Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

Domácí pečení mě fascinuje čím dál víc. Několik měsíců už si v lednici pěkně chovám žitný a pšeničný kvásek, ale nevyhýbám se ani pečení s použitím klasického droždí. Přidala jsem se na Facebooku do skvělé skupiny PečemPecen.cz, kde se dá nasbírat spoustu inspirace. Třeba jako na tyhle rohlíky. Autorem receptu je Martin Kubík, který je nazval Rohlíky dobré i druhý den.

Přiznávám, že recept je maličko upravený, do rohlíků přidávám o trochu více vody a o trošičku více sádla, nechávám je také o něco déle kynout. Přijdou mi pak ještě nadýchanější a křupavější. Ať už se ale budete chtít pustit do původní nebo do mé upravené varianty, věřte, že tyhle rohlíky za zkoušku stojí.

Suroviny:

  • 300 g vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 40 g sádla
  • 10 g soli
  • mák na posypání

Postup:

Vlažnou vodu nalijeme do mísy robota, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a přidáme dvě lžíce hladké mouky (odebereme je z odváženého půl kila).Základ kvásku

Vše spolu dohladka rozmícháme a lehce poprášíme moukou. Necháme stát 10 – 15 minut.

Kvásek před kynutím

Po této době už vzejde kvásek – krásně se nafoukne.

Vykynutý kvásek

Přidáme k němu zbytek mouky, změklé sádlo a sůl.

Suroviny na těsto

V robotu (5 – 7 minut) nebo ručně vypracujeme hladké těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Těsto před kynutím

Po hodině si nakynuté těsto vyklopíme.

Vykynuté těsto

Rozdělíme si ho na kousky, podle toho, jakou velikost potřebujeme. Já většinou odvažuji těsto po 70 g a tak je z toho cca 12 rohlíků.

Rozdělené těsto

Z každého kousku těsta si uděláme kuličku, kterou rozválíme do tvaru trojúhelníku.

Rozválení těsta

Ten smotáme od širší strany do válečku. Celý rohlík pak ještě poválíme po desce, aby se švy dobře spojily.

Motání rohlíku

Rohlíky dáme spojem dolů na plech s pečícím papírem (peču po šesti na jednom plechu). Přikryjeme je utěrkou a necháme je hodinu kynout. Čtvrt hodiny před ukončením kynutí si dáme rozehřát troubu na 250°C a pokud chceme, dolů dáme pekáček, do kterého později nalijeme vodu, abychom troubu zapařili. My máme naštěstí troubu s funkcí PlusSteam, takže vodu do ní liju na začátku zahřívání trouby a jen mačkám tlačítko k přidání páry :) 

Rohlíky před kynutím

Po hodině jsou rohlíky krásně nafouknuté.

Nakynuté rohlíky

Postříkáme je rozprašovačem s vodou a posypeme mákem. Zapaříme troubu (bacha, aby voda nekápla na rozpálené sklo, můžeme si pomoct kostkou ledu do přichystaného pekáčku) a rohlíky vložíme do trouby. Teplotu nesnižujeme, pečeme je 10 – 15 minut na 250°C.
Rohlíky s mákem

V naší troubě jsou rohlíky dozlatava upečené za 11 – 12 minut.

Upečené rohlíky

Ihned po upečení je z plechu přendáme na mřížku a ještě je postříkáme rozprašovačem s vodou.

Pokropení rohlíků vodou

Rohlíky necháme na mřížce vychladnout.

Domácí rohlíky

Pokud je chceme uchovat i do druhého dne, tak je samozřejmě nejlépe po úplném vychladnutí uschováme do mikrotenového sáčku.

Domácí rohlíky

Ale úplně nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé nebo vlažné, křupavé na povrchu a uvnitř nadýchané…

Domácí rohlíky

2 comments

  1. Wau, jsou opravdu užasné!!! Před chvílí jsem dopekla a již to rodinka se….. spapkala. Díky díky Andrea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *