Dýňová polévka

Dýňová polévka

Podzimní počasí je ideální na tvorbu hutných, zeleninových polévek. Nevím jak vy, ale já bych rozhodně hlasovala pro to, aby léto ještě nekončilo. Chci si užívat lehká zeleninová jídla a čerstvá rajčata ze zahrádky, která ještě voní sluníčkem a nechci zase řešit podzimní nastydnutí a tmu, když jdu ráno na vlak. Jedna z věcí, co mi dokáže zastavit tok chmurných chladných myšlenek je polévka. Miska nebo talíř oranžové polévky, ze které se ještě kouří. Která je ozdobená trochou zakysané smetany. S křupavými kostičkami oblíbeného pečiva. S dýňovým olejem. Najednou ten podzim zas tak šedivě nevypadá.

Na polévku jsem použila tu chudáka jedinou dýni Hokkaido, která se mi urodila. Loni jsem sice recept na polévku zveřejňovala, ale v něm hrála roli i jiná zelenina. Letos tedy jen čistá verze dýně se zázvorem, podobně jako v kuchařce Dity P.

Suroviny:

  • 1 dýně Hokkaidó
  • 1 velká cibule
  • olivový olej
  • kousek zázvoru
  • zeleninový vývar (1 l)
  • sůl, pepř
  • případně zakysaná smetana, dýňový olej, dýňová semínka…

Postup:

Cibulku nakrájíme na kostičky a osmahneme ji na oleji.

Omyjeme dýni a rozpůlíme ji, vydlabeme semínka. Nemusíme řešit slupku, Hokkaidó dýně se dá vařit i s ní a ta bez problému změkne.

Vydlabanou dýni rozkrájíme na kostky a taky ji opečeme.

Opečenou zeleninu zalijeme vývarem, přidáme oloupaný kousek zázvoru, a necháme vařit, až dýně změkne (mně stačilo něco kolem 30 minut). Poté polévku promixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem.

Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, dýňovým olejem (díky, Davide!) a nejlépe opraženými dýňovými semínky. Protože ty jsem neměla, opekla jsem pár tenoučkých plátků zázvoru.

A samozřejmě, pokud chceme, přidáme pár kostiček oblíbeného pečiva, opečených na másle nebo olivovém oleji. Nebo na sucho v troubě. A užíváme si aspoň trochu barev a tepla v sychravém počasí.


Related Posts

Čokoládové muffiny

Čokoládové muffiny

Poměrně dlouhou dobu už jsem přemýšlela o koupi plechu na muffiny, jen chyběl nějaký impuls ke konečnému odhodlání se. Protože papírové košíčky mám už dlouho doma, ale ty mají trochu tendenci se bez formiček rozlézat do všech možných i nemožných směrů. A pak, na běžném nákupu, si moje […]

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Chození do práce u mne vyústilo v jednu obrovskou nevýhodu – díky kolegům občas posedlým čínou jsem tak trochu podlehla i já. Dobře, taková nevýhoda to zase není, protože si nic nemůžu nalhávat – prostě mi to chutná. No a protože prý od roku 2000 máme potvrzené receptory pro […]



22 thoughts on “Dýňová polévka”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít