Dokonalý hamburger, část II. – Housky

by Meg

V minulé části hamburgerové minisérie jsme se podívali na zoubek jedné ze součástí hamburgeru – slanině. Dnes přichází na řadu podstatnější část – pečivo, ve kterém se bude vše odehrávat. Pečení vlastních housek bylo jasné – ty kupované hamburgerové většinou připomínají lehoučkou hmotu bez chuti – a tak jsem si s radostí vzpomněla na ty, které jsem si kdysi prohlížela u Juliany (http://www.maskrtnica.cz/hamburgerove-housky/).

No, musím se přiznat, že jsem si na ně vzpomněla trochu se zpožděním, protože pečení těhle housek počítá s přípravou den předem. Takže jsem z práce ještě honem otravovala ségru, aby mi připravila preferment na druhý den. Vše zdárně dopadlo a protože je Janča fakt úžasná, tak se pak samotné housky taky povedly. Recept uvádím ve zkratce, takže kdo si chce být jistější v kramflecích, tak ať si jde přečíst důkladný popis k Maškrtnici ;)

Suroviny na 24 ks:

preferment:

  • drobek čerstvého droždí
  • 333 g hladké pšeničné mouky
  • 333 g vody

těsto:

  • preferment
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 666 g hladké mouky
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 40 g cukru
  • 90 g vajec (2-3)
  • 20 g soli
  • 20 g čerstvého droždí
  • sezam, mléko na potírání

Postup:

Den předem rozmícháme droždí ve vodě a smícháme s moukou v řídké těstíčko. Necháme 12-24 přikryté zrát, přičemž déle je lépe.

PrefermentDruhý den: Mléko smícháme s droždím a cukrem.

Mléko s droždímPřidáme vejce, mouku a sůl a preferment. Lehce promícháme, směs se bude spojovat do cárů.

Základ těstaV tuhle chvíli přidáme rozpuštěné máslo a pořádně prohněteme.

Těsto s máslemTěsto bude řidší, než je člověk zvyklý, ale bude se odlepovat od stran mísy. V olejem vymazané míse ho necháme kynout asi dvě hodiny. Během té doby ho 2x přeložíme – popravdě já ho jen trochu srazila vařečkou a v míse otočila.

Připravené těstoVykynuté těsto rozdělíme na 24 kousků.

Vykynuté těstoZ každého kousku stočíme kuličku a naskládáme je na plech s pečícím papírem – počítáme s velikostí housek, já například pekla po 6 kusech na plechu.

Vytvarované housky

Po 10-15 minutách od vytvarování bochánků je zplácneme a necháme hodinu a půl kynout.

Splácnuté houskyJá jsem pak potírala budoucí housky mlékem, ale pokud chcete lesklý povrch, tak rozšlehaným vajíčkem. A posypeme sezamem.

Housky před pečenímPečeme v troubě rozehřáté na 230°C asi 15 minut. Dospod trouby nejlépe nalijeme vodu (ale přiznám se, že se mi housky upekly i bez ní, protože jsem měla ten den moc velký shon a zapomněla jsem na ni).

Hamburgerové houskyPokud si těsto odvážíte (anebo máte prostě lepší odhad), tak budete mít velikostně housky vyrovnanější, ale takhle byla každá prostě originál :D

Musím poděkovat Julianě za úžasný recept, protože housky neměly chybu. Chuťově byly vynikající a daly se na hamburgery použít bez obav ještě za dva dny (opékaly se teda na pánvi). Navíc jsem spěchala, protože jsem si naplánovala pečení na den, kdy jsem si vzala dovolenou a ten den prostě zrovna nešla elektrika, až od tří hodin odpoledne. Takže jsem si připravovala barbecue omáčku do hamburgerů na plynovém vařiči a svítila si k tomu svíčkami. Do toho po dlouhé době ručně hnětla těsto a přemýšlela, co budu dělat, když tu elektriku nezapnou včas.

Naštěstí se zadařilo, a i když jsem možná nedodržela některé pasáže receptu ve stresu úplně do detailu, tak se podařilo upéct housky, které naprosto zahanbily veškerý kupovaný sortiment.

A příště už kompletní stavba hamburgeru! ;)

You may also like

9 comments

Madla 08. 11. 2013 - 19.26

Ty jsou přímo božské! Já je zkoušela podle Maškrtnice asi před rokem, ale vůbec se mi nepovedly, měla jsem strašně hydratované těsto, takže jsem ho nakonec nalila do formiček na muffiny a měla jsem muffino-bulky. Ale dobré byly moc,to zas jo. Teď už jen vzpomínám se slzou v oku :-)

Reply
Meg 15. 11. 2013 - 15.36

Ahá, no tyhle se fakt povedly a to zrovna okolnosti dvakrát příhodné nebyly :))

Reply
Justin 28. 03. 2014 - 20.05

Kompletni burger-kulinarsky orgasmus!Diky moc za vedouci ruku;)

Reply
Meg 17. 04. 2014 - 19.33

Jéééé :) Dařily se v pohodě?

Reply
Aperitivo Moment – Aperol Spritz a variace mini burgerů | Meg v kuchyni 26. 04. 2015 - 21.48

[…] Využili jsme osvědčený recept od Maškrtnice na hamburgerové housky – ostatně ho tu mám i v mini sérii na téma Dokonalý burger. […]

Reply
Bára 29. 06. 2015 - 7.28

Opravdu je vody 333g a ne ml ? Chystám se na ne zítra, tak snad se vše vydaří jak má :-) Díky

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.33

Ono je to úplně jedno, jen 333 se líp váží než odměřuje :) věřím, že se povedou :)

Reply
Lucie 22. 02. 2017 - 14.30

Ten preferment se nechá zrát při pokojové teplotě nebo v lednici? Díky

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.10

Normálně při pokojové teplotě.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc