Chlebíčková pomazánka “Sloní žrádlo”

Chlebíčky se Sloním žrádlem

Někdy máte prostě chuť na takové ty retro recepty. A já jsem si vzpomněla, když se mi dostal do rukou Gothaj original Selection od Schneideru, že jsme kdysi dělávali pomazánku “Sloní žrádlo”. A že jsem ji neměla už spoooustu let. Tak jsem se do ní pustila. Pikantní pomazánka, která je výborná na chlebíčkách i jednohubkách. Proč se jí říká Sloní žrádlo, to úplně netuším. Možná proto, že se jí vždycky sní na akcích tolik, že jí mají lidi tendenci připravovat množství jako pro slony :D

Protože je základ téhle pomazánky salámový, chce to sáhnout po takovém salámu (Gothaji), který vám bude chutnat i samotný. S tímhle Gothajem řady Selection jsme doma rozhodně neměli problém :)

Suroviny

Na marinádu:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce klasického octa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 lžíce dobrého kečupu
  • 3 lžičky cukru
  • 1 lžička mletého chilli
  • sůl, pepř

Na pomazánku:

  • svařená marináda
  • 500 g Gothaj originál Selection
  • 2 menší/střední cibule (dle chuti)
  • 4 středně velké nakládané okurky
  • 200 – 300 g majonézy

Na chlebíčky:

  • veka nebo bagetky
  • vařená vejce
  • sterilovaná zelenina
  • uzenina dle chuti

Postup:

Suroviny na marinádu – olej, ocet, hořčici, kečup, cukr a chilli – dáme do kastrůlku. Přidáme špetku soli a mletého pepře a svaříme na mírném plameni – stačí pár minut, aby se suroviny propojily v hladkou směs.

Suroviny ke svaření

Gothaj nastrouháme na hrubo, přidáme k němu najemno nakrájenou cibuli a nakrájené nebo nastrouhané okurky.

Nastrouhaný základ pomazánky

Přidáme svařenou marinádu a promícháme.

Pomazánka se svařenou marinádou

Přidáme majonézu – můžeme začít s menším množstvím a postupně doplnit dle chuti.

Přidání majonézy

Pomazánku dobře zamícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl a pepř.

Chlebíčky se Sloním žrádlem

Rozkrájíme si veku nebo bagetu a namažeme ji pomazánkou.

Chlebíčky se Sloním žrádlem

Obložíme dle chuti – pomazánka je sama o sobě dost výrazná, tak se dá použít s minimem ozdob i na jednohubky. Ale pokud si chcete vyhrát, tak fantazii se meze rozhodně nekladou.

Chlebíčky se Sloním žrádlem

Já jsem na chlebíčky přidala plátek vařeného vejce, tenký plátek pikantní klobásy, ruličku paprikáše a doma nakládané plátky okurek a papriku. Všichni byli velmi spokojení :)

Chlebíčky se Sloním žrádlem

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít