Polévka z pečené mrkve s kapustovými chipsy

Polévka z pečené mrkve s kapustovými chipsy

Nastydla jsem. V práci se nám nějak střídalo teplo a zima a moje tělo už to v poslední době nějak přestalo zvládat. Rýmička, kašílek, teplotka a celková slabost mě dohnaly zpátky pod peřinu. Zůstala jsem doma a musela jsem najít něco k jídlu, ideálně takového, aby mě to co nejdřív zase postavilo zpátky na nohy. A protože jsem vylovila spoustu mrkve a miluju polévky, rozhodla jsem se, že k mrkvi přidám nějaké zaručeně správné ingredience, co zaženou všechny bacily.

Přidala jsem tedy česnek, zázvor a kurkumu. A protože mi taky padl pohled na hlávku kapusty, tak jsem se tentokrát místo klasických opečených kostiček pečiva vrhla na ni. Protože v hladké, krémové polévce přece něco musí křupat :)

Suroviny

  • 5-6 větších mrkví
  • 1 cibule
  • 1 palice česneku
  • kousek zázvoru
  • lžička kurkumy
  • cca 1 litr vývaru
  • sůl, pepř, olivový olej
  • 4-6 listů hlávkové kapusty

Postup:

Mrkve očistíme, nakrájíme je na menší kousky a dáme je na plech. Očistíme také cibuli a česnek, až na nich bude jen čistá slupka. Cibuli rozkrojíme a spolu s česnekem (ve slupce) dáme na plech. Vše pokapeme olivovým olejem a lehce osolíme.

Mrkev, česnek a cibule před pečením

Zeleninu pečeme při 200°C, ale dáváme pozor, abychom ji nespálili. Háklivý je na to česnek, takže ho kontrolujeme, a jakmile změkne, vyndáme ho ven. Zbytek zeleniny dopečeme dozlatova.

Upečená zeleninaVývar dáme vařit a přidáme do něj zeleninu. Cibuli zbavíme slupky a překrojíme ji, větší kusy mrkve taky rozkrojíme a česnek vymáčkneme ze slupky. Zázvor nakrájíme na tenké plátky a dáme vařit.

Přidáme zázvor

Do polévky přisypeme i lžičku kurkumy.

Přidáme kurkumu

Listy kapusty omyjeme a osušíme a nakrájíme na proužky. Zakápneme je olivovým olejem, osolíme a v míse dobře promícháme. Rozprostřeme je na plech s pečícím papírem a dáme péct na 175°C. Občas je promícháme, aby se pekly rovnoměrně a až začnou zlátnout, vyndáme je z trouby.
Nakrájená kapustaZ polévky vyndáme několik plátků zázvoru (já vyndala asi polovinu) a rozmixujeme ji. Pokud je přílíš řídká, dáme ji ještě vařit, nebo ji naopak rozředíme trochou vody podle potřeby. Dochutíme ji solí a pepřem.

Polévka z pečené mrkve proti nachlazení

Polévku podáváme s kapustovými chipsy a pokud máme rádi, tak třeba i s bílým jogurtem nebo pečivem dle výběru.

Polévka z pečené mrkve proti nachlazení


Related Posts

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Chození do práce u mne vyústilo v jednu obrovskou nevýhodu – díky kolegům občas posedlým čínou jsem tak trochu podlehla i já. Dobře, taková nevýhoda to zase není, protože si nic nemůžu nalhávat – prostě mi to chutná. No a protože prý od roku 2000 máme potvrzené receptory pro […]

The Daring Bakers’ March 2013 Challenge – Hidden veggies

The Daring Bakers’ March 2013 Challenge – Hidden veggies

Tento měsíc patřil podle Odvážných pekařů zelenině. Zelenině ukryté v sladkém. Určitě máte doma ve svých nebo zděděných kuchařkách recept na mrkový dort. Nebo buchtu z cukety. Nebo jste dokonce už někdy dělali red velvet cake s červenou řepou. Tahle výzva sedí na vše jmenované, museli jste prostě […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít