Zeleninová polévka s dýní v hlavní roli

by Meg
4 komentáře

Nastal podzim, a kdyby si toho náááhodou někdo nestačil všimnout díky počasí, určitě by to pochopil ze všech těch dýní, co se objevují okolo. U někoho možná na zahrádce, pro jiné v supermarketech a taky na internetu, kde nalézám jeden lepší recept na dýně za druhým.

Prvně jsem si koupila dýni Hokkaidó a protože jsem prostě v tomhle počasí silně polévková, nemohlo být z ní nic jiného. Dýně byla celkem malá a abych tak nasytila celou rodinu (a sebe asi tak třikrát…), pomohla jsem jí i trochou jiné zeleniny. Míry proto berte lehce s rezervou, jsou tak nějak od oka, ostatně jako vždy, když se jedná o polévky.

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 2 menší stroužky česneku
  • 2 řapíky celeru
  • 2 mrkve
  • 1 menší brambora
  • 1 dýně
  • několik lístků šalvěje (5-10?)
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • voda nebo vývar (přiznávám se k použití kostky bez glutamanu)
  • zakysaná smetana, opečené kousky pečiva k servírování
  • máslo, olivový olej

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky, a vhodíme na rozehřáté máslo s trochou oleje. Česnek rozmáčkneme a buď ho vhodíme k cibuli vcelku a po chvíli vytáhneme, nebo ho nasekáme na jemno a necháme ho spolu s cibulí pomalu zesklovatět a zesládnout. Zvýšíme plamen a do hrnce přidáme nakrájenou mrkev a celer. Dýni zbavíme semínek a případně oloupeme. Já jsem tak učinila, ale prý to není nutné, i ta slupka změkne – ale vzhledem k tomu, že jsem s ní vařila prvně, a tvrdá mi přišla dost, tak jsem ji okrájela. Semínka jsem propláchla, osušila a opražila na pánvi.

Očištěnou dýni pak stejně jako brambory nakrájíme na kostky a vhodíme do hrnce spolu s lístky šalvěje, lehce osolíme a opepříme. Po chvíli občasného míchání zalijeme vodou nebo vývarem a necháme tak půlhodinky vařit do změknutí. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (lístky šalvěje jsem před tím vyndala) a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Pak už jen polévku naservírujeme s kopečkem zakysané smetany a opečenými kostičkami chleba nebo jiného pečiva. Já jsem přidala ještě opražená semínka z dýně a pár malých smažených lístků šalvěje.

Takovéhle polévky jsou pro mě tím nejlepším, co si v chladnějším a větrnějším počasím dát. A jak bojujete s podzimním počasím vy?

Mohlo by se vám líbit

4 komentáře

Lucia 23. 10. 2011 - 7.21

Mnaaaam, taketo polievky milujem, musela byt super:-))

Reply
Meg 23. 10. 2011 - 22.36

Byla bezvadná, jen jsem si ještě říkala, že takový parmazán by se na ni taky mohl hodit :)

Reply
Pavla 23. 10. 2011 - 7.57

Já jsem taky polívková, zvlášť v tomto počasí! Dýňovou polévku jsem už letos taky dělala a vydařila se! Tvoje vypadá báječně – nádherně nazdobená!

Reply
Meg 23. 10. 2011 - 22.37

Díky, u tebe jsem už taky koukala a chytaly mě chutě :))

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít