Hrášková polévka

Hrášková polévka se zakysanou smetanou a slaninou

Všimla jsem si, že v obchodech už nastává sezóna hrášku. Osobně jsem si sice čerstvý hrášek ještě nekoupila, ale vzpomněla jsem si na jednu z nejjednodušších  polévek, které existují. Hrášková. Po většinu roku ji dělávám z mraženého hrášku, který jí vůbec neubírá na chuti. Ehm, kdo by se s tím chtěl taky loupat, že jo. Teda… kdo by vlastně všechen ten hrášek při loupání nesnědl…

Ať už budete tuhle polévku dělat z čerstvého nebo mraženého hrášku (nad konzervou tu doufám nikdo neuvažuje!), určitě vám to nezabere moc času a díky dochucení smetanou a slaninou si báječně pochutnáte.

Suroviny:

  • 1 střední cibule
  • kousek másla
  • (kousek pórku)
  • 500 g hrášku
  • 500-750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • kelímek smetany
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • zakysaná smetana k podávání
  • pečivo na krutony
  • anglická slanina

Postup:

Na másle zpěníme cibulku. Pokud mám doma, tak přidávám i kousek pórku.

Zesklovatění cibulky

Až zesklovatí, zalijeme ji vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, nebo až hrášek změkne.

Vaření hrášku

Mezitím můžeme na sucho / na másle opéct kostičky pečiva na krutony.

Příprava krutonůA také opéct slaninu na ozdobu – k rovným plátkům si musíme pomoci zatížením.

Příprava slaninových plátků

Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přilijeme do ní smetanu. Pokud nám vyhovuje její hrubší struktura, můžeme ji tak nechat. A pokud chceme extra jemnou polévku, tak se ještě pustíme do pasírování přes cedník. Nakonec ji dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Pasírování hrášku

Polévku na talíři ozdobíme zakysanou  smetanou a plátky slaniny.

Hrášková polévka se zakysanou smetanou a slaninou

08 comments on “Hrášková polévka

  • Madla , Direct link to comment

    Mňam, já ji zbožňuju s parmazánovými chipsy :-) A navíc je moc dobrá i varianta s mátou, ta je výborná i vychlazená. Musím si ji nutně brzo udělat, úplně jsi mě navnadila!

  • U dvou Verunek , Direct link to comment

    Dělám ji velmi podobně, akorát nemám tyčový mixer, tak to musím přelévat do toho normálního:( A někdy mi dojde vývar, tak to zvládnu i jen s vodou. Není to ono, ale dobré je to taky:) Veronika

  • Veronika - Cosmetic Jam , Direct link to comment

    No tak teď budu za barbara, ale děláme jí doma normálně z konzervy popř kombinace namáčeného hrachu a je to luxus, když se udělá dobrá zápražka a dobře se to ochutí, česnek je nezbytný :-)

    • Meg , Direct link to comment

      Aha, tak to já právě radši tu jemnější verzi bez česneku :) A konzervovaný hrášek já totiž nerada už snad odmala… :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít