Variace na Kubánský dort

Variace na Kubánský dort

Když jsem dala na Instagram a Facebook fotku moderní verze Kubánské dortu, měla úplně neuvěřitelný ohlas. Během jeho pečení jsem sice stihla udělat nějaké postupové fotky, nicméně před odevzdáním jsem fakt spěchala, takže hezkou finální fotku bohužel nemám. Říkala jsem si, že by se do toho dortu stejně nikdo jen tak doma nepouštěl… a ono ejhle. Ptali jste se po receptu a máte ho mít – musí stačit konečná fotka vyfocená v autě. Dort mám na klíně na tácu, kde je ještě namočená papírová utěrka, aby se po něm dort neklouzal :)

Kamarád mě poprosil o dort kubánský, který dříve velmi rádi kupovali v cukrárně. Vybavila jsem si takovou tu klasiku a zeptala se, jestli na to můžu jít trochu jinak. Jestli se mám pustit do retro dortu, nebo jestli si s tím mohu trošku vyhrát a udělat kubánský dort v moderním pojetí. Jak sami vidíte, dostala jsem zelenou a byla jsem za to moc ráda :)

Suroviny:

na korpus (průměr formy 26 cm):

  • 8 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • lžička vanilkového extraktu
  • 240 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 66 g kakaa
  • 66 g rozpuštěného másla

na banánovou pěnu:

  • 300 g banánů
  • 200 g mléka
  • 1 lžíce mleté želatiny (k použití za horka!)
  • 4 lžíce vody
  • nepovinně žluté potravinové barvivo
  • 250 ml smetany ke šlehání

na pařížskou šlehačku:

  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 400 g hořké čokolády
  • (nepovinně 2-3 lžíce moučkové cukru, dle druhu čokolády)

k sestavení:

  • meruňková nebo višňová marmeláda
  • banány

na polevu:

  • 150 g smetany ke šlehání
  • 150 g hořké čokolády

na ozdobu:

  • bílá čokoláda
  • macarons
  • krém (slaný karamel)
  • mini banánky v čokoládě

Postup:

Troubu předehřejeme na 170°C a dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Bílky ušleháme do tuhé pěny, během šlehání do nich na 3x postupně přidáme cukr.

Sníh z bílkůŽloutky promícháme s vanilkovým extraktem a zamícháme je do sněhu.

Sníh se žloutkyK vejcím prosijeme mouku a kakao a opatrně, ale důkladně je zamícháme.

Přidáme mouku a kakaoNakonec přidáme rozpuštěné, zchladlé máslo a vytvoříme hladké těsto.

Přidáme másloTěsto nalijeme do připravené dortové formy a dáme do trouby péct na cca 45 minut, nakonec pro jistotu zkontrolujeme upečení pomocí špejle.

Nalijeme do formy

Upečený korpus necháme ve formě vychladnout a poté ho zabalíme do potravinové fólie. Dáme ho do lednice alespoň na hodinu vychladit, bude se lépe řezat. Rozřízneme ho pak na půl.

Upečený korpus rozříznemePřipravíme banánovou pěnu – banány nakrájíme na kousky a povaříme v mléce, asi 5-10 minut. Musí trochu změknout.

Banán uvaříme v mléce

Mezitím namočíme želatinu do vody.
Želatinu rozpustíme

Banány s mlékem rozmixujeme a pokud chceme mít pěnu žlutou, přidáme trochu potravinového barviva.

Banán rozmixujemeŽelatinu rozehřejeme (10-15 v mikrovlnce, nesmí se začít vařit) a nalijeme do horké banánové směsi. Promícháme a necháme (za občasného zamíchání) vystydnout.

Přilijeme želatinu

Ušleháme smetanu a zchladlou banánovou směs do ní zamícháme.

Smícháme banánovou směs se šlehačkou

První korpus potřeme vodou naředěnou marmeládou (tak, aby šla potírat, případně si ji trochu rozehřejeme).

Korpus potřeme marmeládouKorpus uzavřeme do těsné formy – nejlepší jsou ty nastavitelné, které ho obepnou velmi těsně. Banánovou pěnu nalijeme na korpus, přikryjeme druhým a dáme vychladit do lednice do druhého dne.

Nalijeme banánovou pěnuTen samý den ještě přichystáme pařížskou šlehačku : Čokoládu nalámeme do mísy a přelijeme ji vařící smetanou. Necháme pět minut odstát a pak směs rozmícháme do hladka. Mísu dáme do lednice a také necháme vychladit do druhého dne.

Čokoládu zalijeme vařící smetanou

Druhý den sejmeme formu z dortu (bude potřeba ji jemně objet nožem) a korpus opět potřeme naředěnou marmeládou. Formu nemusíme sundávat, pokud ještě zbývá hodně místa nad korpusem, kam se ušlehaná smetana vejde. Já jsem ji ale musela posunout výš.

Takto vypadá korpus s banánovou pěnou

Čokoládovou smetanu vyndáme z lednice a vyšleháme ji do tuha.

Ušleháme pařížskou šlehačku

Na korpus rozložíme rozkrojené banány tak, aby se nedotýkaly krajů. Korpus opět uzavřeme do dortové formy.

Na korpus dáme rozříznuté banány

Na banány roztřeme pařížškou šlehačku a dort dáme chladit. Minimálně na několik hodin, nejlépe však do druhého dne.

Natřeme pařížskou šlehačku

Z vychlazeného a zatuhlého dortu sundáme formu a začistíme ho. Já ho vždy normálně kolem dokola ořežu zoubkatým nožem, abych odkrojila nerovnosti a ušpiněný korpus.

Připravíme si polevu – čokoládu nalámeme do mísy a přelijeme ji vařící smetanou. Necháme 3 minuty odstát a poté rozmícháme do hladka. Za občasného míchání necháme tuto ganache zchladnout, aby také zhoustla.

Zatuhlé vrstvy dortu

Lžící pak ganache nanášíme na vychlazený dort, tak, aby lehce stékala po bocích dortu. Větší část polevy rozetřeme po vrchní části dortu. Pokud chcete mít dort politý celý, o něco přidejte na množství čokolády a smetany.

Dort ozdobíme, např.:

  • Bílou čokoládou – čokoládu rozehřejeme a natíráme lžící různé tvary na pečící papír. Necháme je zatuhnout v chladu a pak je zapíchneme do dortu.
  • Macarons – recept na skořápky dělám tento, plním následujícím krémem se slaným karamelem.
  • Krém – slaný karamel: 120 g cukru krupice roztavím na karamel, zamíchám do něj 30 g másla a 130 g smetany ke šlehání a lehce osolím. Nechám vychladnout, vyšlehám do pěny 110 g másla a postupně k němu přidávám karamel. Vyšlehám na hladký krém.
  • Mini banánky v čokoládě (Lidl).

Variace na Kubánský dort

A díky fotce od přátel můžeme vidět, jak dort vypadal na řezu:

Variace na Kubánský dort

31 comments on “Variace na Kubánský dort

    • Meg , Direct link to comment

      Díky :) Není to tak těžké, ale čas to určitě zabere. Chápu, že se do toho jen tak nechce pouštět :)

  • Janaole , Direct link to comment

    Prekrásna torta. Keďže mám kamaráta, ktorý je polovičný Kubánec, uložila som si tento recept do zoznamu dôležitých receptov!

  • Stepanka , Direct link to comment

    To je dokonalý! Jsem v pokušení se do toho pustit :D ale chci se zeptat…. Jak velkou máš formu? :)

  • Mil , Direct link to comment

    Moc děkuji za obsáhlý návod, díky kterému se mi dort povedl a sklidila jsem úspěch na narozeninové oslavě.

  • Mil , Direct link to comment

    Tak jsem se s velikostí formy skoro trefila, po tom co jsem odhadovala velikost podle mini banánků a fotky vašeho dortu jsem si nastavila formu na vel. 25cm :-) ráda fotky zašlu, jen nevím kam je zaslat, protože nepoužívám ani FB ani Instagram.

  • Martina , Direct link to comment

    Dobré odpoledne.
    Jak by se asi banánová pěna a pařížská šlehačka tvářily, kdyby přidala ještě jeden plát těsta a na něj vrstvu banánové pěny? Nebylo by to příliš těžké a nevytlačilo by to náplň v nižších patrech?

    • Meg , Direct link to comment

      Teoreticky by se tak stát mohlo, podle toho, jak by byl plát těsta velký. Možná by se pak musely vrstvy pěn zmenšit, aby nedocházelo k takové deformaci. Opravdu nedokážu posoudit.

    • Meg , Direct link to comment

      Obyčejnou, jemně mletou želatinu, která se má rozehřívat. Jestli se ptáte na značku, tak kupuji různé, podle obchodu, kde zrovna jsem :)

  • Tereza , Direct link to comment

    Dobrý den :)
    Chtěla jsem udělat dort mamce k narozeninám a našla jsem tento recept. Nikdy jsem dort nedělala a ani bych nikdy nevěřila, že se někdy pustím do něčeho tak složitého, ale odvážila jsem se a… podařilo se! Sice samozřejmě není ani zdaleka tak krásný, jako ten Váš, ale i tak mám hroznou radost :)
    Moc díky za recept a hlavně za tak úžasně sepsaný postup, i já, jakožto vážně úplný začátečník, jsem to díky němu zvládla :)
    Teď ještě, doufat, že jsem nic nepokazila “uvnitř” a bude i dobrý :D
    Ale asi ano, při průběžném ochutnávání jsme doma mlaskali všichni :D
    Ještějednou díky, krásný den, Tereza

  • Amala , Direct link to comment

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jakou bíkou čokoládu na ty ozdoby používáte?já už jsem to párkrat zkoušela,ale nikdy mi to neztuhlo.Tak bud používám špatnou čokoládu,nebo mam špatnej papír:)Dort je moc krásný.

    • Meg , Direct link to comment

      Omlouvám se, že píši až teď :) Používám skoro jakoukoliv, která mi přijde pod ruku, buď z cukrářských potřeb, nebo třeba z Lidlu, Tesca (jejich privátní značky), i třeba Milku. Většinou, pokud nechtěji zaschnout v místnosti, dám papír s ozdobami na tác do lednice a musí zatuhnout každá :)

  • Eva Janalíková , Direct link to comment

    Můžu se zeptat, jak moc zralé banány jste použila na banánovou pěnu? Dort zkouším poprvé, dnes jsem teprve chystala formu na pařížskou šlehačku, ale při ochutnání zatuhlého banánového “krému”, co ulpěl na formě, mi přišlo, že má divnou pachuť… 😕

    • Meg , Direct link to comment

      Banánovou pěnu dělám většinou z hezky zralých banánů, které jsou dobré i na chuť. To mě mrzí, že vám to vyšlo takto :(

  • Zuzka , Direct link to comment

    Meg dort je uzasnej.Syn mel třetí narozeniny a kombinace čokolády a banánů mi přišla ideální, tak i přes tu pracnost jsem dort zkusila.Jen jsem použila jiné zdobení nahoru.Na chuť se dort moc povedl, ale bohužel když jsem sundala z dortu formu ve chvíli když jsem ho chtěla polevat čokoládou, tak se mi sesunul ten čokoládový krém.Prostě se to vyvalilo do stran a dort uz v žádném případě nebyl tak krásný.Moc mě to mrzelo.Vrstva musela byt malo ztuhlá, jen nevím čím to mohlo byt.Postup byl přesně dle receptu.Nakonec jsem to ještě nějak zachránila.Hoste si pochutnali a dort chvalili, ale rozhodne to nebyl takový esteticky zážitek, jak jsem si přála.Nevíte čím by to mohlo byt?Děkuji

  • Zuza , Direct link to comment

    Hezký den, prosím, můžu dort místo ganache potáhnout marcipánem? Bude to chuťově dobré a bude to vůbec držet? (udělám máslové mantinely, pod marcipán také máslo) mockrát děkuji :-)

  • Vera , Direct link to comment

    Dort vypada moc dobre a kubansky dort mame vsichni radi. Recept je pekne rozepsany, takze ho nejspis vyzkousim v srpnu dceri k narozeninam :)

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít