Jahodovo - třešňová marmeláda s vanilkou

Jahodovo – třešňová marmeláda s vanilkou

Já vím, že jahodová sezóna už vlastně končí, ale pokud byste měli ještě na zahrádce nějaké jahody a k tomu pár třešní, chtěla bych vám nabídnout možnost je zpracovat. Když jsem byla malá, tak jsme mívali poměrně dost domácího ovoce a každý rok se tak zpracovávalo na několik způsobů. Domácí marmelády – tedy vlastně džemy, dřeň, která se mrazila… Postupem času se naše zahrádka umenšila a tak se skoro přestalo zavařovat (až na okurky). Když jsem letos narazila na chuťově výborné ovoce na trzích, nemohla jsem odolat.

A tak jsem se pustila poprvé v životě do marmelády. Vím, správně bych měla říkat džem, podle sjednocené legislativy v EU. Marmeláda je jen z citrusových plodů a navíc vzniká želírováním ovocných šťáv… Ale u nás se vždycky říkalo jen marmeláda, i když tam byly kousky ovoce.

K výrobě domácí zavařeniny se nabízí všelijaké želírovací přípravky, tak jsem se na ně podívala v obchodech. Nepochopila jsem, proč bych k ovoci měla přidávat ztužený rostlinný tuk, palmový olej nebo všelijaké gumy. Takže jsem se pustila do ovoce s cukrem, citronovou šťávou a vanilkou. A udělala jednu z nejlepších marmelád, kterou jsem kdy jedla.

Suroviny:

  • 900 g jahod
  • 300 g třešní
  • 600-800  g cukru
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 2 lžíce vanilkového extraktu (mám domácí)

Postup:

Omyjeme jahody…

Umývání jahod… i třešně.

Umývání třešní

A pokrájíme na kousky.

Krájení ovoce

Ovoce můžeme nakrájet/nasekat na hrubo a případně poté ještě rozmačkat.

Krájení jahod

Promícháme s cukrem.

Ovoce s cukrem

A přidáme citronovou šťávu.

Přidání citronové šťávy

A vanilkový extrakt – já používám domácí (vanilkové lusky naložené ve vodce).

Přidání vanilkového extraktu

Směs dáme na střední plamen, a vaříme až se cukr rozpustí. Jakmile ovoce začne měknout, můžeme ho ještě rozmačkat.

Mačkání ovoce

Během vaření pak sbíráme pěnu.

Sbírání pěny

Po 20-30 minutách můžeme vyzkoušet na talířku, jestli už džem tuhne. Pokud jsme s ním spokojení, tak naplníme sklenice vypláchnuté horkou vodou, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Plnění marmelády

Konzistence vypadá asi takhle:

Barva marmelády

A výsledná vychladnutá sklenice.

Jahodovo - třešňová marmeláda s vanilkouJe to vážně jedna z nejlepších marmelád/džemů, které jsem kdy jedla. Kousky ovoce, akorát sladká (je potřeba přizpůsobit množství cukru sladkosti ovoce) a vonící po vanilce. Ať žije léto :)

08 comments on “Jahodovo – třešňová marmeláda s vanilkou

  • MARTINA , Direct link to comment

    Dobrý den, kde prosím seženu vanilkový extrakt? V běžných samoobsluhách jsem na něj nenarazila, děkuji :)

  • jana p. , Direct link to comment

    Zrovna sem taky doma vyráběla, akorát ovoce v opačném poměru. A použila jsem klasický vanilkový lusk, ten se dá koupit skoro všude.

  • Madla , Direct link to comment

    Super, u nás je jahodová sezóna v plném proudu, třešní máme taky plno, takže půjdu do něj :-) já teď dělala třešňový džem se skořicí, mňam, ale dík Pektogelu mi ztuhl nějak moc :-)

  • Esmé , Direct link to comment

    To vypadá super. My máme tenhle rok nějakou extrémní úrodu třešní, takže jsem celý víkend trhala a vypeckovávala, no, není to moje zrovna oblíbená činnost :D Máme ale takové ty chrupky, z těch džem bohužel nejde.

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít