Helenské rohlíčky

Helenské rohlíčky
Po shlédnutí Banátského dílu Kluků v akci ( odkaz ) se rodina shodla, že jeden z receptů je nutné vyzkoušet – a to Helenské rohlíčky:

Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g sádla
  • 200 g krupicového cukru
  • kůra z 1 citronu (s klidem se dá vynechat, pokud vám její přehnané aroma někde vadí tak jako mě)
  • 1 lžička soli
  • 50 g droždí
  • asi 500 ml mléka
  • strouhaný kokos smíchaný s cukrem
  • instantní kakao
  • 2 vejce
  • 300 ml vody
  • 40 g vanilkového cukru

Postup:

Mouku v míse rozžmolíme s tukem, cukrem a citronovou kůrou. Dobře promícháme a ve směsi uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme ho trochou vlažného mléka a počkáme asi 10 minut, než vyběhne kvásek.

Pak přilijeme zbytek mléka a zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou hodinu kynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem).

Poté z těsta odkrajujeme kousky a tvoříme bochánky o velikosti pingpongových míčků, klademe je na pracovní desku a necháme opět vykynout.

Bochánky pak rozválíme do oválků-trojúhelníčků, posypeme kokosem smíchaným s cukrem nebo instantním kakaem a zarolujeme do tvaru rohlíčků. Na plechu je potřeme rozšlehanými vejci a pečeme dozlatova.

Mezitím, co se rohlíčky pečou, rozvaříme ve vodě cukr. Po upečení ještě horké rohlíčky tímto rozvarem potřeme.

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít