Cibulová marmeláda

Cibulová marmeláda
Vzdávám hold výběru z listových salátů s cherry rajčátky a uzeným lososem, s bagetkami zapečenými s rajčetem a kozím sýrem a cibulovou marmeládou…

Díky návštěve místní pizzerie (http://www.balustradachrudim.cz/pizzeria/index.html) jsem objevila dobrotu zvanou cibulová marmeláda. Díky internetu jsem na ni našla recept – díky Mlsná kočko! ( http://mlsnakocka.blog.cz/0808/cibulova-marmelada) a ozkoušela ji i doma.

Při ochutnávání jsem se nemohla zastavit, tak snad to nakonec vše dobře dopadne a po rozdělání sklenice se všem budou sbíhat sliny, třeba na maso nebo zapečené bagetky se sýrem s touto směsí:

Suroviny:

  • 1 kg žluté cibule
  • 4 ks červené cibule
  • 1/8 másla (třeba s kapkou olivového oleje)
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • balzamikový ocet
  • sůl, pepř dle vlastního uvážení

Postup:

Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky (v mém případě se jednalo o “klínky” z rozpůlených cibulí, to umím nejrychleji) a pěkně si popláčeme. Vhodíme do rozpuštěného másla, když máme rádi olivový olej, klidně ho přidáme a smažíme….

No a smažíme dále…

Toto stádium je vhodné k přidání ostatních, dochucujících ingrediencí, medu a cukru, octa, soli a pepře podle chuti. Musím přiznat, že jsem si poprvé koupila červený ocet Balsamico a vážně mi k tomu sednul, není třeba se ho bát. V původním receptu byla také napsaná snítka tymiánu, která se vytáhne před naplněním sklenic – tu nemám, tak jsem tam prostě přidala trochu sušeného. A smažíme dál…

No a tohle je stav asi po hodince, hodince a půl, cibule je vláčná a měkká, takže už ji můžem dát do sklenic, ty mi vyšly dvě.

Příště se možná odvážím pro zvýraznění barvy i chuti použít kapku červeného vína, uvidíme :)

P.S.: Po rychlém ochutnání zbytečku, co se nevešel do sklenice, si už moje rodina zase nemyslí, že jsem blázen…
(na prvním obrázku ve společnosti ediamu a nivy narychlo zapečené v mikrovlnce)

02 comments on “Cibulová marmeláda

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít