Cibulačka

Cibulačka

Cibule patří k mým oblíbeným surovinám, a pokud ji máte rádi aspoň z poloviny tak, jako já, pak uvařením této polévky rozhodně neprohloupíte. Nejlepší je mít nachystaný domácí vývar a bílé víno – polévka pak nemá chybu.

Suroviny:

  • 4 větší cibule
  • vývar (kolem litru)
  • bílé víno (cca 2 dcl)
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • máslo, olivový olej

Postup:

Cibulku si nakrájíme na tenčí půlkolečka. Osmažíme je na směsi oleje a másla, asi tak půl na půl, až cibulka začne sklovatět, měknout a třeba i maličkato hnědnout. Zalijeme vývarem a bílým vínem.

Vývar jsem měla připravený z hovězích kostí, pepře, nového koření, libečku, bobkového listu a tymiánu, malé cibule, mrkve a kořenové petržele. Nebyl solený, takže polévku jsem ještě dosolila, přidala pepř a trochu muškátového oříšku. A pak už jen vařit, dokud cibulka nezměkne.

Poměry vývaru i vína jsou čistě orientační, hlavně u vývaru záleží na síle, u vína na chuti – samozřejmostí je na závěr polévku ochutnat a přidat, co nám bude vyhovovat. Podávat můžeme s topinkou se sýrem i bez něj, nebo s kostičkami opečeného chleba promíchanými se sýrem.

02 comments on “Cibulačka

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít