Nakládání zelí

by Meg

Každý rok se u nás na podzim koná jedna z nejdůležitějších akcí roka. Zodpovědný je za ni můj dědeček, který letos objednal 25 kilogramů krouhaného zelí, abychom ho mohli naložit a po zbytek doby si užívat domácí kysané zelí. Protože jsem byla jen taková podrž, přidej (a hlavně foť :) ), tak přináším krátký souhrn z průběhu.

Postup:

Na kilo zelí připadne asi jedna cibule nakrájená na tenké plátky, 15 g soli a špetka kmínu.

Všechno je potřeba pořádně promíchat a promačkat – zelí ubude na objemu a zkřehne. Můj děda takto míchá a mačká zelí ručně po třech kilech a pak ho napěchuje do kameninového hrnce.

To pak zakryje dřevěným prkénkem, zatíží a zakryje víkem. Do žlábku se nalije voda, která umožní zelí izolovat a přitom mu dovolí kvasit.

Takhle si nám zelí bublalo na chodbě a ještě si tak celkem dva až tři týdny pobude v teple, pak se odstěhuje do sklepa a my se budeme těšit, až si o posvícení dáme první letošní zelí s pečenou husokachnou.

You may also like

2 comments

happy.lenulka 21. 10. 2011 - 12.30

jééé miluju domácí zelí… škoda že bydlím v tak malém bytě :-( asi bych se sem už nevešla, kdybych si koupila další věc do kuchyně :D ale udělala jsi mi chutě… Mňaaam

Reply
Meg 23. 10. 2011 - 22.35

No, v tom je výhoda bydlet v domě :))

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc