Americké palačinky podle Cataliny

Patříte k fanouškům Cataliny? Pokud ne, tak máte nejvyšší čas to napravit, protože pokaždé, co zabrousím na její blog, mám silné nutkání péct nebo stvořit něco sladkého a hříšně dobrého. Už je to nějaká doba, kdy jsem podle ní dělala palačinky. Ovšem ne ty typické tenoučké, ale tzv. pancakes, americké palačinky, které mohou připomínat křížence naší obvyklé palačinky s lívancem.

Tyhle palačinky z podmáslí si určitě nejlépe vychutnáte na víkendovou snídani. Káva a pár kousků těhle palačinek s máslem a sirupem dle volby a máte blaho v duši. A když říkám pár, tak opravdu nejlépe dvě, protože jinak už to není snídaně, ale jídlo pomalu na celý den :)) Pokud nechystáte snídani pro celý regiment, tak vám bude stačit následující poloviční dávka, jinak si to zdvojnásobte nebo mrkněte přímo ke Katce.

Suroviny:

  • 260 g mouky (1/2 na 1/2 hladká a polohrubá)
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička sody
  • 55 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 480 ml vlažného podmáslí
  • 55  g rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • máslo, javorový sirup nebo golden syrup, zmrzlina k podávání

Postup:

Ve velké míse smícháme suché ingredience (mouky, kypřidla, cukr a sůl).

Potom vejce s podmáslím, máslem a vanilkovým extraktem.

Tuhle směs nalijeme do velké mísy a zlehka smícháme – v těstě by měly zůstat malé hrudky. Necháme asi hodinku odpočinout a připravíme si pánev.

Vymažeme ji kouskem másla a naběračkou nalijeme těsto na pánev a necháme ho rozlít se do stran, nepomáháme mu. Palačinky upečeme z obou stran, potíráme máslem a vrstvíme na sebe, podáváme.

Pokud se rozhodnete dát si tyhle palačinky jako moučník, tak si na ně třeba dejte dobrou vanilkovou zmrzlinu.

Na snídani určitě nezapomeňte na máslo.

Ale co rozhodně nesmí chybět, to je javorový sirup. Anebo tzv. golden syrup. Záleží na tom, jaký máte rádi. Pak si už jen užívejte nadýchané palačinky s jemnou máslovou chutí a sladkou tečkou v podobě oblíbeného sirupu.

 

08 comments on “Americké palačinky podle Cataliny

  • Kulíšek , Direct link to comment

    Já mám Catalinu moc ráda, její blog byl jeden z prvních, které jsem nalezla :). Ale musím se přiznat, že tenhle recept jsem ještě nezkoušela… no… zítra mám volno, takže snídaně je jasná :)

  • Madla , Direct link to comment

    Jé, Catalininy americké palačinky jsem ještě nezkoušela, je čas to napravit :-)
    Ta fotka s vanilkovou zmrzlinou je úplně super! No, sice byly u nás palačinky nedávno (s jablky a ořechy ve smetanovém karamelu), ale sladkého není nikdy dost, že? :-)

  • Jana , Direct link to comment

    Tak přesně tenhle recept mám poctivě vytisklý z netu a uložený mezi kupou těch co chci zkusit,ale vždy jeden vytáhnu a minimálně dva na tu hromadu přibudou :( Je to nekonečné:)))))

  • Catalina , Direct link to comment

    Meg, jsem moc ráda, že jsi je zkusila, a moc děkuju za tak pěkný odkaz :)) V tvém podání vypadají úplně neodolatelně a ještě s tou zmrzlinou a sirupem! Mimochodem ta hvězdička z másla je moc hezká – ideální na vánoční palačinky :D

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít