Jehněčí kýta na červeném víně

Při myšlenkách na to, co si počít s jehněčí kýtou na sobotní oběd, mi padl do oka zářijový Apetit. V něm bylo popisované jehněčí plecko a jedním z receptů byla právě úprava na víně. Měla jsem k dispozici vykoštěnou kýtu a recept jsem vzala jako lehkou inspiraci – přizvala jsem na pomoc více bylinek i zeleniny a tu jsem navíc do hotové omáčky propasírovala.

Přiznám se, že se mi ani moc nechtělo připravovat bramborovou kaši, a tak se ke slovu dostala polenta. Naštěstí se doma vyskytla její instantní verze a příprava kaše byla dílem okamžiku.

Suroviny:

  • jehněčí kýta (s kostí nebo bez ní)
  • 400-500 ml červeného vína
  • kořenová zelenina (3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru)
  • 2 menší cibule
  • svazek bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj)
  • kousek másla
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • hovězí vývar, sůl, pepř
  • instantní polenta
  • voda, mléko (půl na půl podle návodu)
  • sůl, máslo
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 3 jarní cibulky
  • máslo, sůl, pepř

Postup:

Omyté a osušené maso jsem osolila a opepřila a protože bylo bez kosti, svázala jsem ho do lepšího tvaru. V hrnci jsem rozpálila olivový olej a maso na něm opekla. Dala jsem ho stranou a ve výpeku jsem osmahla kostičky kořenové zeleniny, až začaly zlátnout. Přidala jsem cibuli, bylinky a máslo a po chvíli rajský protlak. Ještě chvíli jsem směs míchala a pak podlila vínem. Nechala jsem ho skoro všechno vyvařit, vrátila do hrnce maso, zalila vývarem, přiklopila a nechala asi 2 hodiny dusit doměkka.

Pak jsem maso vyndala z omáčky a tu jsem propasírovala, dochutila solí a pepřem a vložila do ní zpět ohřát maso. Mrkev, petržel a cibulku jsem oloupala a nakrájela na plátky. Mrkev, petržel a tvrdší část cibulky jsem dala povařit do osolené vody (3-5 minut), nechala okapat a osmahla na másle, osolené a opepřené spolu s cibulovou natí.

Polentu jsem připravila podle návodu, akorát jsem místo vody dala napůl vodu s mlékem. Do hotové kaše jsem zamíchala kousek másla pro zjemnění.

A pak už se jen maso nakrájelo na plátky a servírovalo s kaší a opečenou zeleninou.

08 comments on “Jehněčí kýta na červeném víně

  • Lucia , Direct link to comment

    Jeeej, to je super! Vyzera to paradne! Mna tiez inspiroval apetit k jahnaciemu ale robila som to azijske chrumkave a mozem odporucit, tiez to je vyborny recept!

  • Kudrlinka , Direct link to comment

    Tak tohle vypadá skvěle! Hlavně ta zelenina jak k tomu krásně hraje! Chuť těžko teď hodnotit (to až po vyzkoušení), ale to servírování… Jedla bych i očima! A to je u jídla také půl úspěchu :)

  • Catalina , Direct link to comment

    Vypadá to skvěle! Jehněčí jsem zatím nejedla, ale pokud to chutná aspoň z poloviny tak dobře, jak to vypadá naservírované na tvých fotkách, byla bych v sedmém nebi :) Polenta jako příloha je skvělá volba, tu mám moc ráda :)

    • Meg , Direct link to comment

      U nás zvítězila polenta hlavně proto, že se mi nechtělo dělat s bramborovou kaší :D A jehněčí jsem dělala vlastně prvně, tak jsem ráda, že se to takhle povedlo :)

  • vilemina , Direct link to comment

    Tahle klasická úprava se zeleninou a vínem se hodí na každé maso a nikdy nezklame, když se vydrží ho udusit dost dlouho…s jehněčím musela být rovněž výborná!
    A úprava se mi taky líbí, musím si to zapamatovat – většinou na to totiž zapomenu:)
    Jako poměrně snadnou a rychlou přílohu doporučuji zkusit krupicový svítek,
    http://vilemina.blog.cz/1008/jak-nachytat-kure-na-svestkach
    s kterým jsem dosud měla zatím jen úspěch!

    • Meg , Direct link to comment

      Přesně tak, víno miluju, takže mě nikdy ani nemůže zklamat :) Díky za tip na svítek, asi to brzy jako přílohu taky k něčemu zkusím :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít