Nakládání zelí

by Meg
2 komentáře

Každý rok se u nás na podzim koná jedna z nejdůležitějších akcí roka. Zodpovědný je za ni můj dědeček, který letos objednal 25 kilogramů krouhaného zelí, abychom ho mohli naložit a po zbytek doby si užívat domácí kysané zelí. Protože jsem byla jen taková podrž, přidej (a hlavně foť :) ), tak přináším krátký souhrn z průběhu.

Postup:

Na kilo zelí připadne asi jedna cibule nakrájená na tenké plátky, 15 g soli a špetka kmínu.

Všechno je potřeba pořádně promíchat a promačkat – zelí ubude na objemu a zkřehne. Můj děda takto míchá a mačká zelí ručně po třech kilech a pak ho napěchuje do kameninového hrnce.

To pak zakryje dřevěným prkénkem, zatíží a zakryje víkem. Do žlábku se nalije voda, která umožní zelí izolovat a přitom mu dovolí kvasit.

Takhle si nám zelí bublalo na chodbě a ještě si tak celkem dva až tři týdny pobude v teple, pak se odstěhuje do sklepa a my se budeme těšit, až si o posvícení dáme první letošní zelí s pečenou husokachnou.

Mohlo by se vám líbit

2 komentáře

happy.lenulka 21. 10. 2011 - 12.30

jééé miluju domácí zelí… škoda že bydlím v tak malém bytě :-( asi bych se sem už nevešla, kdybych si koupila další věc do kuchyně :D ale udělala jsi mi chutě… Mňaaam

Reply
Meg 23. 10. 2011 - 22.35

No, v tom je výhoda bydlet v domě :))

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít