Jahodová bílková pěna

by Meg

Jahody jsou momentálně všude okolo nás. Při cestě na oběd většinou míjím několik stánků a kolem všech se line fronta lidí, trpělivě čekajících na svůj košík krásně voňavých jahod. Ani já jsem samozřejmě neodolala a domů si červený poklad donesla.

Ta vůně mi připomněla čerstvě nasbírané jahody u nás na zahradě. První věc, co s nimi děda vždy dělá, je jahodová pěna a já mu pro jistotu hned zavolala o recept. Měla jsem v lednici úžasná domácí vajíčka (díky surovinové mapě.) a tak nebylo co řešit. Děda mi řekl, že na jeden bílek dává až 15 dkg cukru – což je celkem dost a já tak na první dávku dala něco přes 100 g cukru. Samozřejmě záleží i na sladkosti/kyselosti jahod a velikosti vajíčka.

Suroviny:

  • 1 bílek
  • 8-15 dkg moučkového cukru podle sladkosti jahod a podle toho, jak máte rádi sladké
  • mistička jahod

Postup:

Bílek lehce zašleháme s cukrem a až začne pěnit, přidáme rozmačkané jahody.

K bílku přidáme jahody

Šleháme do pěny.

Ušlehaná pěna

Pěnu můžeme dát do misek nebo sklenic lžící anebo si vzít na pomoc cukrářský sáček s hladkou širší špičkou.

Jahodová bílková pěna

Dozdobíme jahodami a můžeme podávat.

Jahodová bílková pěna

Tahle pěna je skvělá samotná (vychlazená), ale ještě úžasněji vynikne na horkých lívancích.
Jahodová bílková pěna

S těmi se mi už v teple dělat nechtělo, ale pokud byste si chtěli udělat skvělou víkendovou snídani, tak rozhodně hlasuji pro lívance s touto jahodovou pěnou.

You may also like

12 comments

Madla 11. 06. 2014 - 14.58

Jo, tak na tuhle jahodovou pěnu si pamatuju! Vždycky nám ji dělala babička a mě tehdy vůbec nechutnala, protože byla hrozně přeslazená. Ale ty ji máš tak krásně naservírovanou, že tvůj recept (určitě s tou menší gramáží cukru) vyzkouším. A jsem fakt zvědavá na výsledek!

Reply
Meg 12. 06. 2014 - 6.27

Doufám, že bude chutnat :) Já si taky vždycky říkala, že je hrozně sladká… a stejně jsem ji nemohla přestat jíst :D

Reply
Lenka 14. 06. 2014 - 17.34

Moje babička ji taky dělávala. Ale z lesních jahod. Byla furt v lese a sbírala je do velké zavařovačky (do té fakt velké….pětilitrovky) Vždycky ji naplnila minimálně do půlky…Babička vždycky věděla, kam jít…na jahody, na ostružiny, na houby..nikdy nepřišla s prázdnou. Děkuju za připomenutí Meg… :-)

Reply
Meg 23. 06. 2014 - 6.10

Já ty lesní jahody tak miluju… mívali jsme je i na zahrádce a pořád jsem na ně chodila :) Já díky :)

Reply
Madla 16. 06. 2014 - 12.34

Tak hlásím, že mám novou letní závislost :-) Je fakt super, sice s o polovinu menším množstvím cukru a vytuněná o limetkovou šťávu a kůru není tak hezky pevná jako ji máš ty na fotkách, ale chuťově je to bomba, jemně sladká, nadýchaná, pěnová, prostě perfektní! A úplně nejlepší je v kombinaci s makovým korpusem.

Reply
Meg 23. 06. 2014 - 6.10

Jééé, super, to jsem ráda, Madlo :)

Reply
LeniK 22. 06. 2014 - 11.44

Tak tenhle dezert mě v dětství úplně minul, zato teď si to vynahradím. Na záhonku se krčí poslední jahody, tak už vím, co s nimi. Zdraví LeniK z Tasty Therapy

Reply
Meg 23. 06. 2014 - 6.13

Tak snad bude chutnat :)

Reply
Martina 24. 08. 2014 - 16.40

Dnes manžel přinesl misku ostružin a vzpomněl si na bílkovou pěnu, kterou jako dítě ochutnal na Slovensku :-) Tak jsme to dali nějak dohromady – Váš recept jsem našla až déle. Vyšlehali jsme tuhý sníh s cukrem, rozmixovali a propasírovali ostružiny. Vmíchali do sněhu a to byla taková dobrota!!!! S jahodami to musí být také dobré, ale zkuste ostružiny, je to bomba :-)

Reply
Meg 10. 09. 2014 - 9.33

Jééé, tak ty ostružiny závidím! Jsem moc ráda, že vám to chutnalo :)

Reply
Lucie 27. 05. 2016 - 14.43

Tuhle jahodovou pěnu podávala babička na piškotu, bylo to náramné a vzdycky jsme celý moučník za odpoledne snědli a tak si nejsem jistá, jak na tom byla pěna s výdrží…. Kdybych ji chtěla uplatnit na dort a ještě s ním (opatrně) cestovat, čím bych ji zpevnila? Želatinou? Zas bych nerada uplně změnila konzistenci, abych neměla z pěny tuhý “maršmelou”….

Reply
Meg 19. 07. 2016 - 10.40

No, popravdě tohle nemůžu říct na 100%. Já bych tu bílkovou pěnu jako náplň asi nedělala, ono by to stejně také chtělo zkonzumovat co nejdříve. Děláváme třeba jahodovou pěnu se šlehačkou a želatinou a ta nějakou cestu vydrží.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc