Boršč

Boršč

Když mě redakce časopisu F.O.O.D. oslovila, abych napsala a nafotila recept, který se ocitne v čísle k narozeninám časopisu, nemusela jsem dlouho přemýšlet. Zářijové číslo už tak nějak samo nahrávalo tomu, že bych mohla udělat něco, co se bude hodit k podzimu. Dlouho jsem už měla v hlavě boršč, který mě už tolikrát dokázal v restauracích zklamat. Nesčetněkrát jsem jedla jeho verzi bez červené řepy, či dokonce se sprejovou sladkou šlehačkou! A tak jsem se tomu rozhodla učinit přítrž a konečně ho uvařila doma. Se vším tím, co mi v boršči chutná…

Suroviny:

  • 750 g předního hovězího s kostí
  • 3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • pár kuliček černého pepře
  • pár kuliček nového koření
  • 6 menších kousků červené řepy
  • 3 velká rajčata
  • 1 střední cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 menší hlávky zelí
  • 2 brambory
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva
  • krupicový cukr (nemusí být)
  • zakysaná smetana
  • kopr

Postup:

Maso zalijeme vodou, přidáme bobkový list, česnek, pepř a nové koření (můžeme přidat i např. cibuli) a dáme vařit na dvě hodiny, aby změklo (nebo 45 minut v tlakovém hrnci).

Maso na uvaření

Řepu oloupeme (nejlépe v rukavicích).

Loupání červené řepy

Nakrájíme na kousky a dáme vařit doměkka.

Vaření červené řepy

Cibuli a mrkev nakrájíme na proužky.

Nakrájená cibule a mrkev

Stejně tak zelí.

Nakrájené zelí

Rajčata naříneme do kříže a spaříme horkou vodu.

Spaření rajčat

Poté je oloupeme, zbavíme semínek a také nakrájíme na proužky.

Oloupaná rajčata

Brambory na kostičky.

Brambory

Cibuli a mrkev orestujeme na másle.

Smažení zeleniny

Přidáme rajčatový protlak a rajčata a zasmažíme.Smažení zeleniny na boršč

Vše zalijeme vývarem z hovězího masa a přivedeme k varu. Přidáme zelí.

Přidání zelí

Pokrájenou červenou řepu a vývar z ní.

Přidání řepy

Brambory…

Přidání brambor… a maso.

Přidání masa

Boršč necháme asi hodinu vařit, aby veškerá zelenina změkla a chutě se propojily. Na závěr dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Pokud vám nestačí sladkost zeleniny a máte boršč radši sladší, přidejte i špetku cukru.

BorščNa talíři zdobte nejlépe kopečkem zakysané smetany a koprem.

BorščPřeji vám krásný podzim!

16 comments

  1. Ach, tak to je opravdu poctivý a báječný boršč! Tenhle recept by se měly povinně naučit všechyn restaurace, co mají boršč v nabídce a tomu tvému nedosauje ani po kolena. Dostala jsem strašnou chuť na boršč, takže v pondělí ho dozajista spáchám. Už se na něj moc těším! Většinou sice dělám bezmasou variantu, ale tentorkát ho udělám pěkně poctivě.

    1. Jééé, díky! :) Nejhorší je, že já už mám na něj zase taky chuť, ale asi bych ho měla příště udělat větší kotel, protože byl moc rychle pryč :(

  2. Vypadá hezky, ale mám vzpomínky z dětství na jiný boršč. Ten, který se dělal u nás, byl mnohem hustší a bylo v něm mnohem víc řepy a brambor než masa a vody. Je to o zvyku, ale bylo to víc jídlo než polévka.:-)

    1. Na tom talíři se to nezdá (kousky byly navršeny doprostřed, aby bylo poznat, co v něm je), ale taky byl o dost hustší, než je např. v restauracích (a kde je ještě zahušťován moukou :( ). Řepu mám ráda, dávám jí vždy o něco víc, než byl původní recept… ale tak boršč se opravdu dělá všude jinak :)

  3. Dovařeno – celých 5 litrů! Ale určitě zítřek nepřežije :-) Jen jsem přidala domácí uzená žebra od tatínka – tedy maso z nich. Díky za recept. Boršč vařím jen na podzim a za celý rok vždy zapomenu jak jsem ho vlastně tvořila….

  4. Ahojky, mam namitku k tvemu borsci.Ten tvuj, je ceska varianta. Pravidelne jezdim naUkr a do Ruska, borsc miluji a tak, mam recept minimalne z 20 restauraci a domactnosti. Hovezi nepouzivaji vubec, divoke koreni take ne,cesnek take nedavaji. Na kousky kraji maso, cibuli, brambory. Zeli, mrkev, ripu strouhaji. Ripu, davaji do polevky syrovou, tesne pred zahustenim se lzici octa, aby neztratila barvu. Tot vse. Daniela.

    1. Ahoj, dovolím si lehce nesouhlasit… Tento recept má původ v rodině z východu Ukrajiny, která má příbuzné i v Rusku. Problém je ten, že receptů a variant je obrovské množství, vzhledem k rozloze Ukrajiny i Ruska. Vem si, kolik je u nás, v Čechách, receptů na svíčkovou, nebo třeba rajskou. V podstatě si ji každá rodina dělá podle sebe. A Ukrajina a Rusko jsou země mnohem rozložitější – těch variant je ještě více. Já jsem navíc nikdy netvrdila, že tento boršč je ten pravý ukrajinský, nebo ruský. Napsala jsem, že je se vším tím, co mi v boršči chutná :)

  5. Tak jsem taky spáchala, ochutnala a chutná parádně. Věřím, že bude chutnat, i mému budoucímu tchánovi, který má k nám přijet na návštěvu:) Takže jeho kvalita je velmi důležitá :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *