Vánočka

Nakrájená vánočka

Vánoce si neumím představit bez dědovy vánočky. Peče ji každý rok (a nejen jednu) a každý, kdo ji ochutná, je prostě nadšený. Letos jsem se do ní pustila i já, dřív než na samotné Vánoce, protože nám přijela návštěva a když se ptali, jak funguje robot, napadla mě k ukázce právě ona. Musela jsem jít pro mobil a v neděli ráno jsem volala dědovi, jestli by mi mohl říct, jak na tu svou nejlepší. Nadiktoval mi recept zpaměti a já jen doufala, že se mi podaří aspoň trošku jako jemu.

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru nebo nahradit část moučkového domácím vanilkovým
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky (20 g) droždí
  • 2 lžičky cukru (krupice/krystal)
  • špetka soli
  • rozinky
  • 1 vejce na potření

Postup:

Droždí v misce rozetřeme s dvěmi lžičkami cukru.

Droždí s cukrem

Vznikne hladká kašička, ke které přidáme trochu vlažného mléka a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.

Rozetřené droždí

Do mísy nasypeme mouku, cukr a přidáme špetku soli. Máslo rozehřejeme a smícháme ho s mlékem. Tuto směs nalijeme k mouce, přidáme vajíčko a kvásek.

Suroviny na těsto

Vymícháme hladké těsto, ke kterému přidáme rozinky dle chuti. Necháme kynout cca hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Základ těsta

Vykynuté těsto rozdělíme na osm dílů. Pokud je jeden o něco větší, necháme si ho navrch. Zbytek rozdělíme do skupin na 4 a 3 kousky.

Vykynuté těstoRukama rozválíme 4 kousky na válečky a upleteme z nich cop. Postup je jednoduchý, prameny čísluji zleva od 1 do 4:

  • 2. a 4. pramen přehodíme přes jeden doleva, tzn. 2. přes 1. a 4. přes 3.
  • nově vzniklý 2. přehodíme přes nový 3.
  • celé to opakujeme, je to jednodušší než se zdá, pro ilustraci mrkněte třeba sem: https://www.youtube.com/watch?v=RP6j7esQyjk#t=67

Pleteme ze 4

Vzniklý cop přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

Cop ze 4, první patro

Hranou dlaně ho uprostřed zploštíme a vytvoříme tak základ pro další patro.

První patro

Ze třech bochánků opět vytvoříme válečky a zapleteme cop ze třech. Umístíme ho na první.

Druhé patro

A zase ho uprostřed trochu zplácneme. Poslední bochánek rozdělíme na půl, rozválíme a zamotáme. Položíme nahoru na vánočku. Pro jistotu vánočku na třech místech zajistíme špejlemi. Ještě ji přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny dokynout.

Tři patra vánočkyTroubu rozpálíme na 175°C a vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Vykynutá vánočka

Pečeme ji v troubě dozlatova. Nakonec propíchneme špejlí, jestli je už uvnitř upečená (nesmí vyjít ven lepivá).

Upečená vánočka

Vánočku necháme vychladnout a pak můžeme krájet, podávat třeba s máslem a medem, nebo oblíbenou zavařeninou.

Nakrájená vánočka

Mimochodem, tato vánočka je nadýchaná a měkká, přitom poměrně máslová a v žádném případě suchá. Zmizela během okamžiku a já na tento recept rozhodně nedám dopustit.

21 comments on “Vánočka

  • Kriss , Direct link to comment

    Já peču vánočku teprve asi třetím rokem, ale neskutečně si to užiju! :-) Přiznám se, že ji peču z hladké mouky, osvědčila se mi, je taková více měkkounká (alespoň dle mého). :-) Ale protože jsem experimentátorka, tak možná vyzkouším i tady tu od tvého dědečka. :-)

  • Dagmar Janíková , Direct link to comment

    I když už mám oblíbený recept na vánočku, tento se mi hodně líbil, takže včera jsem ji upekla a je opravdu výborná. Nemám ráda moc takové ty suché a takhle byla naprosto úžasná. Takže děkuji za recept

  • Lida , Direct link to comment

    Tak včera upečeno a je skvělá! Neměla jsem moučkoý cukr, ale krupicový posloužil stejně dobře. Díky za recept!

  • Daniela Dawnie , Direct link to comment

    Vyzerá úžasne!!!! :)))) musím ju vyskúšať. Ďakujem ti za skvelý recept, ja osobne takým tým receptom v časopisoch a na webe veľmi neverím, veľakrát sa mi nepodarili, ale niečo rokmi overené od dedka musí byť fakt super:)))

  • Irena , Direct link to comment

    Když jsem viděla recept, řekla jsem si, že musím vyzkoušet, i když jsou tři králové. Vanočku miluju, jsem zvyklá na recept z hladké mouky a proto mě chuť docela zaskočila. Není suchá, je dobrá i po několika dnech. Ale ta od maminky nikdy několik dní nevydrží. Takže za mě jen 6 z 10.

  • Valerie , Direct link to comment

    Ahojky :)
    Máš moc pěkný blog :) Jinak vánočku také miluju, ale jsem děsně levá na její pletení a celkově se mi nikdy nepovede :P Ta tvá je opravdu dokonalá :)

  • Radka Michalek , Direct link to comment

    Ahoj Meg,
    dnes jsem upekla tvoji vanocku a musim rict, ze se mi povedla. Moc dekuji za recept.
    Jinak mas uzasny web, budu z neho cerpat vedomosti a dobroty. Stastne a vesele.

  • Jana B. , Direct link to comment

    Je skvělá díky :) Jen musím vychytat copánky, pokaždé se trochu rozjede, asi mám problém s pletením. Teď peču potřetí, tak snad jí už pokořím a bude tak krásná, jako Tvá :)

  • Leuš , Direct link to comment

    Chvíli jsem se nemohla rozhoupat, ale nakonec jsem se hecla a výsledek je lepší než jsem čekala. Sice nevypadá tak profesionálně, ale je lahodná. Měla jsem strach, jestli nebude moc hutná a vůbec. Moc děkuji za skvělý recept :)

  • Vendy , Direct link to comment

    Ahoj Meg,
    dneska peču už druhou várku podle Tebe, jedna bude bez rozinek pro tchýni a moje mamka si vyžádala tu samou jako minule, moc všem chutnala. Děkuji za snadný a chutný recept. Snad se povede i dnes :-) Veselé Vánoce.

  • Mia , Direct link to comment

    Vynikajúca, najlepšia vianočka akú som kedy jedla a pritom jednoduchý recept :) a teraz som sa pustila do čokoládových špicov, tak som zvedavá…

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít