Zelňačka s klobásou

Ještě než propuknou ty správně jarno-letní dny, k večeru bývá chladno. A to je chvíle, kdy já mám největší chuť na talíř (nebo dva) nějaké dobré, horké polévky. I když mám pořád tendence zkoušet nové a nové recepty, nemůžu zapomínat ani na ty klasické pokrmy, jakým je třeba právě zelňačka.

U nás doma se většinou dělala, když zbylo uvařené zelí a připravit z něj polévku bylo dílem okamžiku. Ale i bez této přípravy není polévka vůbec náročná. U nás se tato polévka navíc nedělá ani v klasické “bílé” ani “červené” variantě – přidáváme do ní totiž jak mletou papriku, tak smetanu. A máme ji tak nejradši :) Když ji ještě doplní klasické polévkové vdolky, vydá i za oběd. Do polévky jsme tentokrát pro web Jak na velké věci použili klobásu na vaření od značky Schneider a byla to vážně dobrá volba.

Suroviny:

  • 500 – 700 g kysaného zelí
  • 2 klobásy na vaření (Klobása na vaření značky Schneider)
  • 3 – 4 brambory
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce červené sladké papriky
  • bobkový list, černý pepř, nové koření
  • 200 – 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 – 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • sádlo nebo olej na smažení

Postup:

Kysané zelí lehce propláchneme, zalijeme vodou a dáme ho do hrnce uvařit doměkka.

Uvařené zelí

Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky, dáme je vařit do lehce osolené vody. Musíme je vařit zvlášť od zelí, jinak by jim trvalo velmi dlouho, než by změkly.

Brambory k vaření

Na sádle nebo na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky.

Cibulka

Jakmile začne měknout a lehce zlátnout, přidáme klobásu nakrájenou na kolečka.

Opečení klobásy

Opečenou klobásu zasypeme mletou sladkou paprikou, přidáme 2 – 3 bobkové listy a několik kuliček černého pepře a nového koření. Vše společně zasmahneme, aby se koření opeklo.

Přidání klobásy

Pak do hrnce přilijeme uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily.

Přidání brambor

Přidáme zelí – pokud chceme polévku kyselejší, tak i s vodou, ve které se vařilo. Jinak ho scedíme a vodu do hrnce přilijeme novou.

Přidání zelí

Vše společně promícháme a do polévky přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Množství mouky záleží na tom, jak chceme mít polévku hustou – my obvykle přidáváme cca 2 lžíce.

Zahuštění smetanou

Polévku za občasného promíchání vaříme na mírném plameni 10 – 15 minut, aby se mouka stihla dobře provařit. Ochutnáme a podle chuti dosolíme. Podáváme ideálně s kouskem dobrého pečiva :)

Zelňačka

04 comments on “Zelňačka s klobásou

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít