Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

Někdo si pod pojmem Hraběnčiny řezy hned vybaví domácí klasiku, někdo spíše pochoutku prodávanou v pekařstvích. Já jsem byla spíše ten druhý typ, protože u nás doma se tyhle řezy nedělávaly. A tak jsem začala hledat, až jsem našla tenhle recept u Cataliny. I když do něj dávám o něco méně cukru a někdy ho udělám na menší plech nebo pekáček, aby bylo v řezech více těsta, jsem z tohohle receptu nadšená. A tak když se mi doma nahromadila jablka, nemohla jsem udělat nic jiného, než tyhle řezy.

Suroviny:

těsto:

  • 480 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • balíček kypřícího prášku (12 g)
  • špetka soli
  • 250 g studeného másla
  • 4 žloutky
  • 60 ml studeného mléka

jablečná náplň:

  • 800-1200 g oloupaných a vykrojených jablek (dávám podle velikosti plechu)
  • 1-3 lžičky mleté skořice – podle chuti
  • 30-60 g hnědého cukru (podle kyselosti/sladkosti jablek)
  • vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr místo hnědého
  • rozinky, brusinky, ořechy – podle chuti

sněhová náplň:

  • 4 bílky
  • 125 g moučkového cukru

Postup:

Mouku, cukr, sůl a kypřící prášek smícháme na vále a přidáme na kostičky nakrájené studené máslo. Špičkami prstů uděláme směs podobnou drobence.

Kostičky másla

Doprostřed směsi uděláme důlek a dáme do něj žloutky a mléko. Pomocí nože zamícháme žloutky do směsi a potom rychle rukama vypracujeme hladké těsto.

Základ těstaZ těsta oddělíme třetinu, zabalíme ji do fólie a dáme do mrazáku. 2/3 těsta uložíme zabalené do lednice tak na hodinu.

TěstoMezitím si můžeme vykrájet a oloupat jablka, pokud to děláme chvíli dopředu, namočíme je do vody s trochou citronu, aby nehnědla.

Nakrájená jablka

Bílky vyšleháme dotuha a pak postupně přisypeme cukr. Vyšleháme opět dotuha.

Ušlehaný sníh

Jablka nastrouháme a přidáme do nich cukr, skořici a vanilku.

Nastrouhaná jablka

Těsto rozválíme na vále a pokusíme se ho přenést na plech nebo pekáček (podle toho, jak máme rádi vysoké těsto) vyložený pečícím papírem. Bude se trhat, ale nic se neděje, poskladáme ho na místě a umačkáme/uválečkujeme.

Těsto v pekáčku

Na těsto rozprostřeme nastrouhaná jablka, do kterých jsme přimíchali rozinky, brusinky nebo ořechy (podle toho, co máme rádi a co je zrovna doma).

Jablka s brusinkami

Na jablka rozetřeme sníh a na něj nastrouháme těsto, které jsme dali do mrazáku.

Nastrouhané těsto

Pečeme v troubě rozehřáté na 170°C asi 30-40 minut, až řezy zezlátnou.

Upečené řezy

A takhle vypadají, když to člověk nevydrží a ještě vlažné je nakrojí.

Hraběnčiny řezy

Taky vám tyhle řezy přijdou tak krásně podzimní? A přitom už v sobě mají náznak zimy, tu sněhovou vrstvu… Včera jsme jeli na jednání, vlakem, koukáme z oken… A kolegyně prohlásí: “Za měsíc je Štědrý den.” Ani mi to nepřijde, počasím mám ještě raný podzim, a tím, že je spousta práce a zařizování kvůli novému bydlení, čas rychle utíká. Myslím, že už je na čase se trochu zastavit, nasát trochu vánoční atmosféry a za chvíli se pustit do perníčků. Ale nejdřív si možná ještě jednou upeču tyhle řezy, protože patří k mým nejoblíbenějším.

Hraběnčiny řezy

07 comments on “Hraběnčiny řezy

  • jana , Direct link to comment

    Tenhle dezert jsem si oblíbila jako malá díky mamince, která ho dělá nepřekonatelně :) takže díky za připomenutí, že jsme ho dlouho nepekla sama

  • Silvie , Direct link to comment

    Upeceno a musim priznat, ze jsou klasiky, ktere se neomrzi:) tento recept k nim rozhodne patri!!! Diky. A mensi pekacek a sirsi vrstvy jsou mnohem lepsi;)

  • Kájina , Direct link to comment

    Výborný recept, víkendové snídaně už nikdy bez tohoto receptu. Zařazuji do svých oblíbených receptů. Parádní příprava, s těstem se pracovalo moc dobře. Děkuji za super recept.

    • Meg , Direct link to comment

      Dobrý den, Catalina je dělá na plech cca 30×40 cm, já někdy i menší 20×30, aby tam bylo více těsta :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít