Paštičky

Paštičky
Aneb mističky z listového těsta plněné pomazánkou či krémem….

Rozhodovala jsem se, jaké jednohubky či nějaké podobné malé pohoštění připravit na rodinnou oslavu. Nakonec moje volba padla na paštičky z listového těsta, které se dají naplnit snad čímkoliv.

Základem je vždy listové těsto, které rozválíme a ze kterého požadovaný tvar vykrojíme nadvakrát, v jednom vykrojíme menší kolečko uprostřed. Plný tvar (zejména kraje) potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou, na to dáme vykrojený tvar a celé to znovu potřeme vejcem, aby měly paštičky pěknou barvu a dáme upéci do trouby. Klidně prudčeji na 200°C, do zlatova.

Upečené mističky nebo paštičky necháme vychladnout a pokud se nám prostředek, kam budeme dávat krém, vyfoukne, splácneme ho třeba lžičkou.

Pro inspiraci ( a hlavně svou děravou paměť ) tu napíšu vyzkoušené varianty:

Varianta 1:

(kulaté s kuřecím masem)

krém:

  • pomazánkové máslo
  • šunková pěna
  • čajovka
  • trochu smetany ke šlehání

ozdoba:

  • kuřecí maso
  • kompotované mandarinky
  • hroznové víno

Vše na krém ušleháme ručním šlehačem, trochu smetany přidáme, aby krém nebyl tak hustý a zjemnil se. Nastříkáme na paštičky zdobičkou s hvězdicovým koncem, přidáme kousek kuřecího masa (předem osmaženého a okořeněného grilovacím kořením), mandarinky a hroznového vína.

Varianta 2:
(čtvercové s cibulovou marmeládou či olivami)

krém:

  • pomazánkové máslo
  • lučina
  • tavený sýr
  • majonéza
  • niva
  • trochu smetany ke šlehání

ozdoba:

  • trvanlivý salám (třeba Paprikáš)
  • sterilovaná zelenina
  • cibulová marmeláda (viz recept)
  • olivy

Vše na krém kromě nivy ušleháme ručním šlehačem, trochu smetany přidáme, aby krém nebyl tak hustý a zjemnil se. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou nivu. Nastříkáme na paštičky zdobičkou s hladkým koncem (niva by hvězdicový konec ucpávala), přidáme kousek salámu, sterilované zeleniny, olivy a nebo trochu cibulové marmelády.

Varianta 3:
(oválné s česnekovou pomazánkou)

krém:

  • pomazánkové máslo
  • tavený sýr
  • majonéza
  • eidam
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, česnek

ozdoba:

  • vykrájená listová kolečka
  • sterilovaná zelenina

Vše na krém kromě eidamu ušleháme ručním šlehačem, poté přidáme najemno nastrouhaný sýr. Krém nastříkáme na paštičky zdobičkou s hladkým koncem, přiklopíme vykrojenou pokličkou a dozdobíme sterilovanou zeleninou.

Další variantou je například pomazánka z nivy, kuřecí maso s broskví :)

Při přípravě paštiček mi vždy zbude listové těsto – odkrojky znovu nepoužívám, protože by už nenaběhly. Buď ho použiji na rychlé slané koláče anebo na sýrové tyčky:

Těsto rozválím, polovinu posypu strouhaným sýrem, přiklopím těstem, potřu vajíčkem a posypu mákem, solí, kmínem, semínky, … Vše dle chuti.

Pak je v troubě upeču dozlatova.

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít