Hrášková polévka

by Meg

Všimla jsem si, že v obchodech už nastává sezóna hrášku. Osobně jsem si sice čerstvý hrášek ještě nekoupila, ale vzpomněla jsem si na jednu z nejjednodušších  polévek, které existují. Hrášková. Po většinu roku ji dělávám z mraženého hrášku, který jí vůbec neubírá na chuti. Ehm, kdo by se s tím chtěl taky loupat, že jo. Teda… kdo by vlastně všechen ten hrášek při loupání nesnědl…

Ať už budete tuhle polévku dělat z čerstvého nebo mraženého hrášku (nad konzervou tu doufám nikdo neuvažuje!), určitě vám to nezabere moc času a díky dochucení smetanou a slaninou si báječně pochutnáte.

Suroviny:

  • 1 střední cibule
  • kousek másla
  • (kousek pórku)
  • 500 g hrášku
  • 500-750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • kelímek smetany
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • zakysaná smetana k podávání
  • pečivo na krutony
  • anglická slanina

Postup:

Na másle zpěníme cibulku. Pokud mám doma, tak přidávám i kousek pórku.

Zesklovatění cibulky

Až zesklovatí, zalijeme ji vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, nebo až hrášek změkne.

Vaření hrášku

Mezitím můžeme na sucho / na másle opéct kostičky pečiva na krutony.

Příprava krutonůA také opéct slaninu na ozdobu – k rovným plátkům si musíme pomoci zatížením.

Příprava slaninových plátků

Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přilijeme do ní smetanu. Pokud nám vyhovuje její hrubší struktura, můžeme ji tak nechat. A pokud chceme extra jemnou polévku, tak se ještě pustíme do pasírování přes cedník. Nakonec ji dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Pasírování hrášku

Polévku na talíři ozdobíme zakysanou  smetanou a plátky slaniny.

Hrášková polévka se zakysanou smetanou a slaninou

You may also like

8 comments

Jana 20. 05. 2014 - 7.50

Hrášková a navíc se slaninou, to je jedna z nejoblíbenějších polévek :) Nikdy nezklame

Reply
Meg 20. 05. 2014 - 8.32

Tak tak :)

Reply
Madla 22. 05. 2014 - 11.32

Mňam, já ji zbožňuju s parmazánovými chipsy :-) A navíc je moc dobrá i varianta s mátou, ta je výborná i vychlazená. Musím si ji nutně brzo udělat, úplně jsi mě navnadila!

Reply
Meg 04. 06. 2014 - 20.35

Jéé, to zní skvěle… já bych si ji snad dala znova!

Reply
U dvou Verunek 25. 05. 2014 - 20.26

Dělám ji velmi podobně, akorát nemám tyčový mixer, tak to musím přelévat do toho normálního:( A někdy mi dojde vývar, tak to zvládnu i jen s vodou. Není to ono, ale dobré je to taky:) Veronika

Reply
Meg 04. 06. 2014 - 20.36

To věřím :) Já zase nemám ten normální… někdy mi chybí :)

Reply
Veronika - Cosmetic Jam 29. 05. 2014 - 23.24

No tak teď budu za barbara, ale děláme jí doma normálně z konzervy popř kombinace namáčeného hrachu a je to luxus, když se udělá dobrá zápražka a dobře se to ochutí, česnek je nezbytný :-)

Reply
Meg 04. 06. 2014 - 20.37

Aha, tak to já právě radši tu jemnější verzi bez česneku :) A konzervovaný hrášek já totiž nerada už snad odmala… :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc