The Daring Bakers’ May 2012 Challenge – Challah Back, Y’all!

The Daring Bakers’ May 2012 Challenge – Challah Back, Y’all!

Májová výzva Odvážných pekařů nás mohla tak trochu naladit na vánoční notu – naším úkolem bylo stvořit cosi s jménem Challah – židovský chléb pečený na sváteční příležitosti. Prvotní zaujmutí neznámým názvem pak po shlédnutí obrázku vystřídal povzdech „Hele, vánočka…“. Od Ruth z The Crafts of Mommyhood jsme dostali tři recepty a já se pustila do medové varianty.

Nevím, co mě přimělo si pořádně neprostudovat celý recept, takže než jsem si to uvědomila, zadělala jsem těsto na dva veliké bochníky… Aspoň jsem si tedy vyzkoušela dva způsoby pletení ze šesti.

Challah (bílá medová)

  • 1 a 1/2 hrnku (360 ml ) vlažné vody
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce (18 g) suchého droždí – když už vánočka… použila jsem cca 50-60 g čerstvého
  • 1/2 hrnku (120 ml) medu
  •  1 lžíce oleje
  • 4 velká vejce
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 700g hladké mouky, plus víc  – rozhodně je potřeba víc
  • 1 vejce rozšlehané se lžící vody na potření

Postup:

Ve velké míse smíchejte půl hrnku vody, lžíci cukru a droždí. Nechte vzejít aspoň tak pět minut, aby se směs napěnila.

Přidejte do mísy zbývající vodu, med, olej, vejce, sůl a mouku. Hněťte rukou (no to by mě mohlo, tohle množství) nebo mixérem, dokud není těsto hladké – vážně budete muset přidávat mouku (asi deset minut). (Do těsta by se taky určitě daly přidat rozinky, oříšky…)

Těsto dejte do olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte tak hodinku a půl odpočívat. Pak vytáhněte obra.

Vyklopte ho a rozdělte na půl. Já každou půlku pletla ze šesti.

Ruth vytvořila i videa, podle kterých se dalo postupovat, takže jsem vyzkoušela tohle: http://s1075.photobucket.com/albums/w440/tinkrsh/challah%20braiding/?action=view&current=035.mp4 :

A taky tohle: http://s1075.photobucket.com/albums/w440/tinkrsh/challah%20braiding/?action=view&current=034.mp4

Bochníky dejte na plech s pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě tak 30 minut nakynout.

Troubu rozehřejte na cca 175°C a vykynuté bochníky potřete vajíčkem s vodou. Můžete posypat čím chcete (mák, mandle, oříšky…). Pečte 30-40 minut dozlatova a nechte vychladnout.

První styl pletení udělá spíše nižší tvar.

Druhý už vytvaruje vážně jak dvoupatrovou vánočku.

Těsto bylo nadýchané a rozhodně spíš než domácí vánočce se podobalo té kupované. Neříkám, že to nešlo sníst (zvlášť s kávou, čajem či kakaem a spoustou másla/marmelády/karamelizovaného kakaového kondenzovaného mléka), ale té domácí, dědově, to rozhodně nesahá ani po kotníky (teda vlastně tak spodní kůrku).



16 thoughts on “The Daring Bakers’ May 2012 Challenge – Challah Back, Y’all!”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít