Kulajda z nakládaných hub

Kulajda z nakládaných hub

Každý rok můj děda netrpělivě čeká, až porostou. A pak, když se zadaří, chodí domů s košíky plnými hub, které většinou zavařuje nebo usuší. Jeho nakládané houby jsou prostě skvělé a většinou mi pár skleniček daruje, takže se z nich můžu taky těšit. Děda z nich vždycky dělává výbornou smetanovou houbovou polévku, kterou mě taky naučil. Dělá ji většinou ale jen s petrželkou, já jsem se naučila přidávat i kopr a vařit tak polévku na styl kulajdy.

Kopr jsem jako malá úplně nesnášela. Hned jsem ho vyndávala ze sklenice nakládaných okurek a vyhazovala. A koprovku jsem nemohla ani cítit. Postupem času se ale tahle nenávist přetvořila v lásku. Nevím, jestli za to může losos s koprovo-medovou hořčicí nebo kulajda, možná obojí, ale postupem času jsem kopr začala jíst a nakonec i vyhledávat. A v polévce s nakládanými houbami a ztraceným vajíčkem ho prostě miluju. Nemůžu tvrdit, že tahle polévka je ta pravá kulajda (ta se většinou dělá z hub sušených nebo čerstvých), ale můžu vám říct, že je prostě výborná.

Suroviny:

(cca pro 4 osoby na večeři)

  • 2 až 3 brambory
  • sklenička nakládaných hub (zejména hříbky, ale třeba i babky, kozáci, …)
  • čerstvý kopr (minimálně 3 lžíce nasekaného)
  • nepovinně lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 3 lžíce mouky
  • 200 – 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • máslo
  • sůl, (bílý) pepř, ocet, cukr na dochucení

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a dáme do hrnce s vodou. Přidáme asi lžičku soli a uvaříme do měkka (cca 5 minut, ale je potřeba hlídat, podle typu brambor).

Brambory na kostičky

Mezitím vyklopíme do cedníku skleničku nakládaných hub a pokud jsou poměrně hodně kyselé, propláchneme je vodou a necháme odkapat.

Odkapané houby

V hrnci rozehřejeme asi dvě lžíce másla a vyklopíme do něj houby.

Houby na másle

Trochu je osmahneme a přidáme k nim nasekanou petrželku. Pokud byste chtěli polévku bez kopru, přidejte petržele více, pokud ji budete dělat s koprem, můžete ji klidně i vynechat. Podle mě tam přidává dobrou chuť, takže když dělám polévku s koprem, přidávám i trochu petržele.

Přidáme petrželku

Přisypeme tři lžíce mouky a dobře s houby rozmícháme, aby vznikla světla jíška.

Přidáme mouku

Trošku ji prosmažíme, aby tam nebyla žádná syrová mouka, ale nenecháme ji zezlátnout.

Jíška

Zalijeme ji hned uvařenými bramborami i s vodou. Pokud se brambory vařily v menším hrnci, bude pravděpodobně ještě potřeba přidat vodu, aby byla polévka akorát hustá, já přidala ještě jednou objem toho malého kastrůlku. A přivedeme k varu.

Zalijeme bramboramiKopr omyjeme a lehce osušíme, nasekáme si ho.

Kopr

Do polévky přilijeme smetanu.

Přidáme smetanu

Promícháme a ochutnáme. Já jsem přidala například ještě trošku soli, trochu bílého pepře a trochu cukru. Ocet nebyl potřeba, protože ho houby dodaly dostatek.

Dochutíme

Na závěr do polévky zamícháme kopr a odstavíme z tepla. Dlouhým vařením by kopr ztratil na barvě.

Přidáme nasekaný kopr

V hrnci přivedeme vodu k varu, pak trochu stáhneme teplotu, aby voda jen lehce probublávala. Osolíme ji asi lžičkou soli a vařečkou vytvoříme vír. Do něj vyklepneme vždy po jednom vajíčku, a vaříme ho asi 3 minuty (tak bude mít ještě tekutý žloutek). Vybereme ho děrovanou lžící a vložíme do talíře s polévkou, dáme vařit další vejce.

Vaření ztraceného vejce

Polévku můžeme ještě dozdobit čerstvým koprem.

Kulajda z nakládaných hub se ztraceným vejcem

A poté už se do ní v klidu pustit :)

Kulajda z nakládaných hub se ztraceným vejcem


Related Posts

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Chození do práce u mne vyústilo v jednu obrovskou nevýhodu – díky kolegům občas posedlým čínou jsem tak trochu podlehla i já. Dobře, taková nevýhoda to zase není, protože si nic nemůžu nalhávat – prostě mi to chutná. No a protože prý od roku 2000 máme potvrzené receptory pro […]

Pečená řepa podruhé, aneb polévka a pomazánka

Pečená řepa podruhé, aneb polévka a pomazánka

Pokud se vám zdají dvě hodiny pečení řepy v troubě na jednu večeři jako zbytečnost, tak jí tam rovnou dejte víc, a naplánujte si třeba i pomazánku a polévku. Opět se jedná o recepty vhodné pro silné řepomilce :))



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít