Ratatouille s vepřovou kotletkou

Když za okny v posledních dnech vysvitlo sluníčko, dostala jsem chuť konečně vyzkoušet francouzsky laděný oběd – s ratatouille. I když jsou po zimě mé zásoby bylinek velmi skromné a leccos bude třeba na záhonku doplnit, nenechala jsem se odradit a doplnila stav bylinkami alespoň sušenými. Z nákupu jsem si přinesla pěkný lilek a malé cuketky i papriky.

Zeleninu doplnila vepřová kotleta a bagety. Chtěla jsem původně koupit bagetu již upečenou, ale zásoby supermarketu v tomto ohledu byly nedostatečné. Všude na nás zíraly jen prázdné koše bez pečiva, takže jsem byla ráda, když jsem objevila bagety určené k dopékání. Byly hotové za chvíli a navíc se k obědu podávaly horké a křupavé, jedna báseň na vytření talíře od šťávy ze zeleniny a masa.

Protože jsem ratatouille dělala poprvé, zabrousila jsem pro krásnou inspiraci k Mlsné kočceŠárce. Výsledný recept byl momentální inspirací a kombinací dostupných surovin.

Suroviny:

  • cibule
  • různobarevné papriky
  • lilek
  • malé cuketky
  • česnek
  • rajčata, popřípadě konzerva loupaných rajčat
  • tymián, rozmarýn, oregano, bazalka (v ideálním případě čerstvé, jinak sušené)
  • olivový olej, sůl, pepř
  • vepřová kotleta
  • pečivo dle chuti

Postup:

Nejprve jsem si připravila maso – kotletu jsem omyla, osušila a nakrájela na jednotlivé plátky. Na tučnější straně jsem je vždy třikrát malinko nařízla, aby se moc nekroutily. Potřela jsem je z obou stran olivovým olejem, posypala hrubou mořskou solí a okořenila čerstvě mletým pepřem. Takto jsem maso nechala odležet.

Připravila jsem si veškerou zeleninu. Na obrázku je i s koupenými bagetami k dopékání.

Lilek jsem omyla, nakrájela na plátky a osolila, aby se vypotil.

Rozpálila jsem čtvercovou litinovou pánev, lehce jsem ji potřela olivovým olejem a maso na ní ogrilovala rychle z obou stran.

Poté jsem ho přesunula do zapékací misky, se slabým plátkem másla a kapkou vody. Misku jsem přikryla alobalem a dala do trouby, kde se při 150-175°C dopeklo do měkka.

A už k přípravě samotného ratatouille. Na rozpáleném olivovém oleji jsem rychle opekla na větší kousky nakrájenou cibuli(klínky), po chvíli přihodila pokrájené papriky. Chvíli jsem je osmažila, aby měly větší šanci změknout, pak jsem přidala půlkolečka cuket a nakrájený, osušený lilek. Do hrnce také putovala konzerva loupaných rajčat, protože jsem neměla dost rajčat čerstvých. Přidala jsem (čerstvé i sušené, kvůli pomalému se vzpamatování bylinek po zimě) tymián, rozmarýn, trochu oregána a bazalky. Ještě jsem nožem rozdrtila jeden stroužek česneku a posekala ho na drobné kousky, přidala ho ke směsi se solí a čerstvě mletým pepřem.

Zeleninu jsem nechala dusit v hrnci, než se odpařila většina tekutiny. Podle chuti k ní můžete přidat i trochu zeleninového vývaru (nebo zeleninového bujónu). Nakonec jsem přidala těch pár čerstvých pokrájených rajčat, které jsem měla k dispozici. Pak už jen stačilo počkat, než se veškeré chutě prolnuly a zelenina byla krásně měkká.

Do trouby jsem dala upéct bagety. Tyto se pekly 10 minut při 200°C.

Maso jsem vytáhla z trouby a přidala k němu na talíř kopeček krásně voňavé zeleniny. Na mase se krásně rozpuštělo bylinkové máslo.

S čerstvou křupavou bagetou se jednalo o nádherný, letně a francouzsky laděný oběd.

 

17 comments on “Ratatouille s vepřovou kotletkou

  • Papaja , Direct link to comment

    Krásný fotopostup nás dovedl k úplně nejkrásnější fotce! Ratatouille je úžasné jídlo, na které dostanu chuť pokaždé, když vidím krásné lilky s lesklým kabátkem nebo mladé cuketky. Společně s čerstvou bagetkou a bylinkovým máslem (to mám stále připravené v mrazničce) je to dokonalé. A kotletky bych prosila dvě :-))) Díky a měj se krásně!
    P.

  • Madla , Direct link to comment

    Mňam, už se nemůžu dočkat času léta a doby, kdy budeme od tchána a tchýně dostávat jejich rajčatové přebytky ze zahrádky. K tomu mladé cuketky od mojí maminky a moje oblíbené rataouille může začít pomalu bublat :-) A k tomu šťavnaté a na pohled křehoučké kotletky, tomu říkám ten pravý letní oběd. Už aby to bylo!

    • Meg , Direct link to comment

      I já se těším, až bude čerstvá zelenina ze zahrádky, ale je fakt, že supermarket velmi vypomohl v nouzi a chuti nejvyšší :)

  • Hanka , Direct link to comment

    Ratatouille, znám velmi dobře, děláme ho doma často, moooc dobré. Naučila jsem tento recept od manželovi maminky – mám muže francouze. Dělám to ale v papiňáku. Ovšem tu zeleninu loupu. Tchýně ho dělá jen s konzervou loupaných rajčat, já zase JEN s čerstvými rajčaty, má to pak ve finále lepší chuť. Hodí se k tomu téměř cokoliv. Naposled jsem k ratatouille dělala lososa a jako přílohu trocha couscousu.
    Znáš třeba taky Jardiniere? – zase papiňák: na cibulce si osmahneš i originál anglickou slaninu – asi 20 – 30dkg, přihodíš na kostičky nakrájenou mrkev – asi 5 středně velkých mrkví, brambory – asi 4 středně velké brambory – také na kostičky, přihodíš 1 velký bobkový list, celkem dost tymiánu nebo provensálského koření, sůl, pepř, zaliješ větší sklenicí vody a nakonec přihodíš pytlik hrášku – pokud máš čerstvý – je to nejlepší. Promíchat, zavřít papiňák a vaříš 10 – 12 minut. Dělám k tomu už jen salát s hořčicovým sosem – ten se ve Fr. dělají furt a dávaj si to před či při každým jídle. Lžička Amora hořčice, 3 lžice olivového oleje, lžička vinného octa, sůl, rozmíchat a hodit na to salát a promíchat – podávat. Ale to asi znáš, neprošla jsem celý tvůj blog, tak snad už jsi to někdě uveřejnila… jestli ano, tak se omlouvám…

    • Meg , Direct link to comment

      Jeee, s kuskusem bych si ho ted dala rada :) Jardiniere mi nic nerika, takze moc dekuju, snad brzy bude cas na vyzkouseni :)

  • Martina , Direct link to comment

    Tak na tuhle dobrotu se chystám zítra. Uvidíme, co na to řekne manžel, který je masový tip. Právě kvůli němu to budu dělat i s masem.

  • Šárka , Direct link to comment

    Náhoda mě svedla rovnou sem, kde to voní po úžasné zelenině. Ratatouille jsem zrovna dnes dělala k večeři a zase si ověřila, že nad dobrou zeleninu prostě není :-) Místo kotletek byl u nás krevetový špíz s provensálskými bylinkami.

    • Meg , Direct link to comment

      Šárko, moc děkuji za návštěvu a milý komentář! Ratatouille je moje oblíbené jídlo a zelenina přijde vždy vhod. Krevety musely být výborné :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít