Čokoládový dort s fíky, bílou čokoládou a karamelem

by Meg
10 komentářů

V českých supermarketech nastala fíková sezóna. Fíky se nyní dají koupit i za pět korun jeden (do 6.10. v Tescu, kolem 8-10 Kč jsem je myslím viděla i v Albertu a Lidlu). Toho jsem prostě musela využít a protože můj tatínek má po operaci očí, chtěla jsem mu upéct nějaké bolestné. Volba padla na dort, a protože má taťka ve velké oblibě čokoládu, tak na dort čokoládový. Naplnila jsem ho krémem z tvarohu, másla a bílé čokolády a fíky v karamelu. Protože krém vystačil na náplň a jedno potření z vrchu, využila jsem na jeho začištění ještě i ganache z bílé čokolády. A protože má celá rodina velkou oblibu v karamelu, připravila jsem i karamelovou omáčku, která vše dokonale završila.

Nakonec mi tedy byli všichni schopni odpustit i ty fíky, které totiž z celé rodiny miluji nejvíc já :D Bohužel tentokrát chybí pár fotek v postupu, protože jsem někdy nestíhala fotit. Ale popsané je vše, protože tento dort potřebuje na přípravu trochu času. Jako u každého dortu si to chce přípravu rozložit alespoň do dvou dnů, aby se stihl korpus vychladit a při rozkrajování se tolik nedrobil. Náplně je také možné si připravit předem spolu s korpusem a druhý den už dort jen sestavit. Korpus je čokoládový mud cake inspirovaný podle Chez Lucie, kde je jen podmáslí vyměněno za zakysanou smetanu, takto mi dort přijde ještě vláčnější.

Suroviny:

korpus:

  • 180 g vody
  • 250 g másla
  • 250 g hořké čokolády
  • 6 lžiček rozpustné kávy
  • 300 g polohrubé mouky
  • 400 g krupicového/krystalového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 jedlé sody
  • špetka soli
  • 60 g holandského kakaa
  • 8 lžiček oleje
  • 4 vejce
  • 150 g zakysané smetany

na tvarohový krém s bílou čokoládou:

  • 250 g změkléjo másla
  • 250 g měkkého tvarohu (pokojové teploty)
  • 150 g bílé čokolády

fíková náplň:

  • 5 fíků
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • 50-100 ml smetany ke šlehání

bílá ganache:

  • 150 g bílé čokolády
  • 50 g smetany ke šlehání

na ozdobu:

  • čerstvé fíky
  • 230 g cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Postup:

Máslo dáme do vody a rozpustíme, až skoro přivedeme k varu.

Máslo s vodou

Rozpuštěné máslo odstavíme z plotýnky, rozmícháme do něj rozpustnou kávu a nalámeme do něj čokoládu. Necháme odležet asi 3 minuty, rozmícháme do hladka a necháme vystydnout.

Rozpouštění čokolády

Do mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a kakao. Do směsi uděláme důlek a přilijeme zchladlou čokoládovou směs.

Základ těsta

Vše spolu dobře promícháme a přidáme olej.

Přidáme olej

Poté po jednom přidáváme vejce, vždy až se to předchozí dobře zapracuje.

Přidáme vejce

Nakonec do směsi zamícháme zakysanou smetanu.

Přidáme zakysanou smetanu

Celou směs (dort pak bude vyšší) nebo její 2/3 dáme do formy na dort o průměru 20 cm. Ze zbytku těsta pak můžeme upéct např. cupcakes. Dort pečeme na 160°C asi hodinu a půl. Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho zabalíme do potravinové fólie a dáme ho vychladit do lednice do druhého dne.

Těsto ve formě

Druhý den si připravíme ganache z bílé čokolády a náplň. Bílou čokoládu (150 g) nalámeme do misky a přelijeme horkou smetanou (50 g). Rozmícháme dohladka, podle potřeby si pomůžeme mikrovlnkou po cca 15 vteřinách, abychom ji nepřipálili. Hladkou ganache pak dáme vychladit do lednice.

Fíky umyjeme a nakrájíme na plátky.

Nakrájené fíky

Cukr spolu s máslem rozpustíme na pánvi.

Rozpouštění cukru na karamel

Do zkaramelizovaného cukru přilijeme ohřátou smetanu, tolik, aby vznikla řidší omáčka.

Přidání smetany

Přidáme do ní plátky fíků a vypneme plamen, necháme je v karamelu obalit.

Fíky v karamelové omáčce

Změklé máslo spolu s tvarohem vyšleháme. Je důležité, aby mělo oboje pokojovou teplotu.

Máslo s tvarohem

K máslu a tvarohu přidáme rozpuštěnou bílou čokoládu a vyšleháme v hladký krém.

Bílá čokoláda do krémuKorpus nadvakrát rozřízneme, potřeme krémem (1/3) a poklademe fíky s karamelem. Totéž zopakujeme podruhé. Zbytkem krému potřeme boky a vrch dortu. Necháme vychladit.

Sestavení dortu

Boky dortu pak ještě potřeme bílou ganache, aby zakryla drobečky v tvarohovém krému a dáme ho zpátky do lednice.

Na ozdobu rozehřejeme a zkaramelizujeme cukr, poté ho zalijeme zahřátou smetanou a rozmícháme do hladka. Přidáme špetku soli a přelijeme přes síto do misky, abychom zachytili nerozpuštěné kousky cukru. Necháme ho vystydnout a poté nalijeme na dort.

Čokoládový dort s fíky, bílou čokoládou a karamelem

Dort ozdobíme čerstvými fíky.

Čokoládový dort s fíky, bílou čokoládou a karamelem

Takto poté vypadá na řezu.

Čokoládový dort s fíky, bílou čokoládou a karamelem

10 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

Jana 04. 10. 2015 - 17.20

Tak tomu říkám pořádně sexy dort :) Krása

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.29

Díky :)))

Reply
Jitka 05. 10. 2015 - 11.49

Dobrý den, to vypadá uzasne, ja ještě takhle cerstve fíky neměla. Jak chutna ten dort asi skvěle, že jo?

Reply
gunshy 07. 10. 2015 - 7.11

Chutnal výborně (miluji čokoládu) a kupodivu poslední kousky po rozležení byly úplně ty nejlepší :).

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.30

Ooo, díky ti! :)

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.30

Pro mě byl dort určitě skvělý :)

Reply
Linda 20. 10. 2015 - 9.33

Dobrý den, dort vypadá nádherně. Hned bych se do něj pustila až na ty fíky :/ neporadíte, čím by se daly nahradit? :)

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.35

Díky :) Pokud byste nechtěla fíky, tak zkuste třeba hrušky, ty by mohly být výborné :)

Reply
Barča 17. 03. 2018 - 15.55

Tak tento dort už se u mě stává pomalu klasikou, dělám jej už po několikáté v různých obměnách a je úžasný, pro lidi, kteří milují čokoládu, naprosto skvělá volba, lepší korpus snad neexistuje. Když jsem jej přinesla do práce, kolegyně prohlásily, že nikdy nic lepšího nejedly.

Reply
Mandarinka 19. 10. 2018 - 12.00

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na korpus. Peče se na horkovzduch 160°C?
Díky moc!

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít