Krém z pečeného celeru, brambor a česneku

Krém z pečeného celeru, brambor a česneku

Dlouhotrvající zima mě zase vtáhla do skoro neustálých myšlenek na misky s horkými a hustými polévkami. Tak jsem neodolala a nachystala takový zimní krém – krémovou polévku z pečeného celeru, brambor a česneku. Poměr surovin uvádím přibližný, tak, jak jsem polévku zhruba chystala já. Ale iniciativě se meze nekladou, klidně si polévku přizpůsobte svým chutím a domácím skladovým zásobám :)

Suroviny:

Na polévku:

  • 1 střední celer
  • 1 petržel
  • několik kousků menších brambor
  • několik stroužků česneku (dle chuti)
  • 1 velká cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • tymián
  • voda, zeleninový nebo kuřecí vývar (1,5 litru)
  • 250 ml smetany ke šlehání

Na dokončení / ozdobu:

  • Schwarzwaldská šunka
  • kousky pečené zeleniny
  • čerstvý tymián
  • opečená bageta

Postup:

Troubu rozehřejeme na 200°C. Zeleninu dobře omyjeme. Pokud má pěknou slupku, můžeme ji na jednotlivých kusech ponechat. Brambory, celer i petržel pokrájíme na kousky a promícháme je s olivovým olejem, dáme na plech s pečícím papírem. Přidáme pár stroužků česneku ve slupce.

Zelenina před pečením

Zeleninu pečeme přibližně 20 minut, pak ji zkontrolujeme, zejména menší kousky. Pokud jsou již měkké (kontrolujeme vpichem vidličky), vyndáme je a větší a tvrdší kousky necháme ještě pár minut dopéct dle potřeby.

Upečená zelenina

Pokud chceme polévku zdobit pečenou schwarzwaldskou šunkou, dáme ji na plech po zelenině a pečeme 5 – 10 minut dokřupava.

Upečená šunka

V hrnci si rozpálíme asi lžíci olivového oleje a opečeme na něm cibuli nakrájenou na kostičky.

Smažení cibule

Jakmile cibule změkne, přilejeme vodu nebo vývar a přivedeme k varu. Upečenou zeleninu (část si můžeme nechat na ozdobu) zbavíme dle potřeby slupky, např. česnek a celer, a jinak pokrájíme na menší kousky. Vhodíme je do hrnce a přidáme dvě nebo tři snítky tymiánu. Lehce osolíme a opepříme.

Vaření zeleniny

Polévku vaříme cca 5 – 10 minut a pak ji rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme i smetanu.

Rozmixování zeleniny

Polévku znovu přivedeme k mírnému varu, dochutíme solí a pepřem dle potřeby. Pokud by byla příliš hustá, můžeme ji ještě zředit vodou.

Polévku dochutíme

Podáváme ji s kousky pečené zeleniny, čerstvým tymiánem a na sucho opečenou bagetou.

Krém z pečeného celeru, brambor a česneku

A pokud chceme, můžeme přidat upečenou schwarzwaldskou šunku, rozdrobenou na kousky, případně polévku zakápnout olivovým olejem.

Krém z pečeného celeru, brambor a česneku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *