Marocká cizrnová polévka (harira)

Ihned poté, co jsem přečetla recept s výše uvedeným nadpisem v listopadovém Gurmetu, mi bylo jasné, že ho musím vyzkoušet. Cizrnu jsem nedávno koupila a rajčata v plechovce doma míváme taky. Takže bez zbytečných okolků:

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 krůtí řízek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička římského kmínu (můžete vynechat, já taky vynechala)
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 konzervy cizrny
  • 2 konzervy krájených rajčat
  • 3 lžíce sekané petrželky
  • sůl, pepř
  • placky arabského chleba

Postup:

Na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky a prudce opečeme ze všech stran. Přidáme najemno nasekaný česnek, papriku, římský kmín a bobkový list. Zamícháme, přidáme rajčatový protlak a necháme za míchání smažit asi dvě minuty.

Zalijeme asi půl litrem horké vody, přidáme slitou cizrnu a nasekaná rajčata. Přivedeme k varu a necháme pomalu vařit asi 30 minut. Pokud by nám polévka přišla moc hustá, ještě přidáme trochu vody a dochutíme solí a pepřem. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.

Podáváme s grilovanými plackami arabského chleba.

Polévka byla skvělá a mimochodem, ty placky, ty polévce dodaly ten pravý šmrnc :). Chutnala všem (nejen mně jako polévkovému maniakovi), alespoň mám další do sbírky polévek vhodných do podzimního počasí :) .

20 comments on “Marocká cizrnová polévka (harira)

  • Madla , Direct link to comment

    Nádherně barevná polévka s mou oblíbenou cizrnou. Škoda jen, že se musím luštěninám pro jejich nadýmavost ještě dlouho vyhýbat, protože téhle polévky bych dokázala sníst celý hrnec :-)
    Nádherné fotky, fakt, hlavně ta prostřední.

  • Jenda , Direct link to comment

    Moc pěkná polévka. Taky jsem včera dělal cizrnovou ale trošku jinou verzi. Příde mi škoda vynechat ten řimskej kmín. To je totiž naprosto dokonalý koření a dává arabským jídlům uplně jinej rozměr chutí a vůní…

  • mamakami , Direct link to comment

    Smím li poznámku:-) nikdy nedávat rajcatovy protlak na začátku a nedávat ho tam moc :-) pokud chcete originál hariru marockou ,dejte ho až půl hodiny před koncem.plus chybí v  receptu čočka a zahusteni trosickou mouky s  vodou u  konce . Naučila mě ji tchýně v Maroku a  už ji vařím 12 let:-)

  • Nadia , Direct link to comment

    Moc děkuju za recept, těch na luštěniny není nikdy dost!! Zítra či pozítří do ní jdu.. ;-) když si vzpomenu, dám vědět jaké to bylo :-)

  • Helena , Direct link to comment

    Ochutnala jsem ji, resp. nacpala jsem se jí, protože byla skvělá, na náměstí v Marakéši. Nedávala bych do ní krůtí, ale jehněčí maso a taky bych nevynechala čočku a římský kmín. Helena

  • Terka , Direct link to comment

    Polevku sem ochutnala u kamaradky, take ma rodinu od manzela z maroca.
    Me tam u vas schazi jeste cerstvy koriandr. To doda polevce vyjimecnou chut a vuni.
    Jinak skvela polevka, uplne jina nez zdejsi.

  • Pája , Direct link to comment

    Marockou cizrnovou vařím v práci docela často a je moc oblíbená. Většinou ji dělám čistě vegetariánskou s trochou chilli, hromadou koriandru a klínkem citrónu. A občas není špatné do polévky zamíchat pár krevet! :) To je pak úplně masterpies! :D

  • Pan Fazolka , Direct link to comment

    Tak to je jak Babica skoro, když nemáte římský kmín dáme kmín klasický…. Jak můžete napsat, že lze římský kmín vynechat když je to jedna ze zásadních surovin která jídlu dodává tu správnou chuť!

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít