Pečená řepa podruhé, aneb polévka a pomazánka

Pokud se vám zdají dvě hodiny pečení řepy v troubě na jednu večeři jako zbytečnost, tak jí tam rovnou dejte víc, a naplánujte si třeba i pomazánku a polévku. Opět se jedná o recepty vhodné pro silné řepomilce :))

Pomazánka z červené řepy

Na tohle množství vám budou stačit tak 2 kousky menší řepy a půlka vaničky tvarohu, ale všeho podle chuti :)

Suroviny:

  • pečená nebo vařená červená řepa
  • tvaroh, lučina, či další sýry dle chuti
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

Řepu nastrouháme najemno a smícháme v misce s tvarohem, popřípadě lučinou, gervais podle chuti. Přidáme trochu olivového oleje a osolíme, opepříme dle našeho vkusu. Pak už jen podáváme s libovolným pečivem.

Abych nezapomněla, tahle pomazánka je ještě lepší druhý den :)

Krémová polévka z pečené červené řepy

Pokud byste neměli zbytek pečené řepy, nic vám nebrání tomu, dát řepu syrovou nakrájenou na kousky a uvařit do měkka…

Suroviny

  • cibule
  • mrkev
  • petržel
  • vývar (zeleninový, kuřecí)
  • pečená červená řepa
  • zakysaná smetana, olivový olej
  • chléb, listová petržel

Postup:

Cibuli, mrkev a petržel (na 4 menší kousky řepy jsem dala od každého jedno) nakrájíme na kousky a orestujeme na olivovém oleji. Zalijeme vývarem (anebo vroucí vodou a přidáme vývarovou kostku bez glutamátu) a necháme vařit do změknutí mrkve.

Pokud chceme, připravíme si chlebové kostičky a upečeme je do křupava v troubě (ke konci pečení můžeme trochu pokapat olivovým olejem).

Když je mrkev měkká, přidáme kousky pečené řepy, necháme chvíli povařit a rozmixujeme do hladka. Dochutíme solí a pepřem.

Na talíři polévku doplníme zakysanou smetanou a dle chuti třeba i olivovým olejem a petrželkou.

A můžeme samozřejmě přidat kostičky chleba.

Pokud patříte mezi milovníky červené řepy a zároveň se nemůžete nabažit krémových polévek, tak tohle je přesně recept pro vás. Co lepšího si můžete dát ve větrném, chladném a zamračeném počasí? (No dobře, snažím se nepředstavovat si šťavnatý steak a nebo pomaloučku tažené maso ve víně…) Pokud si ale chcete dát něco lehčího a zdravého, tak ji jednoznačně doporučuji. A pro představu, jak je ta řepa vlastně prospěšná, se podívejte k Leňulce.

24 comments on “Pečená řepa podruhé, aneb polévka a pomazánka

  • Vanda , Direct link to comment

    To je krásná inspirace, vyzkouším vbrzku oba dva recepty, chci se vrhnout na jistou dietu, která obsahuje dost často pojem salát z řepy. A ten recept na salát je tak hnusnej, s prominutím, že si prostě tu řepu udělám jinak. Takto třeba. Nebo možná samotnou pečenou, zakápnutou olejem a posolenou.

  • vilemina , Direct link to comment

    Taky mám ještě v lednici nějakou řepu, nápad s polévkou je fajn – boršč se mi zrovna vařit nechce…
    Růžová pomazánka vypadá též slibně, jistě bude dosti !šokézní” – už si předatvuju kontrast s avokádovou a mrkvovou…to budu muset zkusit!

  • Jana , Direct link to comment

    Tak moc děkuju za další isnpiraci na řepu, onehdá jsem zkoušela jen pečenou, dle tvého receptu,a asi jsem bohužel člověk co potřebuje víc chuti než jen řepu, ale kamarádka byla nadšená :) Takže já moc děkuji za recept na pomazánku a hned jak budu mít čas jí udělám k večeři , to myslím bude to pravé ořechové pro mě :) Díky, skvělé recepty a fotky jako vždy:)))

    • Meg , Direct link to comment

      Dekuju moc :)) Jo, v tom pripade by mohla byt pomazanka snesitelnejsi, a fakt i doporucuju to rozlezeni do druheho dne :)

  • Madla , Direct link to comment

    Teda Meg, ty jsi úplná růžová panterka :-) Poslední dobou mě strašně baví domácí pomazánky, takže ačkoli růžovou barvu nemůžu vystát, tuhle krásnou z pečené ervené řepy určitě udělám.
    A ta polévka, ta je úžasná. Jednoduchá, ale přitom velice elegantní a sexy. Máš ji nádherně naservírovanou.
    U nás doma jsem bohužel jediným požíračem červené řepy, zbytek rodiny řepu čile bojkotuje, no, nevadí, aspoň zbyde víc pro mě :-)

    • Meg , Direct link to comment

      Díky, růžová je přece super barva :D :D Taky bych to brala, že zbude víc pro mě :)) řepa je moc fajn :)

  • Ire , Direct link to comment

    Ty jo ta polévka vypadá pořádně hutně, takové jsou moje nejoblíbenější. Z řepy jsem jí ale ještě nezkoušela, takže to budu asi muset brzo napravit, protože vypadá fakt lákavě!

  • Pavlína , Direct link to comment

    Milá Meg,
    musím Tě moc pochválit. O víkendu jsem se vrhla na Tvou pomazánku a musím konstatovat, že to je báječná záležitost.
    Na polévku se chystám. Bezva nápady. Děkuji za inspiraci.

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít