Aspikový dort nebo terina se šunkovými rolkami

Aspikový dort nebo terina se šunkovými rolkami

Jako malá jsem nechápala, jak všem okolo mě chutnají různé věci v aspiku. Šunkové rolky, vajíčka… přišlo mi to hrozně zvláštní a dlouho jsem jim nemohla přijít na chuť. Ale stejně jako v případě rajské, kopru a dalších věcí jsem už asi prostě dospěla a i já občas dostanu na aspik chuť. Jenže není aspik jako aspik. Někdy tato samotná hmota není moc dobrá a někdy dovnitř přidávají výrobci  spoustu divných salámů, “šunek” a podobných věcí – zkrátka uzenin, které by si člověk normálně nekoupil. Řešení je pak samozřejmě jednoduché – udělat si takový dobře naplněný aspik doma.

Recept na něj není nijak složitý (protože využívá želatinu a ne přípravu aspiku z vepřových nožiček), kámen úrazu v případě takto vrstvených aspiků je pouze čas. Pokud chceme, aby vše mělo ve formě své místo a na řezu to pak hezky vypadalo, je potřeba jednotlivé vrstvy dávat do formy postupně, opatrně je zalívat aspikem a třeba i na dvakrát. A každá, byť tenká, vrstva aspiku chce v lednici cca pět až deset minut na částečné zatuhnutí (dle teploty aspiku). Nejlepší je si samozřejmě na přípravu takového aspikového dortu vyhradit den práce předem, pak může vrstvení probíhat v klidu a do druhého dne bude vše správně zatuhlé.

Suroviny:

na aspik:

  • 0,9 l vody
  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • bobkový list
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček nového koření
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g octa
  • 15 g soli
  • 0,3 – 0,4 litru vody
  • 60 g jemně mleté želatiny (na aspiky a vaječné tlačenky)

inspirace na náplň:

  • šunka
  • pochoutkový salát (recept zde, do této formy jsem použila cca menší polovinu dávky)
  • vejce vařená na tvrdo
  • kukuřice
  • hrášek
  • sterilované papriky
  • suché salámy
  • plátkový sýr

Postup:

Do hrnce dáme 900 ml vody, přidáme cukr, sůl, ocet a koření. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kousky, přidáme do hrnce a dáme vařit, až zelenina změkne (30 – 60 minut).

Vývar na aspik

Do 3 – 4 dcl vody nasypeme 60 g želatiny (tři balíčky želatiny dle obrázku) a necháme ji nabobtnat (nejlépe v misce vhodné do mikrovlnky).

Želatina na aspik

Uvařený vývar přecedíme a želatinu po několika sekundách postupně rozpustíme v mikrovlnné troubě – pozor, nesmí se začít vařit. Želatinu ve vývaru dobře rozmícháme a připravíme tak aspik.

Želatina do vývaru

Připravíme si formu – dortovou nebo chlebíčkovou – já radši používám chlebíčkovou, protože se pak výsledný aspik lépe krájí. Na její dno nalijeme tenkou vrstvu připraveného aspiku a dáme ji na cca 10 minut do lednice, až začne tato vrstva tuhnout. Pak můžeme začít skládat vše, co chceme mít uvnitř, po vrstvách. Vždy je musíme aspikem zalívat postupně.

Aspik na dno formy

Já jsem si nachystala šunku a domácí pochoutkový salát, sterilované papriky, konzervovaný hrášek a sladkou kukuřici, vařená vejce, salám a sýr.

Suroviny na přípravu teriny

Na dno formy jsem dala plátky vajec a kolem je obložila kukuřicí a hráškem. Vše jsem zalila tenkou vrstvou aspiku a dala jsem chladit, než tato vrstva skoro ztuhla (aby vše nechtělo plavat). Pak jsem přidala další vrstvu aspiku.

První vrstva aspikuNa potravinovou fólii jsem rozložila plátky šunky a na ně pochoutkový salát.

Příprava šunkových rolek

Pomocí fólie jsem vytvořila velký šunkový závitek, který jsem dala asi na 15 minut do mrazáku, aby lehce zatuhnul a dalo se s ním lépe manipulovat. Přichystala jsem takto dva.

Šunková rolka s pochoutkovým salátem

Tyto závitky jsem pak opatrně vybalila z fólie a dala je jako další vrstvu do formy, spolu s paprikami. Zase jsem tuto vrstvu nadvakrát zalila aspikem.

Šunkové rolky v aspiku

Pak jsem přidala vrstvu suchých salámů a opět aspik, na závěr sýr a aspik. Nechala jsem vše ve formě chladit přes noc.

Salámová vrstva

Druhý den je možné aspik vyklopit z formy. Pokud není vyložená fólií, je potřeba krátce povrch formy zahřát – buď ji na chvíli položit do horké vody, nebo ji kolem dokola fénovat, dokud se aspik z formy neuvolní. Protože je pak v obou případech povrch aspiku zahřátý a místy může dokonce lehce tát, je potřeba ho ještě na 30 – 60 minut už bez formy zachladit v lednici.

Zahřívání aspiku

Aspik pak můžeme krájet na porce a podávat.

Aspikový dort nebo terina se šunkovými rolkami

Do této formy jsem samozřejmě nepoužila všechny suroviny, které byly na začátku vyfoceny. Dávka aspiku mi ale vyšla do této formy snad úplně přesně. Připravila jsem ho pak proto ještě jednu a všechny zbylé suroviny jsem naskládala do mističek, které jsem aspikem postupně zalila a vznikly tak skvělé jednoporcovky. Jen jsem je nějak nestihla vyfotit, ty se totiž v rámci testování snědly nějak rychle :)

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít