Medovník

Medovník

Když je pošmourné nedělní odpoledne a rodinka se rozhodne, že by to chtělo něco ku kávě, inu, nezbývá než zjistit, že v domácích zásobách se nic nenachází. A pak tedy vydat se do nejbližší cukrárny a přinést si poslední zákusky, které tam mají. Medovník.

Doma ho rozbalit už k udělané kávě a zjistit, že jedna z vrstev krému barevně kontrastuje s nazlátlým medovníkem. Modře. A tak jít tedy naplesnivělé kousky (všechny) do cukrárny vrátit a zjistit, že nic jiného nebude.

Ve mně zbyl tak akorát pocit nenaplněné chuti na ten medovník, takže jsem se jala opět googlit. Výsledkem byl úžasný videorecept. Recept zde ve stručnosti popíšu, spolu s vlastními postřehy, ale video doporučuji, myslím, že je dobré vidět krok za krokem co a jak. A moc autorce děkuji, protože medovník jsem dělala už třikrát a rozhodně u toho počtu nezůstane…

Suroviny:

těsto:

  • 18 dkg másla
  • 18 dkg moučkového cukru
  • 6 lžic medu
  • 4 lžíce smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička kakaa
  • 45 dkg hladké mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody

krém:

  • 250 g másla
  • 1 plechovka Salka

sirup:

  • 2 lžíce cukru krystal
  • 50 ml rumu
  • 150 ml vody

Postup:

Máslo, cukr, med, smetanu, vejce a kakao si dáme do mísy a šleháme nad parou asi 5 min. Směs smícháme s moukou a sodou a necháme těsto odpočinout asi 5 minut v zakryté míse.

Na každou z placek si připravíme pečící papír. Těsto rozdělíme na pět dílů, vyválíme z nich placku a vykrojíme – já “objela” nožem menší dortovou formu. Pokud bude řidší těsto, například kvůli medu, nic se nestane, když se přidá trochu mouky, a s její pomocí lze také těsto pěkně vyválet. Ze zbytků uděláme placku, která bude sloužit jako drobenka na vrch dortu.

Placky pečeme dle receptu na 180° asi 4 minuty, ale já možná díky řidšímu medu a hlavně díky troubě, která si peče jak chce, pekla asi na 200° asi 10 min – zkrátka až placky krásně zezlátly. Necháme je vychladnout.

Na krém uvaříme Salko – vařím ho dvě až dvě a půl hodiny ve vodě, dejte pozor, aby se nevyvařila. Necháme ho úplně vychladnout a teprve potom otvíráme. Ušleháme máslo a přidáme do něj Salko, vznikne výborný karamelový krém. (Narozdíl od původního receptu dávám máslo celé, jako vždy, když tenhle krém dělám.) Navíc jsem oproti původnímu receptu nedávala do krému ořechy.

Rozmícháme spolu cukr krystal, vodu a rum. Myslím, že kdo nemusí moc sladké, cukr může klidně vynechat a moc zásadní rozdíl v chuti to také dělat nebude. Tímto sirupem budeme potírat placky, aby lehce navlhly a medovník získal ideální konzistenci.

A teď už k samotnému dortu: Vezmeme první placku, dáme na tác a z vrchu potřeme sirupem. Potřeme částí krému a vezmeme další placku, kterou potřeme sirupem zespodu, dáme na první a potřeme zase z vrchu. Takto pokračujeme až do páté placky. Také potřeme sirupem z obou stran, pak potřeme krémem vršek i bok dortu.

Rozdrobíme si “zbytkovou” placku, nebo ji rozsekáme v nástavci na tyčový mixér (přihodila jsem k ní pár vlašských ořechů, jen na ozdobu). Drtí pak posypeme celý dort.

Medovník necháme odpočinout alespoň do druhého dne, aby se krásně rozležel. K chuti není co dodat, dělala jsem ho během deseti dnů třikrát :)

109 comments on “Medovník

  • Dana , Direct link to comment

    S těstem se krásně pracuje, nelepilo se mi vůbec, i když se zdálo tekuté. Čím je vychladlejší, tím hůře se válí, takže je lepší pracovat rychle, rozválet ještě za tepla placky (každou na svém pečícím papíře) a pak už jen sázet do trouby :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít