Nakládání zelí

Každý rok se u nás na podzim koná jedna z nejdůležitějších akcí roka. Zodpovědný je za ni můj dědeček, který letos objednal 25 kilogramů krouhaného zelí, abychom ho mohli naložit a po zbytek doby si užívat domácí kysané zelí. Protože jsem byla jen taková podrž, přidej (a hlavně foť :) ), tak přináším krátký souhrn z průběhu.

Postup:

Na kilo zelí připadne asi jedna cibule nakrájená na tenké plátky, 15 g soli a špetka kmínu.

Všechno je potřeba pořádně promíchat a promačkat – zelí ubude na objemu a zkřehne. Můj děda takto míchá a mačká zelí ručně po třech kilech a pak ho napěchuje do kameninového hrnce.

To pak zakryje dřevěným prkénkem, zatíží a zakryje víkem. Do žlábku se nalije voda, která umožní zelí izolovat a přitom mu dovolí kvasit.

Takhle si nám zelí bublalo na chodbě a ještě si tak celkem dva až tři týdny pobude v teple, pak se odstěhuje do sklepa a my se budeme těšit, až si o posvícení dáme první letošní zelí s pečenou husokachnou.

02 comments on “Nakládání zelí

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít