Vepřové kotlety v bramboráku

Vepřové kotlety v bramboráku

V poslední době příprav na Vánoce se to kolem nás hemží samou vanilkou, cukrem, čokoládou a tak dále, a tak dále. Pokud jako já podlehnete toužení chuťových buněk po něčem hříšně slaném a máte po ruce kousek masa, vyzkoušejte tento recept, při kterém přijde vhod rozpálená trouba a sklenička nakládaného červeného zelí:

Suroviny:

  • vepřová kotleta (klidně i kuřecí prsíčka nebo kousek uzeného)
  • brambory
  • vejce
  • škrob
  • hladká mouka
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř, česnek, majoránka dle chuti
  • červené zelí (klidně ze sklenice, Hamé mi přislo vhod)
  • alobal

Postup:

Brambory si nastrouháme na hrubo a vymačkáme z nich většinu vody. Přimícháme k nim vejce, trochu škrobu a hladké mouky a česnek a majoránku dle chuti. (Ne tolik mouky, kolik bychom dali na klasické bramboráky.)

Maso (pokud není uzené) lehce naklepeme, osolíme a opepříme.

Alobal, radši ten silnější, si nastříháme a potřeme důkladně olejem či sádlem, aby se nám k němu bramborákové těsto nepřichytilo. Na jednu stranu alobalu natřeme vrstvu těsta, na ni položíme plátek masa a potřeme druhou vrstvou. Alobal přehneme, na krajích zarolujeme a zkrátka dobře utěsníme.

Balíčky dáme péci do trouby, cca na 200°C přibližně na 30-40 minut. (Nejlepší je přece jen jeden otevřít a ozkoušet :))

Mezitím si připravíme zelí – já použila hotové ze sklenice, které jsem vyklopila do hrnce a trochu podusila, aby ještě změklo. Nakonec jsem ho mírně dochutila červeným balsamico octem a cukrem, ale záleží na druhu zelí a na vaší chuti :)

Obojí si nakonec naservírujeme na talíř a zpříjemníme si dle nálady sklenkou piva či vína :)

04 comments on “Vepřové kotlety v bramboráku

  • qwert , Direct link to comment

    zkoušel jsem, po hodině jsem musel zvýšit teplotu na 250 a rozbalit alobal. Teď, po 20 minutách teprve začíná chytat barvu (elektrická trouba Baumatic)

    • Meg , Direct link to comment

      Jej, to je dost dele, nez u me :/ my mame teda Moru, ktera si pece asi jak se ji zrovna chce, tak to budu muset asi radsi zduraznovat, ze zalezi na troube. Diky za info :)

  • eli , Direct link to comment

    Na fotkách vypadá to těsto velmi jemné.. opravdu stačí brambory nastrouhat na hrubo?? Vypadá to krásně, ráda bych vyzkoušela :) děkuji

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít