Makové loupáky

by Meg

Znáte taková ta líná rána, kdy se vám vůbec nechce z postele a tak si jen tak ležíte a v hlavě střádáte plány na to, co ten den podniknete? Já už poslední dobou skoro ne, ale když se nám takovýto den naposledy povedl, dostali jsme chuť na loupáky. Poctivé, domácí, sypané makem a zapíjené kakaem.

Pro recept jsem nešla daleko, stačilo sáhnout do Kouzlo kuchyně Čech a Moravy od Romana Vaňka / Prakulu.  V této kuchařce je naprosto spolehlivý recept, který jsem dělala jen s velmi malými úpravami. Původně je recept na 24 kousků, takže pro potřeby dvou lidí by bohatě stačila čtvrtina… No, dělala jsem je z půlky a bylo to dobře, byly totiž skvělé.

Suroviny:

(na 12 kousků)

na těsto:

  • 225 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g sádla
  • 6 g soli
  • 1 malé vejce

na posypání:

  • 1 vejce
  • mák

Postup:

Vlažné mléko nalijeme do mísy a rozdrobíme do něj droždí, zamícháme a necháme pět minut v klidu.

Droždí rozmícháme v mléceK mléku a droždí přidáme mouku, cukr, sádlo, sůl a malé vejce. Hněteme ve hladké těsto (ideálně po dobu 10 minut  v robotu).

Suroviny na těsto

Těsto rozdělíme na dvě části, vytvarujeme z nich bochánky a lehce je poprášíme moukou. Překryjeme je potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme 45 minut kynout.

Vypracované těstoPo třičtvrtěhodině bochánky nakynou zhruba takto.

Vykynuté těsto

Každý rozválíme na kulatou placku a rozdělíme na 6 trojúhelníků.

Rozkrájené těstoZákladnu trojúhelníku ještě lehce vytáhneme do stran a rohy založíme dovnitř. Tyto tenké špičky by se zbytečně v troubě spekly.

Balení loupáků I

Trojúhelník zarolujeme, jako na rohlíky.

Balení loupáků IIŠpičku ke zbytku těsta přimáčkneme (štípnutím).

Balení loupáků IIILoupák dáme na plech (vyložený pečícím papírem) spojem dolů a ohneme ho do požadovaného tvaru.

Loupák před kynutímTakto pokračujeme se všemi loupáky a pak je naskládané na plechu necháme kynout dalších 45 minut. Poté rozpálíme troubu na 175 °C. Loupáky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme je makem.

Vykynutý loupák s mákem

Pečeme 15 minut, nebo až budou loupáky krásně hnědé. Necháme je vychladnout na mřížce.

Upečené loupáky

Loupáky můžeme jíst jen tak…

Makové loupáky s máslem a marmeládou

Nebo je můžeme rozkrojit, potřít máslem a marmeládou nebo medem… Vše podle momentální nálady :)

Makové loupáky s máslem a marmeládou

You may also like

21 comments

Jess 10. 09. 2015 - 13.51

Ale to né! Zhruba tak poslední dva týdny nemyslím na nic jiného než na loupáky a makové Martiny, jak hrozně mi tu v Anglii chybí a teď mě ještě přepadne recept! To je jako naschvál! :D No ne, vypadá to skvěle.. Až se vrátím, určitě vyzkouším:)

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.05

No, tak upéct i v Anglii by to chtělo :))

Reply
Pavlína 10. 09. 2015 - 14.33

Loupáky jsou moje vzpomínka na dětství. A jak píšeš: Kakao k nim. Snídala jsem je několikrát týdně a nikdy se mi nepřejedly. Nádherné loupáčky jsi udělala :-) Asi je budu muset jednou vyzkoušet :-)

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.05

Tak tak, u nás musí být vždy s kakaem :)

Reply
moura 13. 09. 2015 - 9.43

Dobrý den,

tak jsem to zkusila a super. A často podle vás dělám i ten tiramisu cheesecake, ten všichni milujou.
Ale nemám moc zkušeností s kynutým těstem. Dají se ty loupáčky dá do mrazáku ve fázi před pečením? To by bylo fajn je pak jen vytáhnout a upéct.

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.07

Díky moc :) Kynuté těsto popravdě nemrazím… ale co se týče pečiva, zkusila bych to spíš tak, že bych je dala péct, aby naběhly a sotva by začaly zlátnout, vytáhla bych je a zkusila zamrazit. Ale opravdu to nemůžu doporučit, nemám vyzkoušeno.

Reply
moura 09. 12. 2016 - 18.51

Pomoc! Dělala jsem je už tak 10 – 15 krát, ale poslední 4 případy mi to těsto vůbec nevyběhlo. Myslela jsem, že je to starým droždím, ale ne. Dělám všechno stejně jako dřív. Jsem v koncích..

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 18.49

A jakou máte v poslední době doma teplotu? Přes zimu se kolikrát to kynuté těsto prostě chová jinak – občas pomůže roztopit si lehce troubu (na horkovzduch na 50 stupňů) a pak ji lehce vyvětrat a mísu s těstem do ní zavřít. Tedy pokud je doma výrazně chladněji :)

Reply
Zdenka 08. 12. 2017 - 7.42

Hlavně večer dát suroviny do kuchyně, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Žádné vejce, tuk z ledničky, mouku že spíže…v tom je to hlavní tajemství úspěchu kynutého těsta

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.16

Přiznám se, že kolikrát klidně použiji i rovnou z lednice :D Někdy se těm postupům přičítají až moc magické účinky. Ale rozhodně to ničemu neuškodí :)

Reply
Veronika 15. 09. 2015 - 10.40

Ahoj Meg, včera jsem loupáčky pekla s dvouletým synem – není nad to mít kynuté těsto všude po kuchyni a prát z dětských ponožek rozšláplé droždí :-D Ale ten slastný výraz v dětské tváři, když mohl “čuchtat” ten svůj bochánek, je k nezaplacení. Však si pak taky dal loupáček s máslem na svačinu :-) Byli dobré, ale pro mě na to, aby se jedly holé, málo sladké (mám je nejraději jen tak). Ovšem s máslem neměly chybu – manžel je na posezení zbouchal rovnou tři – kradl mi je ještě teplé z plechu :-D

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.19

Jéé, to musela být zábava :D Já je vlastně nikdy holé nejím, vždycky alespoň s máslem :)

Reply
Svetlana 18. 09. 2015 - 7.12

Novy kabat Vasemu blogu slusi! :)

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.26

Díky moc!

Reply
Svetlana 23. 09. 2015 - 11.36

Jsou fantasticky! Prave si je davam (jeste vlazny) s maslem a mlikem. :D

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.30

To jsem moc ráda!

Reply
nada 30. 10. 2015 - 16.48

budu zkoušet zítra, vypadají nádherně.

Reply
Meg 20. 11. 2015 - 23.25

Doufám, že se vyvedly :-)

Reply
Lucie 04. 12. 2015 - 13.54

Ahoj Meg. Myslíš, že bude vadit, když loupáčky upeču večer? Aby byly ještě ráno vláčné? Jak se ráno znám, tak se mi kvůli nim nebude chtít vstávat tak brzy ráno. Nebo nějaký jiný tip, jak si je předpřipravit na ráno?Díky

Reply
Jitule 21. 02. 2016 - 15.30

Jsou výborné, příště zadělám z dvojité dávky :-).
Jen mi přišlo těsto tužší oproti klasickému kynutému těstu, takže měl můj ruční mixér co dělat, ale výsledek byl skvělý …

Reply
Meg 23. 02. 2016 - 8.58

Jsem moc ráda, že vám chutnaly! :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc