Tvarohový nepečený dort

by Meg

Tvarohový nepečený dort je klasika, která se v naší rodině dělá už léta a také to tak zřejmě ještě dlouho zůstane. Je to sice tak trochu kalorická bomba, ale zřejmě právě proto má tak velký úspěch :). Hlavní roli při jeho přípravě hraje mixér, takže celý postup je celkem nenáročný.

Suroviny:

  • 2 vaničky tvarohu (500 g), radši NE ten úplně odtučněný
  • 1 máslo (250 g)
  • 1,5 hrnku cukru (zkusím převážit a gramáž dodám později :))
  • 2 vanilkové cukry
  • kakao (2-3 lžíce)
  • 1 balíček mleté želatiny
  • 2 dcl vody
  • 2 dcl mléka
  • ovoce a piškoty dle chuti

Postup:

Půlku balíčku želatiny namočíme do 1 dcl vody a necháme trochu nabobtnat. Poté zalijeme 1 dcl horkého mléka. Jeden tvaroh, půlku másla, 3/4 hrnku cukru a 1 vanilkový cukr dáme do mixéru a zalijeme želatinovou směsí. Necháme cca 5 min promixovat a nalijeme do dortové formy. Můžeme si ji pro snadnější manipulaci s dortem vyložit rozstřihnutým mikrotenovým sáčkem a vyložit dětskými nebo cukrářskými piškoty.

Takto připravenou polovinu dortu necháme chvíli zatuhnout, můžeme na ni naskládat další piškoty a ovoce a nechat ještě chvíli ztuhnout (aby zůstalo ovoce v polovině dortu, je lepší, když bude lehce chycené v první vrstvě. Jinak po nalití druhé může vyplavat nahoru, což bude maličkato kazit estetický dojem – v žádném případě ten chuťový!).

Ze zbylých surovin připravíme druhou část hmoty (tentokrát kakaovou) a nalijeme na připravenou část. Necháme zatuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne. Výsledný dezert je osvěžující a záleží jen na nás, jakému ovoci v něm dáme přednost.

You may also like

21 comments

Alena 22. 02. 2014 - 20.11

dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda ta želatina po zalítí horkým mlékem se má nechat chvíli vychladnout, nebot když jsem to nalíla do krému, tak se mi to srazilo :-( děkuji

Reply
Meg 27. 02. 2014 - 8.07

Ta želatina se určitě nenechává chladnout, právě že horkem se rozpustí… Zkuste ji například ještě rozmíchat před přilitím k ostatním surovinám, tohle se mi ale nikdy nestalo. Jakou želatinu jste používala?

Reply
Eva 08. 05. 2014 - 11.51

Taky se mi to srazilo, želatinu jsem měla Dr.Oetker “pro přípravu šlehačkových, jogurtových, tvarohových a smetanových dortů a dezertů” .
Všechno v háji :(

Reply
Meg 20. 05. 2014 - 8.19

Bohužel jste neměla želatinu. Jestli se nemýlím, tak citujete želatinový ztužovač, který se používá zastudena (viz obrázek: http://kousekdortu.cz/wp-content/uploads/P1030288.jpg ). V receptu je uvedeno mletá želatina, což je např: želatina Oetker, želatina Kávoviny, želatina Vitana

Reply
Marketa 14. 06. 2014 - 9.21

Take se mi to stazilo:(

Reply
Meg 23. 06. 2014 - 6.09

A co to bylo za želatinu?

Reply
Jana 17. 06. 2014 - 14.41

ten obrazek se ztuzovacem – tam je ztuzovac jen ten prostredni, ne? napr. zelatina v platcich se da pouzit…
(delame velmi podobny, dodelavame zelatinu do pul litru mleka, jinak suroviny stejne…)

Reply
Meg 23. 06. 2014 - 6.11

Jojo, to bude asi podobné, plátková by se určitě použít dala, ale zatím dělávám hlavně z mleté :)

Reply
Katka 28. 04. 2015 - 10.57

Tak teda jsem zklamaná, všechno v kelu, želatina neodvedla svůj job, ta voda a mléko je toho prostě moc, mám tam tekousí cosi co zlikvidovalo půl kila báječných jahod, ble a teda toho cukru je taky moc, nezlobte se, ale asi by to chtělo fakt vymakat ten postup trochu lépe, zkusím to doplácat klasicky jogurtem třeba to půjde jíst, ale jsem zklamaná teda :(

Reply
Meg 28. 04. 2015 - 11.05

Já se určitě nezlobím, tento recept je v rodině minimálně třicet let a vždy se mi povedl. Takže nic vymakat lépe nepotřebuji, jen se zeptám vás: Co jste použila za želatinu? Prosila bych přesný název…

Reply
klára 27. 02. 2018 - 20.00

Vážená Meg, nikdy jsem nepsala do žádné diskuze ani žádný komentář, ale nyní musím. Ráda bych totiž napsala, že dort byl vynikající, nic se nesrazilo a nervalo dlouho, ani nebylo co jíst :) Rozhodně jej ještě někdy udělám a byla by škoda, kdyby kvůli pár negativním zkušenostem zde píšících ho nevyzkoušeli další ;)

Reply
Lucie 07. 04. 2019 - 19.40

Dortík se velice podařil, možná by se dalo vynechat či mírně nahradit máslo..dali jsme dovnitř broskve…

Reply
Zuzana Pavlištíková 06. 09. 2019 - 16.36

Výborný recept. Želatinu jsem úplně rozpustila v mléce a pohoda. Jinak teda když se mi udělaly minule s podobným receptem hrudky z želatiny v krému, tak jsem ho celý hodila na plotnu a prohřála a všechny hrudky se rozpustily a krém byl krásně hladký.
Díky za recept.

Reply
Lucy 22. 11. 2019 - 20.17

Mohu se prosím zeptat, jak jste dělala tu kakaovou hmotu? Děkuji.

Reply
SabinaS. 14. 01. 2020 - 0.13

Dort jsem dělala podle postupu a můžu říct, že se povedl přesně jako na obrázku. Všem moc chutnalo a kdo ochutnal, tak si řekl o recept.. Dávala jsem do něj ananas a mňam…..

Reply
Jana B. 03. 02. 2020 - 21.45

Za mě super! Naše babička ho dělala před lety, bez ovoce, jen s piškoty a byl super. Jinak já jsem měla mletou želatinu z Polska (Gellwe). Akorát příště dám míň cukru, ale každý máme jinou chuť.

Reply
Jana P. 24. 04. 2021 - 22.48

Dortik se povedl, mám velkou radost, díky za recepty

Reply
Meg 28. 04. 2021 - 12.33

Díky, jsem ráda!

Reply
Julie 04. 05. 2022 - 8.31

Podobný recept máme v naší rodinné kuchařce, ale raději jsem ho hledala i jinde kvůli nesrovnalostem. Je super, že uvádíte, že se krem musí dělat na dvě poloviny, mixér by to stoprocentně neutáhl. Použila jsem jemně mletou želatinu Dr. Otker a povedlo se!

Reply
Meg 17. 05. 2022 - 9.42

Díky, mám radost, že chutná!

Reply
Šárka 03. 07. 2023 - 20.00

Zdravím Tě Meg.
Děkuji Ti za výborný recept 😉.
Včera jsem dělala podle Tvých rad a vše se vydařilo.Dort je krásně pevný a hladký.
Ovoce jsem dala broskve a hrozny, hodí se barevně i chutí.Díky, že jsi se podělila – recept budu určitě dělat opakovaně.
Měj se dobře. Šárka

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc