Kachní stehýnka s červeným zelím

Kachní stehýnka s červeným zelím

Dnes přidávám recept na trochu svátečnější oběd v menší úpravě – pečená kachní stehýnka s červeným zelím. Původně jsem vařila podle receptu Michala Nikodema z Chef Gurmána, je trochu upravený podle momentální situace.

Budeme potřebovat:

Kachní stehýnka:

  • kachní stehýnka
  • tymián ( nejlépe čerstvý, poslouží ale i sušený)
  • česnek (stroužky vcelku i se slupkou)
  • kmín
  • med
  • sůl

Červené zelí:

  • červené zelí
  • 1-2 cibule
  • 2 jablka
  • krupicový nebo třtinový cukr
  • 100-200 ml červeného vína
  • kmín
  • červený vinný ocet
  • sůl
  • pepř

Příloha:

  • knedlíky dle chuti

nebo

  • brambory
  • kachní sádlo (nejlépe vypečené od stehýnek)
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Postup:

Den předem:
Kachní stehna (nebo čtvrtky) očistíme, opláchneme a osušíme. Dáme do pekáčku, posypeme solí (třeba hrubozrnou), kmínem (skoro nedávám, nějak mi nepřirostl k srdci :) ) a tymiánem. Přidáme česnek ve slupce a necháme odležet.

V den oběda:
Stehýnka očistíme od přebytečného koření (zejména soli), pokud chceme, odstřihneme konec stehýnek. Pekáček zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 160°C. Pečeme doměkka, 2-3 hodiny dle velikosti. Podle tučnosti můžeme přilít trochu vody.

Těsně před dopečením potřeme stehýnka medem a bez pokličky či alobalu jim doděláme křupavou kůrku.
Zelí nakrájíme nebo nakrouháme na tenké nudličky. Cibuli nakrájíme najemno a jablka nastrouháme nahrubo. Na pánvi s trochou másla necháme zkaramelizovat cukr, přidáme cibuli a trochu másla, oleje, či sádla. Necháme cibulku změknout, přidáme zelí, promícháme  a přilejeme víno. Necháme podusit, po vyvaření přidáme jablka, osolíme, opepříme, popřípadě přidáme kmín. Přikryjeme poklicí a necháme podusit, dle potřeby přidáme víno či trochu vody. Hotové zelí dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem.
Brambory se dle původního recepty nakrájely na kostky a smažily se tak, v množství pro celou rodinu jsem část upekla v troubě na pečícím papíře (a místo kachny kuřecí stehýnka ) – vhodné pro nucenou dietu bez tuku. Zbytek brambor jsem povařila doměkka, slila vodu, rozmačkala, přidala trochu výpeku od masa a pečený česnek, dochutila a trochu provařila/smažila na pánvi, až vzniklo takové pyré, ze kterého se daly udělat nočky.

Snad jsem postup napsala srozumitelně, i přes trochu větší složitost se námaha určitě vyplatí, výsledek je báječný :)

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít