Chia Fresca

Chia jsou semínka šalvěje hispánské (salvia hispanica), která sloužila jako jedna z hlavních potravin Aztékům. Nyní se o nich mluví hodně jako o superpotravině díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny, omega-3 mastných kyselin, antioxidantů a minerálům. Původní americké obyvatelstvo je používalo jako hlavní zdroj energie pro dlouhé pochody a dokonce i jako platidlo. V souvislosti s běháním je proslavila hlavně knížka Born to Run od Christophera McDougalla.

Věří se, že rozpustné vlákniny, které kolem semínek vytvoří gelovou vrstvu, zpomalí přeměnu sacharidů na cukr, takže dodávají energii postupně a pomalu, a zabrání tak obvyklým výkyvům hladiny glukózy v krvi. Jsou mimořádně hydrofilní – umožní absorbovat až dvanáctinásobek jejich váhy ve vodě a zabraňují tak ztrátě vody.

Podle Ministerstva zemědělství USA 100 g chia semínek obsahuje:

  • 30,8 g tuku (z toho 23 g nenasycené omega mastné kyseliny)
  • 37,7 g vlákniny
  • 15,6 g bílkovin
  • minerály jako vápník, fosfor, sodík, mangan

(více ZDE)

Pro začátek jsem si tedy koupila chia semínka. Věděla jsem, že je můžu použít k jakémukoliv jídlu, nasypat je na ovesnou kaši, do zeleninové směsi, k masu, prostě podobně jako jiná semínka. Chia semínka lze ale velmi snadno obsadit do hlavní role.

Chia semínkaV případě dostatečného množství vody kolem sebe vytvoří jakousi gelovou vrstvu. Připomínají tak semínka rajčat, jen v menším provedení. Této vlastnosti velmi často využívá a tak se chia semínka přidávají do nápojů a vytváří z nich plnohodnotná svačinová jídla nebo přírodní energy drinky.

Jedním z takových nápojů je mexický Chia fresca (Iskiate).

Suroviny:

  • voda (0,5 l)
  • jedna limetka
  • 1-2 lžíce chia semínek
  • med, sirup z agávie, stévie… jako případné sladidlo
  • máta

Postup:

Chia semínka zalejeme vodou a důkladně promícháme. Nejjednodušší je použít uzavíratelnou nádobu (PET láhev), kterou pořádně potřepeme. Dáme aspoň na deset minut do lednice, nebo lépe na hodinu. Pokud si vzpomeneme, občas s ní zajdeme zahrkat, aby se semínka nenalepila k sobě.

Namočení do vodyPak jen přidáme šťávu z půlky až celé limetky, dosladíme dle chuti a pokud máme rádi, přidáme bylinky – mátu, meduňku, …

Chia Fresca

A můžeme si užít vydatný osvěžující nápoj – mravenečky v limonádě ;)

Chia FrescaPři přípravě navíc můžeme dát limetku i sladidlo přímo do vody v láhvi, drink pak jen vybrat z lednice a vzít s sebou na kolo, na výlet, na zumbu… no prostě kamkoliv, kde je potřeba doplnit tekutiny i trochu energie, spolu s minerály.

Co vy, dopřáváte si chia semínka v jídle nebo nápojích?

Mohlo by se vám líbit:

22 comments on “Chia Fresca

    • Meg , Direct link to comment

      No jo :D Semínka ve zdravé výživě :) Jinak samy o sobě vlastně chuť ani nemají, jde o to, co se k nim přidá :)

  • Kača , Direct link to comment

    Tyjoo, já vůbec nevím, že takovýhle věci existujou!
    Podle fotky jsem nejdřív myslela, že je to nějaký pitíčko z angreštu:)

  • Papaja , Direct link to comment

    Tý jo! O tom jsem doposud neslyšela :-) Ale semínka vypadají skvěle ve sklenici a určitě se je chystám vyzkoušet, když jsou tak zdravá :-) Úžasné fotky :-)
    P.

  • Katka Hrncekvar , Direct link to comment

    Ahoj Markétko, tak ako podľa komentárov čítam, chia sú u vás lacnejšie ako u nás, aj keď vždy závisí od výrobcu a tiež od obchodu, v ktorom ich človek kupuje, u nás 150 g – 5-6-7 €. Ja ich používam, pár krát som ich zarobila do vody ale inak ich meliem (drvím v mažiari) a dávame si ich do raňajkovej kaše. Ja osobne z nich pocit zasýtenia nemám, ale to bude určite aj tým, že sme zásadne zmenili stravu a nejeme jedlá, ktoré v žalúdku stoja, ale ľahko a rýchlo stráviteľnú stravu. Pekné fotky Market.

    • Meg , Direct link to comment

      Ahoj, tak to jo, já jsem je tedy koupila v první zdravé výživě, kterou jsem potkala, asi by se daly koupit i levněji… Taky se právě chystám na snídaně – jen na ně většinou nemám čas a letím na vlak :) V práci to pak odnese celozrnné pečivo a sýr a podobně :) Až nebudu líná, a budu si to chystat den dopředu… :) Díky! Nechystáš někdy větší článek o tom, jak třeba vypadá váš běžný jídelníček? :)

      • Katka Hrncekvar , Direct link to comment

        Hm, článok o jedálničku? Nedbám, ale vidím to tak na jeseň, zimu – keď bude po sezóne. Teraz neviem, čo mám robiť skôr;-) Záhrada síce už nevyžaduje nejakú veľkú starostlivosť, ale denne odtiaľ donesiem košík niečoho. Potom spracovať, premyslieť, čo variť + kopec marmelád a podobne. Do toho niečo pracovné a dni letia.
        Ono máš pravdu, robiť kašu na raňajky je naozaj o dosť časovo náročnejšie, ako dať si pečivo, čo si pri bežnej prevádzke – kedy by sme chodili do práce na konkrétnu hodinu predstaviť fakt neviem. Aj keď samozrejme, všetko sa dá, keď sa chce.

        • Meg , Direct link to comment

          Jasně, chápu, taky nevím, co dřív :) Předevčírem jsem například zavářela meruňkové chutney a trvalo mi to déle, než jsem čekala :D Všechno se dá, ale jsem navyklá vstávat v pět a pak jedu do práce, kde teprve snídám – vyhovuje to i mému žaludku, který dřív prostě snídat nechtěl vůbec… Stačila po ránu káva a do oběda klid. Takže jsem ráda, že jsem se naučila snídat aspoň takhle.

  • Madla , Direct link to comment

    O chia semínkách jsem toho četla hodně, tak je asi načase je konečně vyzkoušet v praxi.
    A v té skleničc vypadají jako semínka z kiwi :-)

  • Háňa , Direct link to comment

    Ahoj, kde přesně jsi semínka kupovala ty? A nemají e-shop? U nás (České Budějovice) stojí 300g 215,- a menší balení dokonce ani nemají. Born to run jsem četla a všem doporučuju, je to skvělá knížka. :-)

    • Meg , Direct link to comment

      Ahoj, kupovala jsem je v Pardubicích ve zdravé výživě – jmenuje se Špalda. V e-shopu je u nich nemají, ale jinak jdou semínka koupit třeba tu: http://www.bio-natural.cz/ . Otázkou je, jestli by se to vyplatilo s poštovným :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít