Losos marinovaný v červené řepě

Losos marinovaný v červené řepě

Když jsem na Apetit festivalu letos v létě viděla růžového marinovaného lososa, věděla jsem, že ho budu muset zkusit. Potom na mě vykoukl i při prohlížení receptů Jamieho Olivera. A tak jsem mu prostě už vážně nemohla odolat. Koupila jsem si menší kousek, protože jsem na něj doma sama, ale pokud má vaše rodina ráda ryby, nebojte se naložit klidně celý filet.

Recept jsem pojala trošku podzimně a tak v něm místo tradičního ginu nebo vodky figurovala whisky a skořice.

Suroviny:

  • 400 g filetu z lososa
  • 2-3 menší řepy
  • 30 ml whisky
  • kůra z 1 pomeranče
  • špetka skořice
  • 3 lžíce hrubozrnné soli
  • 1 lžíce hnědého cukru

k podávání:

  • řecký jogurt
  • kopr
  • olivový olej
  • sůl, pepř, cukr
  • chléb, bageta či jiné pečivo dle chuti

Postup:

Řepu oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme k ní kůru z pomeranče, skořici a whisky. Rozmixujeme.
Řepa, pomerančová kůra, skořice a whisky

K řepné směsi přimícháme cukr a sůl.

Cukr a sůl do řepné směsi

Připravíme si dvě vrstvy pečícího papíru. Na ně navrstvíme polovinu směsi a položíme na ni lososa. Já jsem ho zbavila kůže, protože jsem chtěla mít růžovou barvu z obou stran plátků.

Losos do řepy

Lososa pokryjeme zbytkem řepy.

Losos v řepě

Lososa zabalíme do papíru a potom důkladně do potravinové fólie. Tento balíček můžeme ještě pro jistotu uzavřít do mikrotenového sáčku, vložit do lednice a zatížit. Necháme ho v ní 1-2 dny, přičemž ho alespoň jednou otočíme.

Zabalený losos

Před podáváním lososa vyjmeme z lednice a rozbalíme.

Vybalování lososa

Marinádu z něj seškrábeme lžící a poté ho opláchneme pod studenou vodou.

Omytý losos

Krájíme na tenké plátky.

Krájení lososa

Lososa jsem podávala s domácím chlebem a s hustým řeckým jogurtem (řecký jogurt Milko, lžíce olivového oleje, sůl, pepř, špetka cukru a nasekaný kopr).

Losos marinovaný v červené řepě

Marinovaného lososa zbožňuju a s touhle narůžovělou barvou a vůní podzimu u mě prostě zabojoval.

Losos marinovaný v červené řepě

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít