Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka

Každoročně je právě vaječná tlačenka občerstvením, které se musí podávat koledníkům. Pro Vás může být inspirací co s vykoledovanými vajíčky. Do základního receptu patří sice  jen čtyři, ale klidně jich tam dejte víc – poměr surovin záleží vždy na chuti a aktuální dostupnosti.

Suroviny:

  • 30 dkg měkkého salámu nakrájeného na plátky (šunkový, jemný,…)
  • 1 sklenice Moravanky
  • 1 sklenice majonézy (cca 440 ml)
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • 2 dcl vody
  • 2 lžíce želatiny (většinou jeden sáček)
  • sůl, pepř, popř. Vegeta (malá lžička) na ochucení

Postup:

Salám, zeleninu a vejce nakrájíme nadrobno. Rozhodně stojí za to dát si práci nakrájet to ručně, v cutteru se něco rozbilo moc a směs pak byla hodně jemná a při krájení se tlačenka rozsýpala. Z Moravanky většinou vyberu feferonku a někdy do směsi nedávám ani příliš tvrdé cibulky. Podle zamýšlených strávníků je také dobré přidat třeba trochu oliv.

Želatinu namočíme do vody, až nabobtná, rozpustíme (buď v mikrovlnce nebo v kastrůlku na sporáku). Do nakrájené směsi přidáme majonézu a ochutíme dle přání. Přilijeme rozpuštěnou želatinu a důkladně zamícháme.

Formu, nejlépe srnčí hřbet, si vyložíme buď potravinářskou folií nebo rozstřihnutým mikrotenovým sáčkem. Nalijeme do ní směs a dáme do lednice zatuhnout. Také směsí můžeme naplnit různé bábovičky apod. Nejlépe necháme odležet přes noc a už druhý den můžeme krájet na plátky a podávat třeba na vece, nebo s menšími kousky tlačenky dozdobit chlebíčky.

02 comments on “Vaječná tlačenka

  • Mimi , Direct link to comment

    zaděláno a je to v lednici jsem zvedava jak to dopadne :) znam pracovani s platkovou zelatinou ale pouzila jsem takovou sypkou co jsem mela doma tak doufam ze se to podari :)))

    • Meg , Direct link to comment

      Ja jsem taky moc zvedava :) Letos jsem delala tlacenku ze trech davek… a mizi celkem rychle :) Snad bude chutnat!

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít