Tatarák z lososa, manga a avokáda

Tatarák z lososa, manga a avokáda

Doba dovolené už bohužel skončila a já se zase vracím do kuchyně, kde na mě celou tu dobu čekal úžasný robot Major Titanium od Kenwoodu. Už jsem se zmiňovala, že těsto uhněte jak nic (viz Moravské vdolky), třená těsta zvládá taky skvěle (to ještě určitě uvidíte) a tak jsem se podívala na zoubek jeho mixéru. Je skleněný a v názvu má ThermoResist – je odolný dokonce i teplotním šokům. Hravě tak zvládne hned po drcení ledu i mixování horké polévky. 

Kenwood Major Titanium s mixérem

Horké polévky a omáčky si ale nechávám na dobu, až v plné síle udeří podzim a pošmourné počasí. Teď ještě stále svítí sluníčko a já se tak pustila do svěžího jídla – lososového tataráku. K němu jsem připravovala zázvorovou zálivku a právě na ni jsem použila tento mixér. Stačila chvilka a vše bylo rozmixované do jemna, včetně zázvoru, se kterým mívá spousta mixérů problémy.

Suroviny:

na zázvorovou zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • kousek zázvoru
  • 1-3 lžíce chilli omáčky Sriracha
  • 2-3 lžíce medu
  • 1-2 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžíce světlé sojové omáčky
  • sůl a pepř

na mangovou vrstvu:

  • 1 zralé, sladké mango
  • 1/2 malé červené cibule
  • cca 1 lžíce zálivky

na avokádovou vrstvu:

  • 1 zralé avokádo
  • šťáva z půlky limetky
  • zelená chilli paprička (podle chuti)
  • asi lžíce nasekaných lístků koriandru
  • zelená část jarní cibulky
  • sůl, pepř

na lososovou vrstvu:

  • cca 250 g čerstvého lososa v nejlepší kvalitě (pokud není možné, dal by se použít i uzený losos, pak uberte na soli do zálivky)
  • červená chilli paprička (podle chuti)
  • 2-3 lžíce zálivky (nebo podle chuti)

na dokončení:

  • čerstvý koriandr
  • černý sezam
  • zálivka

Postup:

Zázvor lehce nakrájíme a spolu s ostatními surovinami na zálivku dáme do nádoby mixéru a mixujeme cca 2 minuty. Můžeme použít menší množství uvedené u každé suroviny a po umixování ochutnáme.Příprava zálivky

Výsledkem by měla být hladká zálivka, kterou ochutnáme a doladíme dle chuti. Měla by být lehce sladkokyselá, pikantní po zázvoru a chilli omáčce a adekvátně slaná, aby zvládla ochutit lososa.

Umixovaná zálivka

Omáčku dáme do uzavíratelné nádoby a uschováme v lednici. Vydrží tam nejen na tatarák, ale klidně na pár dalších dnů do salátu.

Hotová zálivka

Mango zbavíme pecky a oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme k němu drobně nasekanou cibulku a trochu zálivky. Ochutnáme a případně přidáme zálivku.

Nakrájené mango

Avokádo také zbavíme pecky, slupky a nakrájíme na kostičky. Přidáme k němu šťávu z půlky limetky.

Nakrájené avokádoZelenou chilli papričku zbavíme semínek a nasekáme. Přidámeji samozřejmě jen podle chuti.

Nakrájené jalapeno

K avokádu přidáme chilli, nasekanou zelenou část jarní cibulky a koriandr. Lehce osolíme a opepříme. Doladíme dle chuti.Avokádová směs

Filet z lososa také nakrájíme na drobné kostičky, přidáme trochu červené chilli papričky a zálivku. Tu přidáváme postupně podle chuti, případně celou směs lehce dosolíme.

Nakrájený losos

Takto pak vypadají všechny nachystané vrstvy.

Všechny připravené vrstvy

Je čas připravit si formičku. Bohužel jsem samozřejmě ve chvíli potřeby nemohla najít tu kovovou, na kterou jsem si celou dobu myslela, tak muselo přijít náhradní řešení. Protože můj manžel má lehkou závislost na sladkých kofeinových nápojích, našla jsem doma tuhle dvoulitrovku a trošku ji rozkuchala. Vznikl pak relativně rovný plastový kroužek ve velikosti vhodné k servírování.

Provizorní formička

Formičku dáme na talíř a všechny vrstvy do ní opatrně lžící narovnáme – nejdříve mangovou, pak avokádovou a nakonec lososovou.

Tvarování tataráku

Šťávu, která se objeví kolem formičky, opatrně otřeme papírovou utěrkou a formu pomalu vytáhneme nahoru. Navrch dáme lístky koriandru.

Tatarák z lososa, manga a avokáda

Posypeme lehce orestovaným černým sezamem a pokapeme zálivkou.

Tatarák z lososa, manga a avokáda

Tenhle tatarák si můžete dát ve dvou jako velký předkrm… anebo můžete být stejně jako já veliký hamoun a sníst ho celý sami na večeři. Stojí totiž za to. Nebo ho také můžete naservírovat po vrstvách do malých skleniček a mít tak skvělé a hezké jídlo na párty.

Můžete ho sníst samotný, ale klidně ho můžete podávat s jakýmkoliv lehce opečeným pečivem. Nejlépe by asi ale vynikl s dobrým bílým toastem.

Tatarák z lososa, manga a avokáda

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *