Vaječná tlačenka

by Meg

Každoročně je právě vaječná tlačenka občerstvením, které se musí podávat koledníkům. Pro Vás může být inspirací co s vykoledovanými vajíčky. Do základního receptu patří sice  jen čtyři, ale klidně jich tam dejte víc – poměr surovin záleží vždy na chuti a aktuální dostupnosti.

Suroviny:

  • 30 dkg měkkého salámu nakrájeného na plátky (šunkový, jemný,…)
  • 1 sklenice Moravanky
  • 1 sklenice majonézy (cca 440 ml)
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • 2 dcl vody
  • 2 lžíce želatiny (většinou jeden sáček)
  • sůl, pepř, popř. Vegeta (malá lžička) na ochucení

Postup:

Salám, zeleninu a vejce nakrájíme nadrobno. Rozhodně stojí za to dát si práci nakrájet to ručně, v cutteru se něco rozbilo moc a směs pak byla hodně jemná a při krájení se tlačenka rozsýpala. Z Moravanky většinou vyberu feferonku a někdy do směsi nedávám ani příliš tvrdé cibulky. Podle zamýšlených strávníků je také dobré přidat třeba trochu oliv.

Želatinu namočíme do vody, až nabobtná, rozpustíme (buď v mikrovlnce nebo v kastrůlku na sporáku). Do nakrájené směsi přidáme majonézu a ochutíme dle přání. Přilijeme rozpuštěnou želatinu a důkladně zamícháme.

Formu, nejlépe srnčí hřbet, si vyložíme buď potravinářskou folií nebo rozstřihnutým mikrotenovým sáčkem. Nalijeme do ní směs a dáme do lednice zatuhnout. Také směsí můžeme naplnit různé bábovičky apod. Nejlépe necháme odležet přes noc a už druhý den můžeme krájet na plátky a podávat třeba na vece, nebo s menšími kousky tlačenky dozdobit chlebíčky.

You may also like

2 comments

Mimi 01. 04. 2013 - 17.04

zaděláno a je to v lednici jsem zvedava jak to dopadne :) znam pracovani s platkovou zelatinou ale pouzila jsem takovou sypkou co jsem mela doma tak doufam ze se to podari :)))

Reply
Meg 01. 04. 2013 - 18.42

Ja jsem taky moc zvedava :) Letos jsem delala tlacenku ze trech davek… a mizi celkem rychle :) Snad bude chutnat!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc