Makové vdolky s domácí gulášovou polévkou

Makové vdolky s domácí gulášovou polévkou

Když se řekne slovo vdolky, lidé z různých koutů republiky si představí různá jídla. Pro nás jsou vdolky klasické pečené bochánky, většinou sypané mákem, které se podávají k polévkám. K těm hutnějším, jako je hrachová, dršťková nebo třeba gulášová. Spolu s nimi pak tvoří naprosto plnohodnotné jídlo. Jinde si lidé ihned představí vdolky bavorské, jinde moravské, někde prý i frgály. A někde tyto naše klasické vdolky ani neznají.

Uvařila jsem domácí gulášovou polévku a k ní upekla tyhle vdolky – a lehce jsem jimi manžela zaskočila, protože v nich na první pohled viděl spíš makovky (loupáky). Podoba tu na první pohled je a i když je těsto lehce nasládlé, tak tolik sladké jako loupáky nejsou. Ale když od oběda ještě zbydou, namazané máslem jsou v doprovodu medu nebo marmelády ke kávě naprosto fantastické.

Suroviny:

makové vdolky:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 30 g krupicového cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 50 g změklého másla
  • 1 lžička soli
  • bílek nebo celé vajíčko na potření
  • mák na posypání

gulášová polévka:

  • 2 cibule
  • cca 250 g předního hovězího masa
  • sádlo
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžíce mleté pálivé papriky
  • hovězí vývar (nebo voda)
  • 2 brambory
  • 1 stroužek česneku (nebo dle chuti)
  • majoránka dle chuti
  • sůl, pepř
  • jíška nebo mouka rozmíchaná ve vodě na případné zahuštění

Postup:

Začneme přípravou vdolků – do vlažného mléka rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme cukr a lžíci mouky a dobře společně rozmícháme. Necháme vzejít kvásek (5 – 10 minut).

Droždí do mléka

K napěněnému kvásku přidáme oba druhy mouky, žloutek, změklé máslo a sůl. Pomocí robota nebo ručně vypracujeme hladké těsto.

Příprava těsta

Mísu s bochánkem těsta překryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem (45 – 60 minut).

Hladké těsto před kynutímMezitím můžeme začít připravovat polévku. Na sádlo dáme smažit cibulku a občas ji promícháváme.

Cibulka na sádle

Cílem je, aby začala hezky hnědnout. Pak k ní přidáme hovězí maso nakrájené na malé kostky.

Hovězí maso

Jakmile je maso ze všech stran zatáhnuté, přidáme k němu sladkou i pálivou papriku a společně vše chvíli zasmažíme (30 – 60 vteřin). Pak směs zalijeme vodou nebo vývarem, přiklopíme a na středním plameni necháme zvolna vařit, aby se maso uvařilo do měkka.

Zasmažení papriky

Jakmile je těsto vykynuté, začneme z něj tvořit vdolky.

Vykynuté těsto na vdolky

Lžící ukrajujeme kousky těsta, tvarujeme z nich kulaté bochánky a ty klademe na plech vyložený pečícím papírem. Z této várky jsem jich udělala 16. Bochánky přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi půl hodiny kynout.

Vytvarované vdolky

Když je maso v polévce měkké, přidáme do ní brambory nakrájené na kostičky.

Přidáme brambory

Přidáme také prolisovaný stroužek česneku.

Přidáme česnek

A majoránku. Polévku vaříme, až budou brambory měkké. Ochutnáme ji a dle potřeby přidáme sůl, pepř, majoránku nebo česnek. Pokud ji chceme zahustit, přidáme buď jíšku nebo mouku rozmíchanou v trošce vody. Já jsem na toto množství použila dvě menší lžíce mouky. (Pamatujte na to, že po zahuštění moukou je potřeba polévku ještě nejméně 10 minut vařit.)

Přidáme majoránkuTroubu rozpálíme na 200°C. Vykynuté vdolky potřeme rozšlehaným bílkem nebo celým vajíčkem a posypeme makem.

Vdolky před pečenímVdolky dáme do trouby a teplotu stáhneme na 180°C. Pečeme asi 15 – 20 minut, dozlatova.

Upečené vdolky

Správně upečené pečivo je zlatavé i zespodu.

Upečené vdolky

Ještě vlažné vdolky můžeme podávat s gulášovou polévkou.

Makové vdolky s domácí gulášovou polévkou

A pokud nám vdolky zbydou, dáme si je kávě s máslem a medem nebo dobrou marmeládou :)

Makové vdolky s domácí gulášovou polévkou


Related Posts

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Chození do práce u mne vyústilo v jednu obrovskou nevýhodu – díky kolegům občas posedlým čínou jsem tak trochu podlehla i já. Dobře, taková nevýhoda to zase není, protože si nic nemůžu nalhávat – prostě mi to chutná. No a protože prý od roku 2000 máme potvrzené receptory pro […]

Svatební speciál: Jak na svatební koláčky

Svatební speciál: Jak na svatební koláčky

Nestává se často, aby se vám vdávala jediná ségra. Ta moje se vdává tohle léto a s oznámením se, jak je to tady zvykem, roznášely i svatební koláčky. Když jsem je před nějakou dobou zkoušela doma sama z malé dávky, dala jsem jejich fotku na Instagram. Měla poměrně hodně […]



9 thoughts on “Makové vdolky s domácí gulášovou polévkou”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít