(Ne)tradiční krupicová kaše?

by Meg

Když jsem chodila na osmiletý gympl, jen první rok jsem chodila jíst do školní jídelny (a to ještě jen některé dny). Školní jídlo se s tím domácím totiž nedalo v té době absolutně srovnávat a já se tak radši najedla teprve až když jsem přišla ze školy. Vážně jsem nesnášela tuhé podrážky, co měly být hovězím, na houbách nebo ještě lépe s játry… a podobná jídla. Naopak jedním z jídel, které jsem tam měla celkem ráda, byla krupicová kaše (a to já normálně sladké obědy moc nemusím).

Ale musím přiznat, že doma bych ji sama od sebe neudělala. Radši si dám rohlík s pomazánkou, kus masa, nebo pečenou zeleninu, než abych připravila sladkou večeři nebo oběd. Ale nedá se nic dělat, občas na mě můj milý hodí smutná očka, že by si ty palačinky nebo kaši vážně dal… a já ihned podlehnu. Tak jsem se tedy po době pustila do krupicové kaše. Připravila jsem ji jak klasicky, tak i v obměně na studeno, v několika příchutích, abych si to trochu zpříjemnila :))

Klasická krupicová kaše

Někdo přidává cukr do kaše už v průběhu vaření, někdo ho naopak nasype na kaši až na talíři… Jak je to u vás?

Suroviny:

na kaši:

  • 1/2 l mléka
  • 4 lžíce jemné krupičky
  • špetka soli

k podávání:

  • cukr (med, … jakékoli vaše sladidlo)
  • rozpustné kakao (jako Granko)
  • máslo
  • čokoláda

Postup:

Mléko zahřejeme k varu, přisypeme do něj krupičku a pořádně rozmícháme.

Příprava krupicové kaše 1

Zmírníme plamen a kaši provaříme pár minut, aby zhoustla (záleží na osobních preferencích).

Příprava krupicové kaše 2

Kaši nalijeme do talíře, poklademe plátky másla, posypeme cukrem a kakaem.

A pokud máte rádi, tak přidejte i kousky čokolády, nejlepší je, jak postupně od krajů taje a na kaši pak zůstává rozpuštěná…

Klasická krupicová kaše s kakaem

Studená vanilková kaše s lesním ovocem

Výborná kombinace sladké vanilkové chuti s kyselým ovocem…

Suroviny:

na kaši:

  • 1/2 l mléka
  • 6 lžic jemné krupičky
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt
  • cukr

k podávání:

  • lesní ovoce (mražené)
  • cukr
  • trochu vody

Postup:

Uvaříme hustší kaši, ochutíme ji vanilkou a osladíme (studená kaše bude chutnat méně sladce než teplá, takže pozor při dochucování). Nalijeme ji do formiček / skleniček vypláchnutých studenou vodou a dáme do lednice vychladnout.

Příprava ovocné omáčky

Mražené ovoce dáme do kastrůlku s trochou vody, lehce osladíme a povaříme, aby nám vznikla horká omáčka. Kaši ze skleniček nebo formiček vyklepneme na talíř (můžeme si pomoci nožem, kterým objedeme stěny)…

Studená krupicová kaše s lesním ovocem

… a kaši polijeme ovocnou omáčkou. Ihned podáváme.

Studená krupicová kaše s lesním ovocem

Kokosová, čokoládová nebo třeba arašídová kaše

Do kaše vlastně můžete přidat skoro cokoliv, co máte doma. Jen se trochu porozhlédněte a určitě objevíte vícero druhů sladidel (cukr klasický, třtinový, med, sirup z agáve, javovorový sirup, datlový, …) a také spoustu surovin, kterými můžete kaši ochutit. Ať už to bude čokoláda, různé oříšky, semínka, ovoce, určitě najdete spoustu kombinací. Já jsem se naposledy pustila do těchto tří.

Suroviny:

na kaši:

  • 1/2 l mléka
  • 6 lžic jemné krupičky
  • špetka soli

na kokosovou variantu:

  • kokosový cukr
  • strouhaný  kokos
  • plátky sušeného kokosu k podávání

na čokoládovou variantu:

  • třtinový cukr
  • hořká čokoláda

na arašídovou variantu:

  • arašídové máslo
  • javorový sirup

Postup:

Uvaříme kaši a ochutíme ji dle našich představ: třeba kokosovým cukrem a strouhaným kokosem.

Kokosová kaše

Nebo rozpuštěnou čokoládou a třtinovým cukrem.

Čokoládová kaše

Nebo také arašídovým máslem a javorovým sirupem… U něj je ale problém, že hodně naředí konzistenci (viz další obrázek), takže je potřeba uvařit kaši ještě o něco hustší.

Arašídová kaše

Kaše zase necháme ve skleničkách / formičkách vystydnout v lednici a poté je vyklopíme na talíř. Kokosovou můžeme ozdobit opraženými plátky kokosu, čokoládovou strouhanou čokoládou a arašídovou arašídovým máslem a javorovým sirupem…

Kokosová, čokoládová a arašídová kaše

Tak co myslíte, jaký druh kaše by byl váš favorit? Zůstáváte doma u klasiky, nebo také experimentujete? Pokud budete mít tip na tu nejlepší pod sluncem, budu za něj moc ráda.

A z těch tří dole mi snad nejvíc chutnala ta arašídová s javorovým sirupem. Nemůžu si pomoct, ale jak jsem dřív arašídové máslo nesnášela, teď se do něj začínám vážně zamilovávat…

You may also like

7 comments

Naďa 30. 11. 2015 - 0.40

Mě vždycky učili, že se má krupička nasypat do mléka a nechat aspoň půl hodiny nabobtnat, až pak uvařit, je pak o hodně jemnější.

Reply
Meg 01. 12. 2015 - 17.12

Díky za tip, tohle se u nás doma nikdy nedělalo… musím vyzkoušet :)

Reply
Viera 30. 11. 2015 - 15.55

Naďa: přesně, tenhle krok bych opravdu nepřeskakovala…a hlavně tím ztratí “moukovou” chuť a nemusí se tak dlouho vařit. Půl hodina je minimum, já ji klidně nechávám i dýl.

Reply
Meg 01. 12. 2015 - 17.12

Díky! Příště to vyzkouším na porovnání :)

Reply
Bebe 29. 01. 2016 - 17.14

Uzasna inspiracia a pritom tak obycajne jedlo. Dakujem!

Reply
Ivana 10. 09. 2021 - 12.25

Vždy se mi kaše připálila. Pak mi jedna bábinka poradila nejdřív nalít do rendlíku trošku vody (tak 1 cm) a přivést k varu. Pak teprve nalít mléko a klasicky pokračovat. V půl litru mléka se to množství vody ztratí, na chuti to není nijak poznat a kaše se tak nepřichytává. Jinak cukr dávám do kaše ke konci vaření a pak ještě maličko posypu navrch, aby chroupal mezi zubama. Ještě kakao, (hodně) skořice a kousky másla, aby se pomalu roztékalo. Jinak krupičku jsem namáčela jen dokud kluci byli maličcí. Máme ji moc rádi :)

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.47

Úplně jsem dostala chuť na tu kaši se skořicí. Díky!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc