Polévka z pečených rajčat a česneku

Polévka z pečených rajčat a česneku

I když už je podzim, někdo má ještě domácí rajčata. Případně se dobrá, sladká rajčata dají sem tam sehnat i na trhu. Já jsem jim také neodolala, ale v podzimním počasí jsem je místo do salátu využila do polévky. Horká, hustá polévka, připomínající léto – k těm slunečným paprskům za oknem se tato polévka z pečených rajčat hodí přímo ukázkově. Přidala jsem k nim pečený česnek a rozmarýn a polévka pro brzký podzim neměla chybu.

Suroviny:

  • rajčata (cca 1 kg)
  • česnek (8-10 stroužků)
  • rozmarýn (2 snítky)
  • olivový olej
  • zeleninový vývar
  • sůl, pepř

k podávání:

  • olivový olej
  • světlé pečivo
  • mozzarella
  • parmazán

Postup:

Rajčata nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti), přidáme k nim rozpůlené stroužky česneku a snítky rozmarýnu. Zalijeme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme. Pečeme na 200°C asi půl hodiny.

Rajčata s česnekem před pečením

Mezitím si nakrájíme pečivo na plátky, posypeme je nastrouhaným sýrem (v mém případě mozarella a parmazán) a lehce je zakápneme olivovým olejem.

Plátky pečiva se sýrem

Upečená rajčata vytáhneme z trouby a místo nich krátce zapečeme sýrové krutony.

Upečená rajčataV hrnci ohřejeme zeleninový vývar a vysypeme do něj rajčata s česnekem. Pokud se rozmarýn příliš nespálil, můžeme přidat i jeho lístečky, případně si jich část schovat na ozdobu.

Příprava polévky

Polévku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem. Pokud by byla příliš kyselá, můžeme přidat lžičku až dvě cukru.Polévka z pečených rajčat a česnekuDo polévky přidáme sýrové pečivo, trochu olivového oleje a případně i upečené lístečky rozmarýnu. Léto ve verzi podzimu je na talíři :)

Polévka z pečených rajčat a česneku


Related Posts

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Chození do práce u mne vyústilo v jednu obrovskou nevýhodu – díky kolegům občas posedlým čínou jsem tak trochu podlehla i já. Dobře, taková nevýhoda to zase není, protože si nic nemůžu nalhávat – prostě mi to chutná. No a protože prý od roku 2000 máme potvrzené receptory pro […]

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

Po velké chvále na zeleninový tatarák bez masa jsem si vyžádala recept. A tak mi v mailu přistál recept na lilkový tatarák podle Jany F. a já hned věděla, co dojít koupit. Pokud si chcete taky vyzkoušet vegetariánskou verzi tataráku, jako stvořenou pro letní dny, tak neváhejte.



11 thoughts on “Polévka z pečených rajčat a česneku”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít