Čokoládové soufflé

Čokoládové soufflé

Minulé soufflé naladilo maminku na takovou notu, že mi dnes přišla smska s textem “Co takhle čokoládové soufflé?”. No a tak jsem se jala googlit – a co z toho nevylezlo. Cuketkův článek a jeho soufflé podle Gordona Ramseyho. Navíc s titulem Pekelná výzva. Takže to by v tom byl čert, že… a šla jsem kupovat čokoládu.

Co se týče tvorby těsta – na tom mi nepřišlo nic těžkého, posuďte sami:

Ingredience:

  • 20 g škrobu
  • 200 ml mléka
  • 200 g tmavé čokolády (70%) –  pro první pokus klidně doporučím na vaření, ať vám to nepřijde líto
  • 4 vejce (žloutky+ bílky zvlášť)
  • 150 g cukru moučky (kdo nemusí moc sladké, ubere)
  • změklé máslo a nastrouhaná čokoláda do formiček

Postup:

V mléce rozmícháme škrob a dáme do kastrůlku. Ohledně toho: cokoliv co zavání rozpouštěním čokolády a podobně u mě putuje do misky nad páru, nejinak tomu bylo i v tomto případě. Jakmile začne směs připomínat řídký jogurt, přidat čokoládu (nakrájenou, nasekanou) a rozmíchat, pak žloutky a vymíchat dohladka. Odstavit z tepla a opatrně přidat sníh z bílků vyšlehaných s cukrem.

Formičky (hrníčky) vymazat máslem a vysypat nastrouhanou čokoládou, naplnit směsí, klidně až po okraj. (Možná první pokusy radši kousek pod něj…)

A co se týče pečení…

Byla jsem varována. Šestiminutové pečení se mi nezdálo moc moudré, v naší troubě určitě ne. Takže první pokus byl péci nejdříve pomalu a pak přitopit – mno posuďte sami:

Takže jsem dala na moudré rady Cuketkovy a vytáhla jsem zapékací misku s vodou. Hrníčky (stále nemám správné formičky, budu muset vyrazit na veeeliké nákupy) jsem do ní dala a troubu nastavila na 125°C – horkovzduch s grilem. No a pekla jsem asi těch 15-20 min, až se udělala “kůrka” na povrchu. Pak vyndat z vody, přitopila jsem na 180°-200°C a soufflé se nadzvedlo… Hurá! Lehce pocukrovat, hrníček opatrně postavit na talířek, abychom se nespálili, a baštit…

Milovníci čokolády jásali, většina rodiny prohlásila, že to minulé “světlé” soufflé s ovocem bylo o fous chutnější. No, záleží na chuti každého z nás :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít