Domácí pochoutkový salát

Klasický pochoutkový salát

Deset deka pochoutkového a dva rohlíky k tomu.

Ať už jste zažili kelímky papírové nebo plastové, nebo třeba tácky, určitě jste si někdy podobně pochoutkový salát kupovali. Jeden z nejoblíbenějších salátů, který jsme kupovali v mlíčňáku nebo lahůdkách…

Dlouho jsem ho neměla, a když jsem pak přišla do jednoho obchodu a viděla tam ten částečně oschlý a částečně slizký salát, ani se mi ho nechtělo zkoušet. A tak jsem zapátrala. V knize Receptury studených pokrmů je uvedený klasický recept na 10 kg pochoutkového salátu, tak, jak jsme ho znali. Uvádím pro jistotu množství na cca 1 kg salátu :)

Pokud se vám nechce dělat s domácí majonézou ze syrových žloutků, použijte nějakou dobrou kupovanou (ne moc ochucenou), ale já na tu domácí rozhodně nenechám dopustit. Díky použití tyčového mixéru je její příprava velmi snadná.

Suroviny:

majonéza:

  • 3 žloutky
  • 300 – (váha těch tří žloutků) g oleje (kolem 250g)
  • lžička bílého vinného octa
  • půl lžičky hořčice
  • špetka soli
  • špetka cukru

salát:

  • 400 g dobrého šunkového salámu
  • 180 g nakládaných okurek
  • 60 g konzervovaného hrášku
  • 30 g cibule
  • 300 g majonézy (viz výše)
  • 6 g octa
  • 10 g cukru
  • 8 g worcesteru
  • 5 g soli
  • 20 g hořčice
  • mletý černý pepř

Postup:

Žloutky dáme do vysoké, úzké nádoby (od ponorného mixéru) a zvážíme je. Rozdíl mezi nimi a 300 bude váha oleje, který budeme do majonézy přidávat.

Žloutky na majonézu

Ke žloutkům přidáme lžičku octa, půl lžičky hořčice, špetku soli a špetku cukru.

Ochucení majonézy

Na tyto suroviny nalijeme olej, takže výsledné majonézy bude 300 g. Do nádoby vložíme ponorný mixér, zapneme ho na maximum a necháme tak dvě vteřiny běžet, poté ho pomaličku táhneme nádobou nahoru.

Příprava majonézy

Vznikne nám takováto krásná, hustá majonéza.

Hotová majonéza

Šunkový salám nakrájíme na nudličky, stejně jako okurku. Přidáme hrášek a nakrájenou cibulku. Tu nakrájíme velmi na jemno a nejlépe ještě vložíme na sítko a přelijeme vroucí vodou. Tak se zbaví té největší palčivosti.

Nakrájené suroviny

Do majonézy odvážíme všechno koření (černý pepř dáme buď na špičku nože a nebo ještě lépe otočíme několikrát mlýnkem) a promícháme.

Dochucení majonézy

Majonézu přidáme k ostatním surovinám a dobře promícháme.

Příprava salátu

Salát necháme odležet v lednici a můžeme podávat.

Domácí pochoutkový salát

Jak jinak, než s rohlíkem a petrželkou ;)

Domácí pochoutkový salát

 

09 comments on “Klasický pochoutkový salát

  • HaF , Direct link to comment

    Souhlas, skvělý salát. Receptury mám také doma a ujíždíme na klasickém socialistickém vlašáku! Jako nejvhodnější šunkový salám doporučuji z Makra – prodávají šunkáč vyrobený podle receptury z roku 1977 a obsah vepřového masa je 82%, hovězího 7% – celkem 89% masa!

  • Bohunka , Direct link to comment

    Díky za super recept, opět moc ráda vyzkouším, saláty dělávám, hodně mě zaujal recept na majonézu, tento neznám, dělám z celého vajíčka a oleje + pepře a sůl. Díky za další skvělou inspiraci. Krásný den. Bohunka

    • Meg , Direct link to comment

      My doma občas taky děláváme z celého vajíčka (dělává ji tak můj děda), tak nějak to střídám :)

  • Jana , Direct link to comment

    Tak jsem udělala, drahá polovička byla nadšená. Jen tu majonézu ne a ne udělat, po dvou zmařených pokusech jsem holt vytáhla tu tescovou z lednice :-( ale i tak to bylo výborné…

    • Meg , Direct link to comment

      Jé tak to mě mrzí! Mně se tato majonéza povede snad vždycky, jediné, co mě napadá, jestli nebyla vajíčka příliš vychlazená a jestli neměla s olejem příliš rozdílnou teplotu, jestli by to nemohlo udělat problém… Já je popravdě většinou používám hned z lednice, ale možná by stálo za to zkusit je nechat chvíli v pokojové teplotě…

  • Jon , Direct link to comment

    Nevím, jak vy, ale zaručeně do toho nepatří hrášek, nechápu proč do všeho češi se… hrášek… ani v kelímku za starých dob nikdy nebyl hrášek … proberte se

    • Meg , Direct link to comment

      Dobrý den, děkuji vám za názor. Jak jsem v receptu uvedla, pochoutkový salát je dělaný podle receptu z knihy Receptury studených pokrmů (rok vydání 1976) a ten hrášek je v něm uvedený.

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít