Lilkový tatarák

Po velké chvále na zeleninový tatarák bez masa jsem si vyžádala recept. A tak mi v mailu přistál recept na lilkový tatarák podle Jany F. a já hned věděla, co dojít koupit. Pokud si chcete taky vyzkoušet vegetariánskou verzi tataráku, jako stvořenou pro letní dny, tak neváhejte.

Suroviny:

  • 2 lilky
  • 1 malá cibule
  • 1 větší paprika
  • 3 rajčata
  • 2 stroužky česneku (já to s ním nechtěla přehánět, jeden domácí mi stačil)
  • kečup (nebo sladký rajčatový protlak), worcester, chilli omáčka, sůl a pepř na dochucení
  • olivový olej

Postup:

Lilky jsem nakrájela na plátky, posolila a nechala vypotit od vody a případné hořkosti.

Mezitím nastal čas na veškeré krájení ostatních surovin. Cibule na co nejmenší kostičky (já vím, mami, pořád je co zlepšovat, ale stejně jsem na tom líp jak Babica), to samé paprika. Rajčata jsem pro jistotu nakrojila do kříže, přelila vařící vodou a pak oloupala a nakrájela.

Nebyla jsem si jistá, jestli jsem lilek neosolila až moc, takže jsem ho ještě opláchla pod vodou a pak osušila a nakrájela. Na olivovém oleji jsem osmahla cibulku a přidala k ní lilek.

Chvíli jsem nechala zeleninu restovat a pak přidala papriku a rajčata.

Směs jsem lehce osolila a opepřila a nechala smažit, aby změkla. Pak jsem přidala dobrý rajčatový protlak (pokud byste použili ten neoslazený, asi bude cukr potřeba, nebo tedy uvedený kečup), worcester a chili. A jeden prolisovaný stroužek česneku, všechno jsem ochutnala a doladila dle chuti.

Pak už stačilo nechat tatarák vychladnout úplně (případně nechat vychladit v lednici) a dát si ho s topinkami.

Oproti původnímu receptu jsem přidala ještě navrch nasekanou bazalku, myslím, že k létu a zelenině se docela dobře hodí.

Pokud jste zarytým přívržencem hovězího tataráku, i tak dejte tomu z lilku šanci – pokud nejste zarytý odpůrce zeleniny, tak neprohloupíte.

26 comments on “Lilkový tatarák

  • Papaja , Direct link to comment

    Super! I když mám ráda ten masový a také třeba lososový, tenhle by mi určitě chutnal! V horkých dnech (jakých se snad zase dočkáme) je zelenina prostě lepší – s bazalkou naprosto souhlasím :-))) Nádhera…
    P.

  • Katka Hrncekvar , Direct link to comment

    Pravda pravdúca. Tatarák z baklažánu alebo teplá baklažánová nátierka je vynikajúca. Jeden tip navyše, skús verziu bez kečupu a worchestra s oregánom, petržlenom a rajčinami + posypať Feta syrom. Dobrota.

  • Veronika , Direct link to comment

    Nádherné fotky a ten tvar srdíčka je kouzelný. Dneska jsem na trhu koukala na krásné lilky, ale nakonec odešla s dýní. Tak příští týden ho určitě koupím a vyzkouším. Tatarák ze svíčkové je sice jen jeden, ale když tomu budu říkat třeba “pomazánka”, myslím, že b se to doma mohlo ujmout:)

  • ImrichN , Direct link to comment

    Velmi chutne jedlo, aj ked tatarak je len jeden:-) Zaradene do pravidelneho jedalnicka, skvely recept. Na upresnenie, miesto kecup som dal paradajkovy pretlak, vynechal som worchester, a aj cesnak (asi som upir, lebo na cesnak som alergicky). Zvysok som dodrzal.

    • Meg , Direct link to comment

      Jsem rada, ze zachutnalo :) Ja se s cesnekem snazim neprehanet, aby po nem nebylo tezko, takze to vynechani docela dobre chapu :) Diky!

  • Blanka , Direct link to comment

    Ze své zkušenosti vím, že dávat vypotit lilek je jen pověra, není hořký ani když se to předem nesolí a vypotit nenechá.To jen pro všechny, které kvaltují a na vypocení nemají čas.:-)

    • Meg , Direct link to comment

      Jo, s mensimi lilky jsem vetsinou problem nemela, u vetsiho se mi uz ale stalo, ze nahorkly byl :) Zalezi kousek od kousku.

  • Šárka , Direct link to comment

    Lilek je božská zelenina, proto se nedivím, že se tu objevuje. Bohyně kuchyně přeci nemůže tak božskou zeleninu přehlížet :-) Jedla jsem v Itálii lilkové karamely a když jsem o loňském létu měla rodinku doma po kupě, došlo na akci “S Italem v mé kuchyni” :-) Vykouzlil mi lilkové prokládané dortíky jako předkrm. Na Italech se mi líbí, že jsou všichni rozenými znalci jídla a umí ho nejen ocenit, ale i vytvořit. V příštím životě si vezmu Itala! Nebo raději ne :-) Asi bychom si v kuchyni překáželi a vedlo by to k manželské krizi.

    Ve fotoarchivu mám tolik skvělých věcí, že bych ho měla pěkně provětrat a začít zase trochu více publikovat.

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít