Tiramisu cheesecake

Před časem jsem se zakoukala do cheesecaku u Marianny (halusky-in-ireland) – konkretne slo o Tia Maria Cheesecake. Tia Maria je kávový likér, ale už i to, že dortík vzhledem tak připomíná tiramisu, mi vnuklo myšlenku použití doma se nacházejícího Amaretta. Náhrada tedy vznikla v podobě likéru a v použití o trochu více surovin, protože jsem cheesecake udělala do 26 cm dortové formy. Doufám, že se na mě nebude Marianka zlobit, ale recept jsem si sem prostě musela uložit. Tenhle sýrový dort totiž všichni opěvovali až do nebes.

Suroviny:

  • 180 g rozdrcených sušenek (já použila Lotusky – 250 g)
  • 85 g rozehřátého másla
  • 450 g krémového sýra (Philadelphia, já použila 5 balíčků, naštěstí byl v akci)
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce Tia Maria likéru/Amaretta
  • 1 větší vejce (já použila dvě)
  • 140 ml zakysané smetany (já měla o něco víc)
na polevu:
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 2 lžíce likéru Tia Maria/Amaretto
  • kakao na posypání

Postup:

Sušenky smícháme s máslem na drobenku, nebo si je s nerozpuštěným máslem rozmixujeme. Napěchujeme do dortové formy a dáme na 10 minut při 180°C zapéct. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Sýr, cukr, zakysanou smetanu, vejce, extrakt, likér a mouku pořádně promícháme. Troubu rozehřejeme na 200°C a hmotu nalijeme na sušenkový základ. Pečeme 10 minut a potom snížíme teplotu na 100-125 °C . Pečeme 30-35 minut. Já jsem jako vždycky pod mřížku s dortovou formou dala plech (klidně už při zapékání korpusu, pokud forma nedrží a sušenky nechtějí máslo moc nasáknout, tak může trochu másla odkápnout z formy dolů)  a když jsem dala cheesecake do trouby, nalila jsem na plech sklenici vody.

Po ukončení pečení se při ťuknutí do boku formy střed dortu ještě lehce může třást, ale to je typický rys. Cheesecake necháme v troubě a dvířka necháme pootevřená (třeba díky vařečce), necháme zchladnout. Po vychladnutí lehce objedeme formu nožem a sundáme okraj, na dort natřeme směs zakysané smetany a likéru a dáme do lednice. Před podáváním posypeme kakaem.

Tenhle cheesecake měl úspěch opravdu nevídaný, takže jsem se o něj musela podělit. Chuť likéru tam nebyla zas až tak výrazná, takže určitě se nebojte použít co máte po ruce. Ale i bez něj by se jednalo o obrovský úspěch!

18 comments on “Tiramisu cheesecake

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít