Zelňačka s klobásou

Ještě než propuknou ty správně jarno-letní dny, k večeru bývá chladno. A to je chvíle, kdy já mám největší chuť na talíř (nebo dva) nějaké dobré, horké polévky. I když mám pořád tendence zkoušet nové a nové recepty, nemůžu zapomínat ani na ty klasické pokrmy, jakým je třeba právě zelňačka.

U nás doma se většinou dělala, když zbylo uvařené zelí a připravit z něj polévku bylo dílem okamžiku. Ale i bez této přípravy není polévka vůbec náročná. U nás se tato polévka navíc nedělá ani v klasické “bílé” ani “červené” variantě – přidáváme do ní totiž jak mletou papriku, tak smetanu. A máme ji tak nejradši :) Když ji ještě doplní klasické polévkové vdolky, vydá i za oběd. Do polévky jsme tentokrát pro web Jak na velké věci použili klobásu na vaření od značky Schneider a byla to vážně dobrá volba.

Suroviny:

  • 500 – 700 g kysaného zelí
  • 2 klobásy na vaření (Klobása na vaření značky Schneider)
  • 3 – 4 brambory
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce červené sladké papriky
  • bobkový list, černý pepř, nové koření
  • 200 – 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 – 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • sádlo nebo olej na smažení

Postup:

Kysané zelí lehce propláchneme, zalijeme vodou a dáme ho do hrnce uvařit doměkka.

Uvařené zelí

Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky, dáme je vařit do lehce osolené vody. Musíme je vařit zvlášť od zelí, jinak by jim trvalo velmi dlouho, než by změkly.

Brambory k vaření

Na sádle nebo na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky.

Cibulka

Jakmile začne měknout a lehce zlátnout, přidáme klobásu nakrájenou na kolečka.

Opečení klobásy

Opečenou klobásu zasypeme mletou sladkou paprikou, přidáme 2 – 3 bobkové listy a několik kuliček černého pepře a nového koření. Vše společně zasmahneme, aby se koření opeklo.

Přidání klobásy

Pak do hrnce přilijeme uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily.

Přidání brambor

Přidáme zelí – pokud chceme polévku kyselejší, tak i s vodou, ve které se vařilo. Jinak ho scedíme a vodu do hrnce přilijeme novou.

Přidání zelí

Vše společně promícháme a do polévky přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Množství mouky záleží na tom, jak chceme mít polévku hustou – my obvykle přidáváme cca 2 lžíce.

Zahuštění smetanou

Polévku za občasného promíchání vaříme na mírném plameni 10 – 15 minut, aby se mouka stihla dobře provařit. Ochutnáme a podle chuti dosolíme. Podáváme ideálně s kouskem dobrého pečiva :)

Zelňačka

4 comments

  1. Takze me napadlo, ze z toho vzniknul takovy skoro “segedinsky burtgulas”. Nic ve zlem, mam chut rict nejaky vtip, aby se lip vegetilo pod tim bourkovym mrakem, tady v Jizerkach..
    Hodne stesti a vagon zdravicka, do dnu nadchazejich!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *