Vánočka

by Meg

Vánoce si neumím představit bez dědovy vánočky. Peče ji každý rok (a nejen jednu) a každý, kdo ji ochutná, je prostě nadšený. Letos jsem se do ní pustila i já, dřív než na samotné Vánoce, protože nám přijela návštěva a když se ptali, jak funguje robot, napadla mě k ukázce právě ona. Musela jsem jít pro mobil a v neděli ráno jsem volala dědovi, jestli by mi mohl říct, jak na tu svou nejlepší. Nadiktoval mi recept zpaměti a já jen doufala, že se mi podaří aspoň trošku jako jemu.

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru nebo nahradit část moučkového domácím vanilkovým
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky (20 g) droždí
  • 2 lžičky cukru (krupice/krystal)
  • špetka soli
  • rozinky
  • 1 vejce na potření

Postup:

Droždí v misce rozetřeme s dvěmi lžičkami cukru.

Droždí s cukrem

Vznikne hladká kašička, ke které přidáme trochu vlažného mléka a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.

Rozetřené droždí

Do mísy nasypeme mouku, cukr a přidáme špetku soli. Máslo rozehřejeme a smícháme ho s mlékem. Tuto směs nalijeme k mouce, přidáme vajíčko a kvásek.

Suroviny na těsto

Vymícháme hladké těsto, ke kterému přidáme rozinky dle chuti. Necháme kynout cca hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Základ těsta

Vykynuté těsto rozdělíme na osm dílů. Pokud je jeden o něco větší, necháme si ho navrch. Zbytek rozdělíme do skupin na 4 a 3 kousky.

Vykynuté těstoRukama rozválíme 4 kousky na válečky a upleteme z nich cop. Postup je jednoduchý, prameny čísluji zleva od 1 do 4:

  • 2. a 4. pramen přehodíme přes jeden doleva, tzn. 2. přes 1. a 4. přes 3.
  • nově vzniklý 2. přehodíme přes nový 3.
  • celé to opakujeme, je to jednodušší než se zdá, pro ilustraci mrkněte třeba sem: https://www.youtube.com/watch?v=RP6j7esQyjk#t=67

Pleteme ze 4

Vzniklý cop přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

Cop ze 4, první patro

Hranou dlaně ho uprostřed zploštíme a vytvoříme tak základ pro další patro.

První patro

Ze třech bochánků opět vytvoříme válečky a zapleteme cop ze třech. Umístíme ho na první.

Druhé patro

A zase ho uprostřed trochu zplácneme. Poslední bochánek rozdělíme na půl, rozválíme a zamotáme. Položíme nahoru na vánočku. Pro jistotu vánočku na třech místech zajistíme špejlemi. Ještě ji přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny dokynout.

Tři patra vánočkyTroubu rozpálíme na 175°C a vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Vykynutá vánočka

Pečeme ji v troubě dozlatova. Nakonec propíchneme špejlí, jestli je už uvnitř upečená (nesmí vyjít ven lepivá).

Upečená vánočka

Vánočku necháme vychladnout a pak můžeme krájet, podávat třeba s máslem a medem, nebo oblíbenou zavařeninou.

Nakrájená vánočka

Mimochodem, tato vánočka je nadýchaná a měkká, přitom poměrně máslová a v žádném případě suchá. Zmizela během okamžiku a já na tento recept rozhodně nedám dopustit.

You may also like

29 comments

Kriss 08. 12. 2014 - 18.22

Já peču vánočku teprve asi třetím rokem, ale neskutečně si to užiju! :-) Přiznám se, že ji peču z hladké mouky, osvědčila se mi, je taková více měkkounká (alespoň dle mého). :-) Ale protože jsem experimentátorka, tak možná vyzkouším i tady tu od tvého dědečka. :-)

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.13

Já na ni nedám dopustit, no :))

Reply
Dagmar Janíková 11. 12. 2014 - 10.08

I když už mám oblíbený recept na vánočku, tento se mi hodně líbil, takže včera jsem ji upekla a je opravdu výborná. Nemám ráda moc takové ty suché a takhle byla naprosto úžasná. Takže děkuji za recept

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.15

Díky moc! Jsem ráda, že chutnala :)

Reply
Lida 14. 12. 2014 - 20.44

Tak včera upečeno a je skvělá! Neměla jsem moučkoý cukr, ale krupicový posloužil stejně dobře. Díky za recept!

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.20

Jsem ráda, že chutnala :)

Reply
Daniela Dawnie 27. 12. 2014 - 11.23

Vyzerá úžasne!!!! :)))) musím ju vyskúšať. Ďakujem ti za skvelý recept, ja osobne takým tým receptom v časopisoch a na webe veľmi neverím, veľakrát sa mi nepodarili, ale niečo rokmi overené od dedka musí byť fakt super:)))

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.23

Ano, přesně, na dědovy recepty já nedám dopustit a dost často mu volám :D

Reply
Irena 08. 01. 2015 - 15.46

Když jsem viděla recept, řekla jsem si, že musím vyzkoušet, i když jsou tři králové. Vanočku miluju, jsem zvyklá na recept z hladké mouky a proto mě chuť docela zaskočila. Není suchá, je dobrá i po několika dnech. Ale ta od maminky nikdy několik dní nevydrží. Takže za mě jen 6 z 10.

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.25

Mohu se zeptat, čím zaskočila?

Reply
Valerie 15. 07. 2015 - 13.15

Ahojky :)
Máš moc pěkný blog :) Jinak vánočku také miluju, ale jsem děsně levá na její pletení a celkově se mi nikdy nepovede :P Ta tvá je opravdu dokonalá :)

Reply
Meg 11. 08. 2015 - 11.08

Ahoj, díky moc :) Já myslím, že s trochou cviku by se určitě povedla :)

Reply
Radka Michalek 23. 12. 2015 - 22.29

Ahoj Meg,
dnes jsem upekla tvoji vanocku a musim rict, ze se mi povedla. Moc dekuji za recept.
Jinak mas uzasny web, budu z neho cerpat vedomosti a dobroty. Stastne a vesele.

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 20.00

Děkuji mockrát, jsem ráda, že se povedla a že se ti tu líbí :-) všechno nejlepší do nového roku!

Reply
Jana B. 25. 12. 2015 - 19.41

Je skvělá díky :) Jen musím vychytat copánky, pokaždé se trochu rozjede, asi mám problém s pletením. Teď peču potřetí, tak snad jí už pokořím a bude tak krásná, jako Tvá :)

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 20.01

Vánočka bude čím dál hezčí, uvidíš! Dělám ji pokaždé moc ráda :-)

Reply
Leuš 25. 12. 2015 - 20.25

Chvíli jsem se nemohla rozhoupat, ale nakonec jsem se hecla a výsledek je lepší než jsem čekala. Sice nevypadá tak profesionálně, ale je lahodná. Měla jsem strach, jestli nebude moc hutná a vůbec. Moc děkuji za skvělý recept :)

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 20.01

Já díky, jsem moc ráda, že nakonec chutnala! :-)

Reply
Vendy 23. 12. 2016 - 13.52

Ahoj Meg,
dneska peču už druhou várku podle Tebe, jedna bude bez rozinek pro tchýni a moje mamka si vyžádala tu samou jako minule, moc všem chutnala. Děkuji za snadný a chutný recept. Snad se povede i dnes :-) Veselé Vánoce.

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 22.30

Ahoj Vendy, díky moc! Jsem ráda, že vám chutnala :)

Reply
Mia 22. 12. 2017 - 19.37

Vynikajúca, najlepšia vianočka akú som kedy jedla a pritom jednoduchý recept :) a teraz som sa pustila do čokoládových špicov, tak som zvedavá…

Reply
slavka 17. 12. 2018 - 11.21

4 plus 3 plus 2 je 9 a vy píšete na 8 dílů asi je to blbost

Reply
Martina 21. 12. 2018 - 7.57

Doopravdy je to pak 9 dílů. Kdyby jste si přečetla postup tak tam Meg píše, že poslední osmý díl rozdělí na 2.
Jinak musím pjet chválu. Vánočka je luxusní, dělala jsem dvojitou dávku a upekla 3. Tak úžasně měkké těstíčko. Pro velkou slávu jdu péct znovu. Děkuji za recept :)

Reply
Barca 08. 12. 2019 - 12.24

Dobrý den, Meg, otáčíte Vánočku při pečení? A kolik minut jí cca pečete? Děkuji :)

Reply
Iveta 25. 12. 2019 - 10.26

Vanocka luxusni. Nevydrzela ani do druheho dne. A hlavne je mekka jako vata. Super.Dekuji za recept.

Reply
Lenka 23. 12. 2020 - 13.25

recept je tady již delší dobu, ale já peču vánočku letos poprvé, zkusila jsem váš, těsto super, pletení není tak složité, jak jsem se ho bála a s vaším postupem naprosto bez problémů…teď ještě kyne a čeká mě pečení, zas se trochu bojím :) ale snad to dopadne dobře, jen vůbec netuším jak dlouho se přibližně bude péct, v různých receptech se časy hodně různí a celou dobu na 175, jak píšete vy, jsem v žádném receptu neviděla…budu holt pořádně
hlídat ….děkuji za recept

Reply
Meg 03. 03. 2021 - 10.11

Jak vánočka dopadla? Ono záleží hodně i na tom, jak peče trouba, nebojte se teplotu přizpůsobit! Případně jde i vánočka podle potřeby zakrýt :)

Reply
Iva 11. 02. 2021 - 7.33

Chci moc poděkovat za recept a skvěle popsanej postup. Pekla jsem ji teď o Vánocích poprvé a naprosto skvěle se vyvedla a byla opravdu velice chutná, nadýchaná a lehká. Z toho jsem měla největší strach, protože mámina vánočka vždycky bývala jak šutr. 😂 Tak jsem pak vzala půlku té od Vás na košt k ní a už má Váš recept v repertoáru a starý šel do kamen.

Reply
Meg 03. 03. 2021 - 10.22

Díky mockrát, to je obrovská poklona!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc