Špenátovo-sýrové calzone s vejcem a rajčatovou omáčkou

Špenátovo-sýrové calzone s vejcem a rajčatovou omáčkou

Máme rádi pizzu, a to nejenom v klasické, otevřené variantě s rajčatovým základem. Při poslední přípravě jsem ji uzavřela a dovnitř dala špenát, tři druhý sýrů a vajíčko. Rajčata nechyběla, ale byla jen jako volitelný doprovod ve formě rajčatové omáčky. Špenátovo-sýrové calzone s vajíčkem byly na světě.

Suroviny:

na čtyři špenátovo-sýrové calzone:

  • cca 500-600 g těsta na pizzu (např. poloviční dávka z tohoto receptu)
  • cca 400 g špenátu, čerstvého nebo mraženého
  • 250 g ricotty
  • cca 200-250 g mozarelly
  • 4 vejce
  • kousek parmazánu nebo podobného tvrdého sýra
  • sůl, pepř, olivový olej

na rajčatovou omáčku:

  • jedna cibule
  • tři stroužky česneku
  • plechovka drcených rajčat
  • olivový olej
  • sůl, pepř, případně sušené bylinky (oregano, bazalka)

Postup:

Špenát podusíme, abychom ho zbavili přebytečné vody – já jsem použila mražený listový špenát, takže to bylo obzvlášť potřeba.

Zbavení špenátu vody

Ochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout.

Ochucení špenátu

Cibuli a česnek nasekáme a osmahneme na olivovém oleji na středním plameni, až začnou měknout.

Restování cibule a špenátu

Zalijeme je rajčaty a povaříme. Omáčku ochutíme solí a pepřem a případně i sušenými bylinkami. Pak ji rozmixujeme ponorným mixérem.

Přidání rajčatZchladlý špenát promícháme v misce s ricottou a dochutíme solí a pepřem.

Ochucení špenátu

Troubu si rozehřejeme na 250°C a případně ji nastavíme na program Pizza.

Těsto na pizzu rozdělíme na 4 díly, každý roztáhneme prsty do kruhu, nebo si pomůžeme válečkem.

Rozválení těsta

Na polovinu těsta naneseme špenátovou směs a uprostřed uděláme mírný důlek. Kolem dokola jej obložíme kousky mozarelly a uprostřed rozklepneme vajíčko. To lehce osolíme a opepříme.

Plnění pizzy

Vše lehce posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

Plnění pizzy

Těsto ohneme a spoje dobře uzavřeme. Potřeme ho olivovým olejem.

Potření pizzy olejem

Calzone pečeme 15-25 minut podle toho, jak nám peče trouba, každopádně dozlatova.

Špenátovo-sýrové calzone s vejcem a rajčatovou omáčkou

A podáváme s rajčatovou omáčkou.

Špenátovo-sýrové calzone s vejcem a rajčatovou omáčkou


Related Posts

Jahodové macarons s ricottou

Jahodové macarons s ricottou

Macarons jsou pro mě rozhodně velkou výzvou. Bůhví kolik pokusů jsem už chtěla hodit do koše (pořád byly dobré, i když vypadaly hnusně), ale pořád jsem se nevzdávala. Vždycky jsem nakoupila další mleté mandle a šla do dalšího pokusu. A věřte, ono se to dokonce vyplácí. Neříkám, že […]

Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

Heston Blumenthal, nositel Řádu britského impéria, třemi Michelinskými hvězdami ověnčený anglický kuchař. Znáte ho? Pokud ne, přicházíte o hodně. U jeho videí prostě někdy nezůstane nic jiného než sedět s otevřenou pusou. A některé věci v jeho podání jsou prostě k neuvěření. Více viz odkazy na konci článku.



2 thoughts on “Špenátovo-sýrové calzone s vejcem a rajčatovou omáčkou”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít