Soufflé

by Meg

Dnešní výtvor je výsledkem listování ve starších kuchařských knihách. Tento recept je konkrétně ze “Stolečku prostři se” od Hany Koškové a zaujal mě proto, že jsem o něčem podobném už dlouho přemýšlela. Výsledkem byl nadýchaný moučník, ke kterému jsem přidala vychlazenou ovocnou omáčku.

Suroviny:

  • 4 žloutky
  • 4 dkg hladké mouky
  • 12 dkg cukru
  • 1/4 l mléka
  • balíček vanilkového cukru
  • 4 bílky
  • 5 dkg moučkového cukru

Postup:

Je sice napsán na výše vložené fotce, ale detailnější popis snad nikdy neuškodí :)

Bílky jsem vyšlehala do tuha, postupně do nich zašlehala moučkový cukr. V míse nad parou jsem začala šlehat žloutky s cukrem, mlékem a moukou, až začala být směs napěněná a pak zhoustla. Odstavila jsem misku z tepla a postupně, zlehka, zamíchala sníh z bílků.

Naplnila jsem těsto do hrníčků, protože nemám pěkné formičky (ale už si je budu muset koupit) – stačí je opravdu jen vytřít tukem (máslem) – vyzkoušela jsem i vysypat moukou, jak je psáno v jiných receptech, ale prakticky v tom není žádný rozdíl, když se to jí přímo z formiček. Těsta do nich stačí dát tak 2/3, aby nevyběhlo až úplně ven.

Pekla jsem na plechu v troubě při 175° dokud vše krásně nevyběhlo a nebylo zlatavé. Uvědomila jsem si, že máme ještě  nadbytek mražených jahod, takže spolu s pár borůvkami putovaly do rychlé omáčky (svařila jsem je s trochou cukru a rozmačkala), kterou jsem vychladila.

Nafouklé soufflé chvíli po vytáhnutí z trouby začne trochu klesat, to i po přidání omáčky. I tak je krásně jemné a spolu s ovocem nemělo chybu :)

Nakonec ještě fotka z poslední přípravy bez omáčky:

You may also like

2 comments

Madla 18. 10. 2010 - 11.39

Soufflé vypadá opravdu nádherně, já si na něj zatím netroufla, ale když tak vidím ty krásné fotky, asi neodolám a pokusím se o něj. Hmm, taková nadýchaná dobrota :-)

Reply
Meg 21. 10. 2010 - 19.54

Díky, snad příště budou fotky ještě lepší – neměla jsem připravený foťák a soufflé je k okamžité konzumaci, hned padá…

Nadýchané bylo a rodinka se ho už znova dožaduje – jen si už asi taky budu muset objednat formičky, ať zbytečně nemučím všemožné hrníčky :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc